Începând de mâine, copiii primesc mai mulți bani. Cu cât vor creşte alocaţiile de la 1 ianuarie 2024!

Bani mai mulţi pentru copiii şi adolescenţii din România începând cu noul an. 2024 va veni cu alocaţii mai mari pentru cei care încă nu au împlinit 18 ani.

Începând de mâine, copiii primesc mai mulți bani. Cu cât vor creşte alocaţiile de la 1 ianuarie 2024!

   Foto: Capital

Mai exact, vorbim despre creşteri cu 87 de lei, în cazul copiilor mai mici de 2 ani. Şi pentru ceilalţi copii vor fi creşteri, mai exact cu câte 35 de lei.

Reamintim că, la acest moment, alocaţia în România este de 631 de lei pentru copiii mai mici de 2 ani şi pentru cei cu handicap. Cei care nu au împlinit 18 ani beneficiază de 256 de lei.

Majorările care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 nu constituie altceva decât indexarea cu rata inflaţiei.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, indică legea aflată în vigoare în România.

Conform legii, beneficiarul dreptului la alocația de stat este copilul, însă în mod obișnuit, fondurile sunt încasate de unul dintre părinți. Procedura de plată a alocației poate fi realizată prin intermediul unui mandat poștal sau prin transfer bancar.

Câţi bani se plătesc din 1 ianuarie?

Iată aşadar care vor fi noile valori ale alocaţiilor pentru copii ce vor fi plătite în România:

-pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 2 ani, dar şi pentru copii cu handicap, până la împlinirea a 18 ani – 718 lei pe lună;

-pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, dar şi pentru cei care au trecut de 18 ani şi care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora – 291 de lei pe lună.

Câţi copii primesc alocaţii în România?

Potrivit datelor ANPIS (Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) pentru luna iulie 2023, 3.516.250 de copii au beneficiat de alocațiile de stat.

Plăţile s-au ridicat la circa 1,046 miliarde de lei.

Cei mai mulţi beneficiari de alocaţii de stat pentru copii au fost în Bucureşti – 360.762 de persoane. Urmează județele Iași (191.869), Suceava (132.270), Constanța (123.109) și Bacău (121.498).

Suma medie plătită pentru aceste alocaţii a atins cea mai mare valoare, în iulie 2023, în județele Caraș-Severin, cu 303,70 lei, Botoșani, cu 303,55 lei, și Ilfov, cu 301,70 lei.

Sursa: Capital

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Florin Piersic, dus de urgență cu elicopterul SMURD la București! Care este starea de sănătate a marelui actor

astăzi, 07:34
2

Actorul se afla internat la Institutul Inimii „Dr. Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca.Managerul spitalului din Cluj-Napoca a declarat, pentru Cluj24, că transferul actorului a fost u...

Copii opăriți cu ciorbă în a doua zi de Paști, unul dintre ei transferat la Iași cu arsuri pe corp!

astăzi, 07:15
76

Momente cumplite pentru o familie din Botoşani, în a doua zi de Paşti. Doi fraţi, de 2 şi 3 ani, s-au opărit cu ciorbă clocotită. Unul dintre copii a fost trimis de urgenţă la Iaşi....

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul; Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare (Harţi)

astăzi, 07:00
14

Trecerea la Domnul a Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan se prăznuieşte în fiecare an la 26 septembrie, zi în care s-a arătat pe larg şi viaţa sa deosebită. Astăzi, cinstim...