"Tinerii nu vor să muncească". Domeniile în care angajatorii români nu găsesc forță de muncă

"Tinerii nu vor să muncească". Domeniile în care angajatorii români nu găsesc forță de muncă

România nu duce lipsă de slujbe disponibile, ci de forţă de muncă pe măsură. Potrivit unor date de la Institutul Național de Statistică, pe piață există acum mai multe locuri decât la începutul anului.

Cele mai multe sunt în administrația publică, mai ales în sănătate, asistență socială și învățământ, dar și în mediul privat. În topul judeţelor cu cele mai multe locuri de muncă disponibile -1.178, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, se situează şi Clujul. Majoritatea sunt în transport, inginerie, baruri şi restaurante.

Mircea Buteanu, proprietar pub: ”În domeniul în care lucrez eu în Horeca, situaţia este aş zice dramatică. Noi avem acoperit 30% din necesarul forţei de muncă. Problema nu e doar numărul lor, ci că sunt extrem de slab calificaţi. Mentalitatea este precară în ceea ce înseamnă muncă. Slagerul actual este demisia, dacă ţi-o spune, de regulă nici nu o spune, pur şi simplu nu ţi-o spune. Iar viitorul este sumbru.”

În alte domenii, firmele mari şi-au păstrat angajaţii care ar fi trebuit să iasă deja la pensie.

Otilia Niște, director executiv AJOFM Cluj: “Putem găsi că şi explicaţie în natalitatea în scădere, precum şi în migraţia masivă din ultimii ani. Vorbim de locuri de muncă vacantă în domenii unde dinamica este foarte mare. Oamenii vin şi pleacă din tot felul de motive, plecând de la aspecte de nivel salarial care nu întotdeauna sunt satisfăcătoare. În acest moment o treime din angajaţii marilor angajatori sunt persoane pensionabile.”

Călin Pădurean, admistrator firmă: “Căutăm în fiecare zi oameni în domeniul construcţiilor, dar nu găsim, astăzi am ajuns să aducem oamenii pentru construcţii din câteva judeţe ale ţării. Oameni care sunt trecuţi de 40 de ani, tinerii nu vor să muncească.”

Mihai Tănase, angajat firmă construcţii: “Eu lucrez de 44 de ani în construcţii, dulgher de meserie. Tinerii care vin aici nu prea au chef de lucru, nu ştiu ce îi cu ei, nu se ţin, stau o lună şi pleacă, e greu pe şantier.”

Situaţia se repetă în mai toate oraşele mari din ţara pentru că şcolile, îndeosebi cele profesionale, nu îşi adaptează programele şi specializările la piaţa muncii.

Stirileprotv.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...