Sărbători sub semnul unei boli mintale, medicii din Botoșani trag un semnal de alarmă. „Sunt foarte, foarte triști, iritabili...”

Singurătatea, nu doar în preajma sărbătorilor, ci și în viața de zi cu zi, poate aduce multe neplăceri pentru cei care nu știu să o gestioneze.

Sărbători sub semnul unei boli mintale, medicii din Botoșani trag un semnal de alarmă. „Sunt foarte, foarte triști, iritabili...”

   Foto: Doc.ro

Pentru mulți dintre noi sărbătorile reprezintă momente cu bucurii petrecute alături de cei dragi, însă mai sunt și cei pentru care aceste sărbători devin chinuitoare. Au rămas singuri, fără familie sau apropiați cu care să își petreacă timpul în aceste momente importante.

Copiii sau rudele sunt departe de casă, în străinătate la muncă, în alte colțuri ale țării, ori prin cine știe ce țări străine.

În acest sens, specialiștii spun că depresia în perioada sărbătorilor de iarnă este mult mai frecventă în rândul persoanelor care rămân singure acasă.

Depresia în perioada sărbătorilor de iarnă este mult mai frecventă în rândul celor care rămân singuri acasă, fără familie. Ca simptomatologie, aceștia sunt foarte, foarte triști, iritabili, irascibili, au perioade de insomnii și chiar pot apărea gânduri de suicid la persoanele singure”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro dr. Bogdan Pârvu, medic psihiatru în cadrul Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

De asemenea, medicii botoșăneni spun că rolul aparținătorilor în această ecuație este unul foarte important.

„Prevenția s-ar manifesta prin faptul că aceste persoane ar trebui tot timpul să apeleze la psihologi și să fie încurajați de familie. Chiar dacă este la distanță, familia ar trebui să aibă grijă de ei prin aceste mijloace de comunicare moderne, prin telefoane, internet, să îi supravegheze totuși. Să le fie alături, să îi încurajeze să vorbească și atunci când simt că cineva nu îi mai ascultă să meargă la psiholog. Contează foarte mult să discuți cu cei din familia ta, iar cei din familia ta să te sfătuiască ce este de făcut. Întâi să meargă la psiholog și dacă este nevoie să vină și la noi, la Psihiatrie, dacă este nevoie de medicamente”, a precizat dr. Bogdan Pârvu.

Pot fi situații în care persoanele respective să refuze ajutorul sau ideea că se confruntă cu o problemă care trebuie rezolvată de specialiști. În aceste cazuri, specialiștii botoșăneni spun că trebuie „dusă muncă de lămurire cu ei”, mai ales că suntem în secolul provocărilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Noul șef al Poliției Locale este oficial membru ATOP Botoșani! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
943

Lucian Deleanu este noul director executiv al Poliției Locale, funcție pe care o exercită cu caracter temporar până când postul va fi scos la concurs. Acesta ocupa funcția de șef Ser...

Circ politic în ședința de CL la Botoșani, Cosmin Andrei deranjat de limbajul unui consilier. „Mai vociferează colegii mei din partea dreaptă...” (video)

Joi, 25 Aprilie 2024
1350

Joi, 25 aprilie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local a Primăriei municipiului Botoșani. Lupta electorală care bate la ușă i-a făcut pe aleșii locali să se trezească din scaune ...

Premieră în CL: Președinte de ședință numit fără scandal! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
631

În ședința ordinară a Consiliului Local din cursul zilei de joi, 25 aprilie, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul ce vizează alegerea unui nou președinte de ședință pentru următoare...