Românii îngrijorați de creșterea prețurilor și de războiul din Ucraina

Creșterea prețurilor și războiul din Ucraina au fost principalele motive de îngrijorare pentru o treime dintre români, potrivit sondajului realizat de IRES.

 

Românii îngrijorați de creșterea prețurilor și de războiul din Ucraina

   Foto: zf.ro

Anul 2023 a fost marcat de trendul ascendent al creșterii prețurilor,început în 2022, acest lucru influențând comportamentul de consum al românilor și a modului în care se raportează la situația financiară și la cheltuieli, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES.

Studiul recent publicat relevă faptul că gradul de satisfacție autoperceput cu privire la traiul de zi cu zi s-a îmbunătățit.românii față de 2022. Dacă în decembrie 2022, 41% dintre români spuneau că sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de felul în care trăiesc, în decembrie 2023 procentul urcă la 60%.

Tinerii și respondenții care locuiesc în orașe sunt mai mulțumiți decât media, în timp ce persoanele cu educație scăzută și cele care locuiesc în Moldova se declară mai nemulțumiți cu privire la nivelul lor de trai actual.

Creșterea prețurilor, evenimentul negativ care i-a afectat pe 4 din 10 români

39% dintre români  consideră creșterea prețurilor ca fiind evenimentul care a marcat negativ România în anul 2023. Aproape o treime dintre respondenți afirmă că au doar strictul necesar, 11% se descurcă foarte greu, 26% se descurcă dar nu-și pot cumpăra tot ce le este necesar, în timp ce doar 5% își pot permite să cumpere tot ceea ce își doresc.

De asemenea, 65% dintre participanții la studiu spun că au redus cheltuielile cu produse de strictă necesitate în gospodărie, altele decât cele alimentare, 63% că au renunțat să cumpere anumite mărci de produse alimentare pe care obișnuiau să le folosească din cauză că s-au scumpit, iar 56% că au renunțat să cumpere diferite produse alimentare din cauza lipsei banilor.

În plus, peste un sfert dintre respondenți spun că au fost nevoiți să amâne plata unei facturi la utilități (apă, gaz, curent etc.). Trist este că 6% dintre românii spun că au suferit de foame.

Românii foarte conștiincioși în privința plăților

Cu toate acestea românii sunt foarte conștiincioși în privința plăților, 74% nu au niciun fel de datorii restante. În privința economisirii puțin peste o treime dintre participanții la sondaj  au spus că au reușit să economisească bani în 2023 (față de 46% în 2022), 3 din 10 români au împrumutat bani  de la alți membri ai familiei, unul din cinci a împrumutat bani de la prieteni sau cunoscuți, iar 16% au împrumutat bani de la bancă.

Românii îngrijorați de războiul în zona României

În afara creșterii prețurilor care i-a îngrijorat pe 29% dintre români, războiul din Ucraina, care i-a ăngrijorat pe (24%), rămân principalii factori care au determinat îngrijorarea românilor și în 2023.

Alți 12% sunt îngrijorați de lipsa locurilor de muncă, în timp ce 10% de frica de boală.

Criza politică a reprezentat un factor de îngrijorare pentru 6% dintre români, reducerea veniturilor și lipsa de perspectivă pentru câte 4% dintre ei, iar singurătatea și nesiguranța locului de muncă pentru câte două procente. 

Totuși mai mult de o treime dintre respondenți spun că au avut mai multe motive de bucurie, alți 26% au avut cel puțin un motiv de a se bucura, în timp ce 34% nu s-au bucurat deloc.

În schimb, aproape jumătate dintre participanții la sondaj spun că nici nu s-au confruntat cu o situație care să le producă o mare tristețe în acest an.

Sondajul a fost realizat în perioada 12 - 19 decembrie, prin metoda CATI (Computer Assisted

Telephone Interviewing), pe un eșantion de 1.075 de indivizi de 18 ani şi peste. Sondajul are o

eroare maximă tolerată de plus/minus 3%, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă,

neinstituţionalizată din România.

Studiul face parte din programul de responsabilitate socială al IRES şi este autofinanţat.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

astăzi, 20:14
66

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

astăzi, 19:23
80

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

astăzi, 18:43
101

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...