Anul 2023 a fost marcat de trendul ascendent al creșterii prețurilor,început în 2022, acest lucru influențând comportamentul de consum al românilor și a modului în care se raportează la situația financiară și la cheltuieli, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES.
Studiul recent publicat relevă faptul că gradul de satisfacție autoperceput cu privire la traiul de zi cu zi s-a îmbunătățit.românii față de 2022. Dacă în decembrie 2022, 41% dintre români spuneau că sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de felul în care trăiesc, în decembrie 2023 procentul urcă la 60%.
Tinerii și respondenții care locuiesc în orașe sunt mai mulțumiți decât media, în timp ce persoanele cu educație scăzută și cele care locuiesc în Moldova se declară mai nemulțumiți cu privire la nivelul lor de trai actual.
Creșterea prețurilor, evenimentul negativ care i-a afectat pe 4 din 10 români
39% dintre români consideră creșterea prețurilor ca fiind evenimentul care a marcat negativ România în anul 2023. Aproape o treime dintre respondenți afirmă că au doar strictul necesar, 11% se descurcă foarte greu, 26% se descurcă dar nu-și pot cumpăra tot ce le este necesar, în timp ce doar 5% își pot permite să cumpere tot ceea ce își doresc.
De asemenea, 65% dintre participanții la studiu spun că au redus cheltuielile cu produse de strictă necesitate în gospodărie, altele decât cele alimentare, 63% că au renunțat să cumpere anumite mărci de produse alimentare pe care obișnuiau să le folosească din cauză că s-au scumpit, iar 56% că au renunțat să cumpere diferite produse alimentare din cauza lipsei banilor.
În plus, peste un sfert dintre respondenți spun că au fost nevoiți să amâne plata unei facturi la utilități (apă, gaz, curent etc.). Trist este că 6% dintre românii spun că au suferit de foame.
Românii foarte conștiincioși în privința plăților
Cu toate acestea românii sunt foarte conștiincioși în privința plăților, 74% nu au niciun fel de datorii restante. În privința economisirii puțin peste o treime dintre participanții la sondaj au spus că au reușit să economisească bani în 2023 (față de 46% în 2022), 3 din 10 români au împrumutat bani de la alți membri ai familiei, unul din cinci a împrumutat bani de la prieteni sau cunoscuți, iar 16% au împrumutat bani de la bancă.
Românii îngrijorați de războiul în zona României
În afara creșterii prețurilor care i-a îngrijorat pe 29% dintre români, războiul din Ucraina, care i-a ăngrijorat pe (24%), rămân principalii factori care au determinat îngrijorarea românilor și în 2023.
Alți 12% sunt îngrijorați de lipsa locurilor de muncă, în timp ce 10% de frica de boală.
Criza politică a reprezentat un factor de îngrijorare pentru 6% dintre români, reducerea veniturilor și lipsa de perspectivă pentru câte 4% dintre ei, iar singurătatea și nesiguranța locului de muncă pentru câte două procente.
Totuși mai mult de o treime dintre respondenți spun că au avut mai multe motive de bucurie, alți 26% au avut cel puțin un motiv de a se bucura, în timp ce 34% nu s-au bucurat deloc.
În schimb, aproape jumătate dintre participanții la sondaj spun că nici nu s-au confruntat cu o situație care să le producă o mare tristețe în acest an.
Sondajul a fost realizat în perioada 12 - 19 decembrie, prin metoda CATI (Computer Assisted
Telephone Interviewing), pe un eșantion de 1.075 de indivizi de 18 ani şi peste. Sondajul are o
eroare maximă tolerată de plus/minus 3%, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă,
neinstituţionalizată din România.
Studiul face parte din programul de responsabilitate socială al IRES şi este autofinanţat.