Astăzi: 144 de ani de la nașterea marelui sculptor român Constantin Brâncuși

Astăzi: 144 de ani de la nașterea marelui sculptor român Constantin Brâncuși

Născut la 19 februarie 1876 în satul Hobița, comuna Peștișani, din județul Gorj, într-o familie de țărani înstăriți, Constantin Brâncuși a absolvit Școala de Arte și Meserii din Craiova și Școala de Bellearte din București având   o contribuție esențială la innoirea viziunii plastice în sculptura contemporană universală.

Deși mama lui și-ar fi dorit să devină preot în sat, Brâncuși pleacă timpuriu de acasă. La 7 ani, părinții lui îl găsesc la Târgu Jiu, unde se angajase la o boiangerie, și ca ucenic la o tâmplărie, iar la 13 ani , vine la Craiova, angajându-se la prăvălia negustorului Ion Zamfirescu, în a cărui casă va sta pe perioada studiilor. Aici, reușește să cioplească , într-o lădiță de portocale, o vioara, la care, după ce-I pune cele patru strune, cânta cu îndemânare.

După ce a terminat Școala de Bellearte din București, Brâncuși se remarcă cu lucrările sale din timpul studenției, fiind răsplătit, în 1900, cu o medalie de bronz. La 27 de ani primește prima sa comandă pentru un monument public: bustul generalului Carol Davila.

În 1904 părăsește România, iar după o lungă călătorie, se stabilește în Franța, unde, la 27 martie1907, își deschide propriul atelier, începând seria marilor realizări artistice: “Ansamblul de la Buzău”, “Rugăciunea”, “Cumințenia pământului”, lucrări ce il vor propulsa pe Brâncuși pe pedestalul lumii artistice.

În 1918, marele artist realizează, în memoria eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, prima versiune din lemn a “Coloanei fără sfârșit”.

La invitația Aritinei Tătărăscu , se întoarce în țară în 1937, pentru a executa Monumentul de la Târgu Jiu. Astfel, realizează tripticul “Masa Tăcerii”, “Poarta Sărutului” și “Coloana fără sfârșit”.

Moare la 81 de ani,în martie 1957, fiind înhumat în cimitirul Montparnasse din Paris.

(Anca Savel)

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DSP: de la începutul pandemiei, peste 13.000 de botoșăneni s-au infectat cu noul coronavirus

astăzi, 08:39
17

Peste 20% dintre persoanele cu vârsta de peste 85 de ani din judeţul Botoşani care s-au infectat cu SARS-COV-2 au decedat de la începutul pandemiei, potrivit statisticilor realizate de D...

Tradițiile românilor: 17 aprilie, Sfântul Mucenic Simeon, episcopul Persiei (Pomenirea morților)

astăzi, 08:27
24

Sfântul Mucenic Simeon, episcopul Persiei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 17 aprilie.Sfântul Simeon a fost chinuit şi omorât în timpul persecuţiilor...

Perioada în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor şi penalităţilor a fost prelungită cu 10 luni

Vineri, 16 Aprilie 2021
224

Perioada în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor şi penalităţilor a fost prelungită cu 10 luni, până la 31 ianuarie 2022, a anunţat ministrul Finanţelor,...