Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor.

Joi seara, 18 aprilie, cinci preoți au slujit Taina Sfântului Maslu la parohia Saucenița, din județul Botoșani, parohie păstorită cu multă vrednicie de părintele Marcel Albu.

Biserica a fost împodobită frumos de enoriașii participanți. Pentru că, spune părintele Teodor Ciurariu, cea mai frumoasă podoabă a Bisericii sunt credincioșii care participă împreună la rugăciune.

”În majoritatea rugăciunilor se folosește pluralul. De exemplu: ”Domnului să ne rugăm", nu spunem ”Domnului să mă rog". Asta a evidențiat și Părintele care a ținut cuvântul de învățătură, în care a insistat pe necesitatea participării la slujbele Bisericii, la comuniune în rugăciune”, spune părintele Teodor Ciurariu.

Desigur, importantă este și rugăciunea individuală, ”canonul de rugăciune al fiecăruia", însă rugăciunea împreună este mult mai folositoare.

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor. Printre ei și preoteasa Luminița Zugravu, Paul Tănase sau preotul Dragoș.

”Am pomenit la rugăciune pe toți cei bolnavi de prin spitale, orfelinate, cămine de bătrâni, centre de  îngrijiri paliative bolnavi și neputincioşi care nu au putut ajunge la Biserică cât și pe frații noștri preoți și preotese aflați în grea suferință, preoteasa  Zugravu Luminita, nepotul meu Tanase Paul... Îndrăznesc să vă rog și pe dumneavoastră, prietenii mei și toți cititorii acestor rânduri, să pomeniți aceste nume: prezvitera Luminița, Paul cât și pe preotul Dragoș. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze și să ne ocrotească dăruindu-ne sănătate și vinderea bolilor știute și neștiute”, a precizat pr. Teodor Ciurariu.







Taina Sfântului Maslu în perioada prepascală

”Doamne, Care cu mila si cu îndurările Tale tămăduiești izdrobirile sufletelor și ale trupurilor noastre, Însuți, Stăpâne, sfințește untdelemnul acesta, ca să fie celor ce se vor unge din el spre tămăduire și spre izbăvirea de toată patima și întinăciunea trupului și a sufletului și de toată răutatea. Ca și întru aceasta să se prea slăvească Preasfânt numele Tău, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”. Este rugăciune rostită de preoții slujitori pentru sfințirea uleiului folosit la Sfântul Maslu.

În mai multe Biserici, conform Tradiţiei şi practicii Bisericii Ortodoxe, se săvârşeşte în aceste zile pre pascale Taina Sfântului Maslu.

Este a şaptea Taină a Bisericii în care, prin rugăciunile preoţilor şi ungerea cu untdelemn sfinţit a părţilor însemnate ale trupului, credincioşii dobândesc vindecarea de bolile trupeşti şi sufleteşti. Această Taină a fost instituită de însuşi Mântuitorul când a trimis pe sfiinţii apostoli la propovăduire, zicându-le: ”Celor ce vor crede, aceste semne vor urma: în numele Meu, demoni vor izgoni, peste cei bolnavi îşi vor pune mâinile şi se vor face sănătosi” (Marcu XVI, 17-18). Sfinţii apostoli au practicat Taina Sfântului Maslu chiar de la prima lor propovăduire: „Și scoteau mulţi demoni şi ungeau cu untdelemn pe multi bolnavi şi-i vindecau” (Marcu VI, 13).

Urmând apostolilor, episcopii şi preoţii au săvârsit şi ei această Sfântă Taină, cum ne arată sfântul Iacob:  „Este cineva bolnav între voi ? Să cheme preoţii Bisericii şi ei să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui” (Iacob V 14-15).

Sfântul apostol Iacob nu face bolnavilor acest îndemn ca venind doar din partea sa; el grăieşte tocmai despre lucrarea sfântă încredinţată sfinţilor apostoli de către Mântuitorul Iisus Hristos, lucrare săvârşită de ei în tot locul şi la tot credinciosul care avea trebuinţă de harul lui Dumnezeu pentru vindecarea sa. Taina Sfântului Maslu se săvârşeşte, de regulă, la patul bolnavului; în restul cazurilor, în biserică.

Sfântul Maslu este deci Taina care, prin rugăciunile preoţilor şi prin ungerea trupului cu untdelemn sfinţit, împărtăşeşte credinciosului harul lui Dumnezeu pentru tămăduirea bolilor trupeşti şi sufleteşti, pentru iertarea păcatelor şi pentru întărirea sufletului.

Rânduiala Sfântului Maslu, întocmită pentru şapte preoţi

Partea văzută a Sfântului Maslu constă din rugăciunea rostită de şapte ori pentru vindecarea bolnavului de neputinţa trupească şi sufletească; din untdelemnul sfinţit de preoţii slujitori ai Tainei şi ungerea cu el de şapte ori a trupului bolnavului.

Urmările Sfântului Maslu sunt vindecarea de bolile trupeşti şi sufleteşti şi iertarea păcatelor pe care bolnavul ar fi uitat să le mărturisească la Sfânta Spovedanie.

Săvârşitorii Sfântului Maslu sunt preoţii, pentru că Sfântul Iacob zice: „să cheme preoţii Bisericii” – iar nu preotul.

Rânduiala slujbei este întocmită pentru şapte preoţi; însă o pot face şi cinci trei sau doi preoţi.

Sfântul Maslu poate fi primit nu numai o singură dată şi nici numai de cel aflat în pragul morţii, ci ori de câte ori credinciosul se simte îngreuiat din pricina bolilor sau păcatelor.






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
186

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
188

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
274

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...