Senatorii simplifică Legea telemuncii, ce va permite salariaților să lucreze de oriunde

​Salariații vor avea posibilitatea de a munci de-acasă sau din alt loc, însă numai dacă activitatea desfășurată la angajator este îndeplinită cu ajutorul tehnologiei (laptop, tabletă, telefon inteligent etc.). 

Senatorii simplifică Legea telemuncii, ce va permite salariaților să lucreze de oriunde

   Foto: profit.ro

Această activitate va fi cunoscută drept telemuncă, potrivit unui proiect de act normativ inițiat recent de Guvern, care ar putea fi adoptat marți de Senat cu unele simplificări. Noile reguli vor fi diferite de cele ce reglementează în prezent munca la domiciliu.
 
Proiectul de lege privind reglementarea activității de telemuncă a fost inițiat astă-vară de către Guvern, care între timp l-a transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare. Astfel, documentul ar putea fi votat de senatori în ședința de marți a plenului, fiind propus pentru adoptare cu unele simplificări față de forma inițială a Executivului. Indiferent de votul Senatului, Camera Deputaților va avea votul decisiv în privința telemuncii.
 
Documentul reglementează telemunca, ce va reprezenta, în mod concret, o formă de organizare a muncii în care activitatea salariaților ar putea fi desfășurată la sediul angajatorului, însă este desfășurată efectiv dintr-un loc complet diferit cu ajutorul tehnologiei. De exemplu, redactorii angajați de o firmă ce deține un site de informare generală ar putea lucra direct de acasă, din moment ce activitatea lor implică munca pe internet.
 
Telemunca va putea fi desfășurată doar voluntar, în mod regulat, în baza unui contract individual de muncă. Concret, telemunca va fi „forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor”.
 
Guvernul voia ca telesalariații să nu poată lucra chiar oriunde, deoarece angajatorii ar fi trebuit să fie de acord cu aceste locuri din punct de vedere al securității și sănătății în muncă. Totuși, senatorii au ales să elimine această prevedere tocmai pentru a întări flexibilitatea ce trebuie să caracterizeze telemunca, crescând astfel numărul de opțiuni. Totodată, au apărut clarificări suplimentare pentru a sublinia faptul că telemunca se poate face doar dacă salariatul este de acord, angajatorului fiindu-i interzis să-i modifice contractul în caz de refuz.
 
„Activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de voință a părților și se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odată cu încheierea acestuia pentru personalul nou-angajat sau prin act adițional la contractul individual de muncă existent. Refuzul salariatului de a consimți la prestarea activității în regim de telemuncă nu poate constitui motiv de modificare unilaterală a contractului individual de muncă și nu poate constitui motiv de sancționare disciplinară a acestuia”, prevede propunerea de act normativ aflată în Parlament.
 
În desfășurarea activității lor, telesalariații vor trebui să-și organizeze programul de lucru de comun acord cu angajatorul, iar efectuarea orelor suplimentare va fi permisă, cu acordul scris al persoanelor în cauză, numai pentru cei angajați cu normă întreagă. În forma Guvernului, orele suplimentare erau interzise indiferent de norma de lucru. „Angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii”, este punctat în proiect.
 
De principiu, angajatorul va fi obligat să asigure toate condițiile necesare pentru ca un telesalariat să lucreze din alt loc decât sediul firmei (de exemplu, conexiune la internet, calculator etc.). Totuși, părțile vor avea posibilitatea să stabilească și altfel aceste aspecte. Inițial, Executivul introdusese în propunerea legislativă obligația angajatorului de a asigura securitatea și sănătatea în muncă pentru telesalariați, însă senatorii au ales să o elimine, deoarece „contravine caracterului de flexibilitate”.
 
În expunerea de motive a proiectului de lege, inițiatorii explică faptul că introducerea telemuncii va aduce avantaje atât angajatorilor, cât și salariaților. Mai precis, primii vor avea costuri administrative reduse (închirierea de spații, cheltuielile cu utilitățile sau consumul de carburanți), iar cei din urmă vor economisi banii și timpul ce sunt necesare deplasării la și de la locul de muncă. Citeste mai mult pe avocatnet.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI