Un călugăr din județul Botoșani l-a convertit la ortodoxism pe prințul Charles, cel care va urca pe tronul Marii Britanii după moartea reginei Elisabeta a II-a. Prințul Charles s-a născut pe 14 noiembrie 1948, la Londra, și este una dintre cele mai cunoscute figuri regale din lume. El a decis să se convertească la ortodoxism după ce a discutat, la Muntele Athos, cu un călugăr orb, Dionisie Ignat, născut la Vorniceni.
Moștenitorul tronului britanic a renunțat la Biserica Anglicană pentru a trece la cea Ortodoxă. Vestea i-a luat prin surprindere pe ziariștii britanici, astfel că au căutat în istoria familiei regale legături cu Biserica Ortodoxă. Presa britanică a observat că Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta şi tatăl lui Charles, este grec de religie ortodoxă, iar mama lui, prinţesa Alice, bunica lui Charles, a fost călugăriţă ortodoxă.
Prințul Charles a avut o discuție cu călugărul român, Dionisie Ignat în anul 2.000, în a patra zi de Paște. Pentru părintele român era a nouzeci şi una oară când prăznuia Învierea lui Iisus Hristos. Cei doi au stat de vorbă o bună bucată de timp, însă nimeni nu știe ce s-a discutat.
Discuția prințului Charles cu bătrânul Dionisie se pare că l-a atins la suflet pe moștenitorul tronului britanic. Acesta din urmă a decis să renunțe la Biserica Anglicană în favoarea celei Ortodoxe. La plecare, călugărul român Dionisie a rostit o rugăciune, venită din sufletul acestuia, care l-a marcat definitiv pe prințul Charles.
„Doamne, Dumnezeule a toată făptura, binecuvântează-l pe Charles, superior al Marii Britanii, care conduce un popor atât de numeros, cu sănătate şi înţelepciunea Ta, ca să conducă spre pacea a toată lumea, că aşa vom cânta şi noi ca îngerii care au cântat la naşterea Ta: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni binevoire”, a rostit părintele Dionisie Ignat, potrivit ȘtirileKanalD.ro.
Dionisie Ignat, născut la Vorniceni
Părintele Dionisie Ignat s-a născut la 22 septembrie 1909 în comuna Vorniceni (județul Botoșani), într-o familie de țărani cu 8 copii, băieți și fete, dintre care cel mai mare, Gheorghe, a fost și el călugăr sub numele Ghimnazie. Părinții lui, Ioan și Casandra Ignat, i-au dat la botez numele de Dumitru. Era cel mai mic dintre cei opt copii.
Dimitrie (viitorul Dionisie), plin de dorință arzătoare pentru viața monastică, l-a urmat pe fratele său mai mare, monahul Ghimnazie (Gheorghe în lume) la Schitul Măgura în 1923, pe când era în vârstă de numai 14 ani. Starețul schitului a decis să-l accepte, în ciuda vârstei lui, dar în același timp să-l trimită la școală. Astfel că, timp de doi ani, Dimitrie a învățat la Școala Profesională din Târgu Ocna și vizita Schitul cât putea de des. În 1926, când Moldova a fost tulburată de schimbarea calendarului, pleacă la Muntele Athos, unde nu va mai iesi niciodata pana in 2004 cand se muta la Domnul.