Românii au cea mai mare încredere în pompieri, politicienii pe ultima poziție!

Șapte din zece români consideră că direcția în care merge România este una greșită. În schimb, potrivit unui sondaj IRES, pompierii se bucură de cea mai mare încredere, alături de asistenții medicali.

Românii au cea mai mare încredere în pompieri, politicienii pe ultima poziție!

Cercetarea sociologică a IRES Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie arată că direcția în care merge România este una greșită, șapte din zece români au acestă părere, iar peste un sfert dintre români cred, totuși, că direcția țării este una bună, optimismul fiind mai ridicat în rândul tinerilor și al persoanelor educate.

Datele IRES mai arată că, spre deosebire de anul trecut, optimismul se află într-o ușoară creștere: dacă la finalul anului 2022, 57% dintre respondenți spuneau despre anul 2022 că a fost mai prost pentru România decât 2021, anul acesta doar 40% dintre participanții la sondaj cred că 2023 a fost mai rău pentru România decât anul precedent.

Trei din zece respondenți spun că a fost la fel cu 2022, iar 29% spun chiar că acest an a fost mai bun decât anteriorul. În acest caz, optimiștii sunt prezenți în proporții mai ridicate în rândul respondenților tineri, dar și în rândul vârstnicilor și a persoanelor cu educație scăzută.

Pompierii în topul încrederii!

Invitați să indice nivelul de încredere pe care îl au față de 15 profesii, cei mai mulți dintre respondenți i-au plasat pe scala pozitivă (foarte multă încredere și multă încredere) pe pompieri (91%), apoi pe specialiștii în IT (72%), urmați de asistenții medicali (68%). Pe aceeași scală se mai află medicii (62%),  economiștii (56%), preoții și profesorii, fiecare cu câte (52%).

 În topul încrederii, în partea a doua a clasamentului se află avocații (49%), judecătorii (47%), jurnaliștii (44%), polițiștii (41%).

Politicienii pe ultimul loc

Pe ultimul loc se află politicienii, doar unul din 10 români are multă și foarte multă încredere în aceștia. De altfel, ierarhia nu s-a schimbat în mod semnificativ în ultimul an, chiar dacă unele profesii se situează mai jos în topul încrederii, procentele sunt foarte apropiate cu cele înregistrate la sondajul similar din decembrie 2022.

Studiul IRES confirmă tendința înregistrată în ultimii zece ani cu privire la raportarea românilor față de politică și față de politicieni: neîncrederea este atitudinea dominantă.

Lipsa de încredere a oamenilor în politicieni este ilustrată și de modul în care aceștia au perceput anul care tocmai se încheie din perspectiva politicii și a guvernării din România.

Patru din zece participanți la sondaj evaluează anul acesta ca fiind mai rău decât 2022, peste o treime sunt de părere că a fost la fel ca și precedentul, iar mai puțin de o cincime crede că a fost mai bun decât anul 2022.

Vârstnicii sunt cei care evaluează anul 2023 ca fiind mai bun sub aspectul politicii

Vârstnicii sunt cei care evaluează anul 2023 ca fiind mai bun sub aspectul politicii și a guvernării, în proporții mai ridicate decât media, în timp ce bărbații și respondenții activi (35 – 50 ani) sunt mai critici.

În ceea ce privește relația cu autoritățile, 8% dintre participanții la sondaj spun că, în anul 2023, au oferit un cadou (de orice fel) unui funcționar sau angajat al unei instituții sau companii de stat, iar 4% recunosc că au oferit chiar bani.

Sondajul a fost realizat în perioada 12 - 19 decembrie, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), pe un eșantion de 1.075 de indivizi de 18 ani şi peste. Sondajul are o eroare maximă tolerată de plus/minus 3%, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă, neinstituţionalizată din România.

Studiul face parte din programul de responsabilitate socială al IRES şi este autofinanţat.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
108

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
112

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
159

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...