"Suflet pentru suflet" - Un spectacol care a făcut din lacrimă bucurie! FOTO, VIDEO

Spectacolul "Suflet pentru suflet", organizat de Asociația Părinților Copiilor cu Autism Botoșani, a fost pentru a ne determina să conștientizăm că orice sprijin oferit acestor copii este de fapt o investiție în viitorul nostru.

O singură ființă de pe lumea asta, din întreaga istorie e omenirii, a inventat și construit o mașină de îmbrățișare. Femeia se numește Temple Grandin și este autistă, una dintre cele mai strălucitoare minți ale lumii de astăzi. Temple Grandin este femeia care ne învață că dincolo de gândirea în cuvinte – după care ne ghidăm viețile fiecare dintre noi – mai există și ei.

"Vom avea nevoie de astfel de oameni în viitor"

Cine sunt ei? Sunt cei care gândesc în imagini, cei care gândesc în tipare. Sunt mințile de muzicieni și de matematicieni. Sunt cei a căror minte acționează în funcție de informația senzorială. Îi numim ciudați, le punem etichete de inadaptați social, ocolim cărarea pe care pasul lor o bate săltăreț, neregulat, agitat și în strigăte care deseori ne stârnesc repulsii. Rareori ne oprim să îi observăm. Rareori îi privim ca pe niște oameni cărora Dumnezeu le-a rânduit altfel mașinăria după care funcționează.

Despre Temple Grandin, reporterii BBC vorbeau - desigur admirativ și excepțional - ca despre "femeia care gândește ca o vacă". Pentru că a fost singura ființă ce a reușit să înțeleagă cum și ce simte un animal. Care este diferența dintre gândirea în imagini și gândirea în cuvinte? Ne explică atât de frumos specialiștii: dacă îi spui unui autist că plouă cu găleata, va face ochii mari de uimire pentru că el va vedea cu ochii minții găleți căzând din cer. Din punctul nostru de vedere este o anomalie, un derapaj grav. De fapt, este un alt fel de a gândi. "Trebuie să ne acceptăm toate aceste feluri de gândire și trebuie să lucrăm neapărat cu aceste feluri de gândire, pentru că inevitabil vom avea nevoie de astfel de oameni în viitor", ne transmite Temple Grandin, licenţiată în psihologie şi cu un doctorat în zootehnie. 






Privit în ansamblu, autismul sperie. Individual, suflet cu suflet, autismul înduioșează și uimește. Reacțiile necontrolate sunt firești, dar neînțelese în lumea noastră. Stridențele sunt supărătoare, întrebările vin ca și cum ar ploua cu găleata. Lucrul cu un asemenea copil, ca părinte, este uriaș. Strădania de a-l determina pe un astfel de copil să accepte lumea noastră este imensă. Specialiștii le cunosc abilitățile, părinții le observă capacitățile extraordinare generate de modul diferit de a gândi. Este nevoie ca și noi să le acceptăm prezența, să valorizăm gândirea diferită de a noastră, să îi spijinim pentru ca mai târziu să beneficiem de strălucirea minții lor.

Suflet pentru suflet, bucuria de a fi împreună!

Vineri seara, spectacolul "Suflet pentru suflet", organizat de Asociația Părinților Copiilor cu Autism Botoșani, a fost pentru a ne determina să conștientizăm că orice sprijin oferit acestor copii este de fapt o investiție în viitorul nostru.

Spectacolul, în cadrul căruia au evoluat Corul "Sfântul Ioan Iacob Hozevitul" (dirijor Gabriel Corolea), Club Modas Studio (dans sportiv), Ansamblul Folcloric "Doina Costeștilor" (coord. Preot Ioan Cașcaval), invitați speciali fiind Mirel Manea Orchestra și Orchestra "Rapsozii Botoșanilor", a fost un prilej de a observa, de a empatiza și, nu în ultimul rând, de a accepta că autismul nu este o formă de deteriorare a ființei, ci doar un alt fel de a fi. Dar pentru a beneficia noi, ca societate, de bogăția minții unui copil autist, este nevoie de multă implicare. Iar botoșănenii au dovedit, vineri seara, că sunt sensibili la greul aproapelui, au arătat că știu să aplaude și să se bucure alături de copiii care nu țin cont de reguli, de cutume, de ce și când se face.

Firavi și cu trupurile parcă zburătăcind, cu ochi mari și scotocitori, îi vezi plutind și dansând, strigând sau pur și simplu culcușindu-se în propriile minți, cu tot cu poveștile și extraordinarele lor percepții.

Cu vocea aruncată în tonuri ascuțițe, printre cuvinte greu de înțeles și în tonuri prost armonizate, o fetiță uimește prin unduirea brațelor, într-o eleganță ce te duce cu gândul la o balerină din scene celebre. Hotărât și energic, cu trupul greoi la prima privire, un băiețel dă frâu liber picioarelor, care tresaltă ritmic în cel mai frumos dans. Indiferent de ce se întâmplă în lumea mare, ei trăiesc în propriile detalii: o floare ruptă, un năsturel care tocmai atunci s-a găsit să înceapă o poveste, un acord care trezește o senzație nouă. Privindu-i și înțelegându-i, vom învăța la rândul nostru să prețuim clipa prezentă, vom culege cu mai mare atenție detaliile care ne înconjoară, vom analiza mai atent mecanismul după care ne petrecem existența.

Cei doi prezentatori, Lorena Elena Matei și Cosmin Parfenov (elev în clasa a VII-a la Liceul de Artă Botoșani), Gabriela Petrea (președinta APCA Botoșani), Ștefania Adumitroaie (vicepreședinta APCA), părinții copiilor diagnosticați cu autism, dar și cei peste 200 de botoșăneni prezenți în sala Soul Mate la Complex Casa Lux, au reușit să creeze o seară magică. Lor li s-a alăturat și cel numit de către organizatori Ambasadorul Asociației Părinților Copiilor cu Autism, Iulian Rotariu, pompierul-maratonist care a alergat sute de kilometri în deșert pentru a face cunoscută cauza copiilor din Botoșani.



"Mă bucur să văd alături de noi atâția români frumoși devotați cauzei noastre. Îmi pare rău, de fiecare dată când alerg și termin o competiție, că pentru ei, pentru copiii cu autism, competiția nu se termină. Într-un singur an am făcut multe lucruri frumoase și pentru asta mulțumesc tuturor prietenilor, susținătorilor mei și ai acestor copii", a spus Iulian Rotariu.

Sprijin pentru o tabără terapeutică!

Spectacolul caritabil "Suflet pentru suflet" reprezintă o cărămidă importantă la temelia dezvoltării ulterioare a copiilor pe diverse arii (aria socială, aria motrică etc.) si a avut ca scop participarea a 42 de familii afectate de autism din județul Botoșani într-o tabără terapeutică pilot ce va veni în sprijinul terapiei copiilor și implicit a dezvoltării acestora, încununate de bucuria explorării.

"Este un moment special pentru noi. Ne-am propus ca la fiecare eveniment să aducem copiii în prim-plan și este emoționant, pentru că de la timp la timp observăm cum copiii evoluează. În funcție de fondurile obținute vom face demersurile necesare pentru a realiza tabără terapeutică. Timp de șase zile, în tabără vor avea loc activități ce țin de generalizarea recuperării acestor copii. La un calcul estimativ, este vorba despre 30.000 de lei. Cred că se vor găsi aceste resurse", a mărturisit Gabriela Petrea, președinta Asociației Părinților Copiilor cu autism Botoșani.

Sprijinul a venit nu doar de la oameni cu bani, ci și de la botoșănenii simpli.

"Ne-au contactat persoane din diferite medii, fie din domeniul politic, fie din mediul de afaceri, dar și oameni simpli. Aparent, Botoșaniul e un oraș sărac, dar iată cât de bogat sufletește! Au fost oameni simpli, chiar și părinții copiilor cu autism au venit în număr mare alături de copiii lor, din veniturile foarte mici destinate terapiei copiilor au dat și în scopul acestui eveniment caritabil, pentru ca șansa de a merge într-o tabără terapeutică să se concretizeze. Au fost și oameni cu suflet deosebit care au ajutat și nu au fost prezenți în seara asta. Cu toate că fiecare zi vine cu problemele ei, oamenii nu  și-au știrbit puterea de a dărui și de a fi empatici cu cei mai puțin norocoși în viață", a completat Gabriela Petrea.

Nu a fost un spectacol cu lacrimă, ci unul cu bucurie. A fost un eveniment care a strâns oamenii laolaltă, cei cu bani și cei cu suflet frumos, cei generoși și cei care știu că ajutorul însemnă să investești în Viață.































 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Jupiter Borcoi: ”Vreau să cer iertare tânărului Cris și familiei lui!” / ”Să nu aruncăm anatema asupra întregii comunități rome!”

Wednesday, 11 September 2024

Un eveniment nefericit, declarații nepotrivite din partea autorităților, un adolescent de 18 ani pe care prima zi de școală l-a găsit pe patul de spital după ce a fost bătut crunt în Cen...

Botoșani, pepinieră sportivă pentru marea performanță. ”Din păcate, ducem lipsă de bază nautică, de câțiva ani nu am mai primit echipament sportiv!”

Tuesday, 10 September 2024

În cele nouă echipaje care au câștigat medalii de aur la Campionatele Europene de Canotaj din Turcia au concurat șapte sportivi din Botoșani: Delia-Mirabela Grădinaciuc (dublă campio...

Sfântul din Botoșani care a lăsat politica pentru a trăi în pustie. Cum au ascuns preoții moaștele în perete, pentru a nu fi găsite de Securitate! (Foto)

Monday, 9 September 2024

Timp de 25 de ani a viețuit într-o peșteră din pădurile Voronei, într-o aspră nevoință, petrecând în smerenie, înfrânare, tăcere și neîncetată rugă...