Mihaela Mihăescu a avut parte de o experiență nu doar epuizantă, periculoasă chiar, dacă e să privim imaginile filmate în urmă cu câteva zile, ci și umilitoare. A fost nevoită să călătorească timp de trei ore lângă ușa vagonului, în fotoliul rulant, lipsa rampelor făcând imposibilă deplasarea în interiorul trenului.
În urma acestei experiențe, botoșăneanca cere sprijinul societății, a opiniei publice, formulând în acest sens o petiție cu tiltul: "STOP umilinței persoanelor cu dizabilități! Voi generați handicapul!"
Redăm textul acestei petiții, pe care vă invităm că o semnați AICI:
"STRIGAT !!!
Ieri 24.06.2017, in trenul de 14.05, Buzau - Bucuresti, cu mari dificultati finalizate cu doua vanatai serioase, am ajuns in tren. Scari in sus, scari in jos... Pe nimeni n-a deranjat calatoria mea de 3 ore la usa vagonului... Eu in fotoliu rulant, iar insotitorul meu - in picioare...
TREI ORE IN CARE AM CUGETAT LA TOT CEEA CE NU AU PERSOANELE CU DIZABILITATI IN ROMANIA...
CE PUTEM FACE PENTRU A AVEA DREPTURI? NU "SPECIALE". Doar DREPTURI...
Cei 2 controlori, familiarizati cu situatia, m-au informat ca la ultimul vagon exista o rampa, dar, NEFUNCTIONALA.
AVEM LEGI SPECIALE, DREPTURI si FACILITATI...
DE FAPT, NU AVEM NIMIC FOLOSITOR!!! DE CE? PANA CAND? CINE SI CUM SANCTIONEAZA IRESPONSABILITATEA?
Sunt constienta ca aceasta petitie NU VA SCHIMBA NIMIC PESTE NOAPTE. Dar, ii va aduna laolalta pe cei putini, care nadajduiesc intr-un MAINE MAI BUN si NU NE LASAM PANA NU-L VOM AVEA".
"Pentru aceste persoane (cu dizabilități, nota red.)", ne povestea acum aproape 10 ani Mihaela Mihăescu, "scaunul rulant are aceeași importanță și semnificație precum încălțămintea comodă pe care o folosesc cei care se deplasează pe propriile picioare. Nimic mai mult. Nimic ciudat. Nimic exagerat. Acest mod de gândire le dă libertatea de a face mereu ceva, devenind treptat persoane îndemânatice, abile, iscusite, intuitive și inovatoare, cu un mod de a judeca și a reflecta autonom". Imaginează-ți că încălțămintea comodă în care umbli te țintuiește, vreme de trei ore, lângă ușa vagonului. E de ajuns să te simți umilit? E de ajuns să îți dea lacrima? Semnează petiția. E puțin, dar acum contează solidaritatea.
Citeste și
MIHAELA MIHAESCU - Sunt un om fericit!