Salariații vor avea posibilitatea de a munci de-acasă sau din alt loc, însă numai dacă activitatea desfășurată la angajator este îndeplinită cu ajutorul internetului sau smartphone-ului (telefon inteligent, în engleză). Această activitate va fi cunoscută drept tele-muncă, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS), ce a fost aprobat ieri de Executiv. Noile reguli vor fi diferite de cele din Codul muncii, ce reglementează în prezent munca la domiciliu.
Proiectul de lege privind reglementarea activității de tele-muncă a fost lansat în dezbatere publică de către MMJS în luna iunie și, pentru a se aplica, acesta are nevoie atât de aprobarea Guvernului, cât și de adoptarea Parlamentului. Proiectul a trecut ieri de Executiv și urmează să fie transmis Parlamentului pentru dezbatere.
Documentul reglementează tele-munca, ce va reprezenta, în mod concret, o formă de organizare a muncii în care activitatea salariaților ar putea fi desfășurată la sediul angajatorului, însă este desfășurată efectiv dintr-un loc complet diferit cu ajutorul internetului sau al smartphone-ului. De exemplu, redactorii angajați de o firmă ce deține un site de informare generală ar putea lucra direct de acasă, din moment ce activitatea lor implică munca pe internet.
Tele-munca va putea fi desfășurată doar voluntar, în mod regulat, în baza unui contract individual de muncă sau în baza unui act adițional la acesta. Conform proiectului de lege, condițiile ce vor trebui respectate în cazul tele-muncii vor fi:
-activitatea să se desfășoare în afara oricărui loc de muncă organizat de angajator, prin utilizarea unor mijloace aferente tehnologiei informației și comunicațiilor (cum ar fi internetul,smartphone-ul sau altele);
-activitatea în regim de tele-muncă să se desfășoare cel puțin o zi pe lună;
-salariatul să-și exprime acordul cu această formă de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de muncă sau a unui act adițional la acesta.
Cu toate acestea, tele-salariații nu vor putea lucra chiar oriunde, deoarece angajatorii vor trebui să fie de acord cu aceste locuri din punct de vedere al securității și sănătății în muncă.
„Activitatea de tele-muncă se prevede în contractul individual de muncă, cu ocazia încheierii acestuia pentru personalul nou-angajat, sau prin act adițional la contractul individual de muncă existent (...). Refuzul salariatului de a consimți la prestarea activității în regim de tele-muncă nu poate constitui motiv de sancționare disciplinară a acestuia”, prevede propunerea de act normativ inițiată de MMJS.
În desfășurarea activității lor, tele-salariații vor trebui să-și organizeze programul de lucru de comun acord cu angajatorul, iar efectuarea orelor suplimentare va fi interzisă. „Angajatorul este în drept să verifice activitatea tele-salariatului, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii”, este punctat în proiect.
De principiu, angajatorul va fi obligat să asigure toate condițiile necesare pentru ca un tele-salariat să lucreze din alt loc decât sediul firmei (de exemplu, conexiune la internet, calculator, smartphone etc.), altfel va risca amenzi de mii de lei. Totuși, părțile vor avea posibilitatea să stabilească și altfel aceste aspecte.
„Pentru verificarea aplicării și respectării cerințelor legale din domeniul securității și sănătății în muncă și al relațiilor de muncă, reprezentanții autorităților competente au acces la locurile de desfășurare a activității de tele-muncă, în condițiile stipulate în legislația aplicabilă”, scrie în documentul aflat în dezbatere, cu precizarea că este vorba de verificările inspectorilor de muncă. Dacă tele-munca va fi făcută de-acasă, accesul autorităților va fi permis numai cu consimțământul tele-salariatului, după ce acesta este notificat în avans.
În expunerea de motive a proiectului de lege, inițiatorii explică faptul că introducerea tele-muncii va aduce avantaje atât angajatorilor, cât și salariaților. Mai precis, primii vor avea costuri administrative reduse (închiriere spații, cheltuieli cu utilitățile sau consumul de carburanți), iar cei din urmă vor economisi banii și timpul ce sunt necesare deplasării la și de la locul de muncă.
Munca de acasă este permisă și acum
Codul muncii reglementează actualmente și munca la domiciliu, însă mai degrabă cu titlu general. Astfel, viitoarea Lege a tele-muncii va viza exclusiv activitățile salariale ce pot fi desfășurate din alte locuri decât sediul angajatorului, însă numai cu ajutorul internetului sau al smartphone-ului.
Salariații cu munca la domiciliu sunt, potrivit Codului muncii, persoanele care îndeplinesc de-acasă atribuțiile specifice funcției pe care o dețin. „În vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin, salariații cu munca la domiciliu își stabilesc singuri programul de lucru. Angajatorul este în drept să verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă”, dispune actul normativ.
Contractele individuale de muncă la domiciliu pot fi încheiate numai în scris. Acestea trebuie să conțină neapărat precizarea că salariații lucrează de acasă, programul în cadrul căruia angajatorul poate verifica salariații și obligația firmei de a asigura transportul materiilor prime și materialelor folosite în activitate, precum și al produselor finite realizate.
Atenție! Proiectul de lege privind tele-munca NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta mai trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.