Sărbători sub semnul unei boli mintale, medicii din Botoșani trag un semnal de alarmă. „Sunt foarte, foarte triști, iritabili...”

Singurătatea, nu doar în preajma sărbătorilor, ci și în viața de zi cu zi, poate aduce multe neplăceri pentru cei care nu știu să o gestioneze.

Sărbători sub semnul unei boli mintale, medicii din Botoșani trag un semnal de alarmă. „Sunt foarte, foarte triști, iritabili...”

   Foto: Doc.ro

Pentru mulți dintre noi sărbătorile reprezintă momente cu bucurii petrecute alături de cei dragi, însă mai sunt și cei pentru care aceste sărbători devin chinuitoare. Au rămas singuri, fără familie sau apropiați cu care să își petreacă timpul în aceste momente importante.

Copiii sau rudele sunt departe de casă, în străinătate la muncă, în alte colțuri ale țării, ori prin cine știe ce țări străine.

În acest sens, specialiștii spun că depresia în perioada sărbătorilor de iarnă este mult mai frecventă în rândul persoanelor care rămân singure acasă.

 

Depresia în perioada sărbătorilor de iarnă este mult mai frecventă în rândul celor care rămân singuri acasă, fără familie. Ca simptomatologie, aceștia sunt foarte, foarte triști, iritabili, irascibili, au perioade de insomnii și chiar pot apărea gânduri de suicid la persoanele singure”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro dr. Bogdan Pârvu, medic psihiatru în cadrul Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

De asemenea, medicii botoșăneni spun că rolul aparținătorilor în această ecuație este unul foarte important.

„Prevenția s-ar manifesta prin faptul că aceste persoane ar trebui tot timpul să apeleze la psihologi și să fie încurajați de familie. Chiar dacă este la distanță, familia ar trebui să aibă grijă de ei prin aceste mijloace de comunicare moderne, prin telefoane, internet, să îi supravegheze totuși. Să le fie alături, să îi încurajeze să vorbească și atunci când simt că cineva nu îi mai ascultă să meargă la psiholog. Contează foarte mult să discuți cu cei din familia ta, iar cei din familia ta să te sfătuiască ce este de făcut. Întâi să meargă la psiholog și dacă este nevoie să vină și la noi, la Psihiatrie, dacă este nevoie de medicamente”, a precizat dr. Bogdan Pârvu.

Pot fi situații în care persoanele respective să refuze ajutorul sau ideea că se confruntă cu o problemă care trebuie rezolvată de specialiști. În aceste cazuri, specialiștii botoșăneni spun că trebuie „dusă muncă de lămurire cu ei”, mai ales că suntem în secolul provocărilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Peste 20.000 de botoșăneni nu au acces la medic, primari acuzați de dezinteres! (Video)

Friday, 18 April 2025

Județul Botoșani se confruntă cu o criză acută a medicilor de familie. Cetățenii din opt comune nu au acces la medic de ani buni, iar alții s-au trezit de pe o zi pe alta că le-a plecat medic...

Medicii din Botoșani fac apel la echilibru și ponderabilitate înainte de sărbători: „Ar trebui să îți urmezi instinctul și să mergi la medic” (Video)

Friday, 18 April 2025

Urmează o perioadă încărcată pentru sistemul de urgență a unităților medicale. În fiecare an, la fiecare sărbătoare, zeci de botoșăneni ajung la urgențe fie că au mânca...

Medic de familie, agresat de un primar din Botoșani. A intrat noaptea peste el și l-a dat afară! (Video)

Thursday, 17 April 2025

În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social din urmă cu două zile s-au discutat mai multe probleme pe care medicii de familie le întâmpină în județul Botoșani. Pe l&...