Festivalul "Trec magii prin Vatra Moldovei", o lecție despre toleranță! - GALERIE FOTO, VIDEO

Sâmbătă, 7 decembrie, s-a desfășurat la Botoșani (Hotelul Rapsodia) cea de a treia ediție a Festivalului de colinde și datini ortodoxe "Trec magii prin vatra Moldovei".

După marturisirile făcute înaintea competiției de Mihaela Mihaescu, presedinta Asociatiei IHTIS și organizatoare a evenimentului, deși este vorba despre un eveniment-concurs, s-a dorit ca jurizarea să nu implice neapărat o ierarhizare a participanţilor, ci să motiveze dorinţa celor cu dizabilităţi de a persevera în pregătire, experimentând an de an participarea cu șanse egale alături de semenii fără dizabilităţi.

Festivalul, care de la început a avut o notă de distincție și de demnitate menită să ilustreze, dacă mai era necesar, normalitatea și firescul în care trebuie să trăim atunci când ne raportăm la persoanele cu dizabilități, s-a desfășurat  în spiritul ortodox al iubirii de semeni, dar mai ales în atmosfera de bucurie pe care participanții au simțit-o încă de la prima ediție.

Competiția  s-a jurizat pe trei secțiuni diferite: Colinde - categoria sub 18 ani, Colinde – Categoria peste 18 ani, Datini. Concurentii au venit din Botoșani și satele județului, din Dorohoi, dar și din Iași și Suceava.

La deschiderea festivalului a fost prezent și prefectul județului Botoșani, Costică Macaleți, care le-a adresat concurenților un cuvânt de apreciere, de aceeași apreciere bucurându-se și președinta Asociației Ihtis, Mihaela Mihăescu. Alături de prefectul de Botoșani, s-au aflat în sala Hotelului Rapsodia, și au luat cuvântul în deschiderea evenimentului, senator Doina Federovici și deputat Tamara Ciofu.

Festivalul a beneficiat de o prezentare extrem de inspirată, Adina Mînican, din Constanța, dovedind un discurs elegant, prezență de spirit și de fayr-play față de toți concurenții. În pauza de jurizare, Adina Mînican a avut emoții în plus, întrucât Mihaela Mihăescu a organizat lansarea cărții de debut a Adinei, "În așteptarea ta", o carte pe care autoarea a oferit-o în dar participanților.

Publicul a aplaudat cu generozitate evoluțiile concurenților, care au impresionat prin inocență, prin bucuria cu care s-au manifestat pe scenă, persoanele cu dizabilități sau cele provenite din centre de plasament demonstrând că pot oricând să concureze pe orice scenă, alături de semenii lor. Din păcate, după cum s-a simțit încă din timpul competiției și imediat după, micile orgolii au ieșit la suprafață în altă parte, acolo unde ne așteptăm la toleranță, la înțelegere și, de ce nu, la corectitudine. Însă aceste aspecte nu au umbrit bucuria zecilor de copii pe care ne-am obișnuit să îi numim generic "persoane cu dizabilități".

Premiile acordate nu au fost doar o încununare a muncii unora și o recunoaștere corectă a străduinței altora, ci și o lecție de toleranță pe care, de data aceasta, ne-o dau ei, micii noștri îngeri păzitori.

Invitați speciali: Roxana Poiană și Codruța Barariu

(A consemnat Florentina Toniță)



Premiile acordate:

Andreea Airinei - Premiul de Popularitate

Grupul Ghinduțele, Dumeni (instr. prof. Maria Ostafie) - Premiul Presei

Secțiunea COLINDE, categoria sub 18 ani

Grupul Flori de Ler, Sarafinești, Corni (instr. prof. Gherman Laurențiu Ionuț) - Diploma de participare

Andrei Țilia - Diploma de participare

Claudia Țilia - Diploma de participare

Clopoțeii iernii, Dorohoi (instr. Mihăila Andries Ana Camelia - Diploma de participare

Ana Maria Colac, Botoșani (instr. Mihaela Gîza) - Diploma de participare

Mihai Enache, Botoșani (instr. Elena Foca) - Mențiune 1

Marta Paladi, Botoșani (instr. prof. Cătălina Constantinovici) - Mențiune 2

Grupul Steluțele, Vorniceni (instr. înv. Marinela Mihai) - Premiul special

Seminarul Teologic Sf. Ioan Iacob Dorohoi (instr. pr.prof. Constantin Muha) - Premiul III

Corul Liceului Teoretic "Nicolae Iorga" Botoșani (instr. Laurențiu Palade) - Premiul II

Corul Liceului de Artă Botoșani (instr. Laurențiu Palade) - Premiul I



Secțiunea COLINDE - Categoria peste 18 ani


Ciprian Măcărel, Dorohoi - Mențiune 1

Grupul Colindătorii, Asociația "Inimi la unison" Botoșani (instr. prof. Alina Răileanu) - Mențiune 2

Alina Asăvoae, Suceava - Premiul III

Mihai Tucalău, Iași - Premiul II

Larisa Onciu, Podriga - Premiul I



Secțiunea DATINI


Grupul Stejărelul Botoșani (instr. înv. Maria Iațcu) - Mențiune 1

Ansamblul Folcloric Stejărelul Dumeni (instr. Alin Chiorescu) - Premiul III

Grupul Micii Nemuritori, Complex Apartamente Casa Mea Dorohoi (instr. Guragata Mihaela) - Premiul II

Ansamblul folcloric Datina Botosani (Instr. Amancei Mirela, Puianu Zina) - Premiul I


TROFEUL Ansamblul folcloric Doruleț Botoșani (instr. Steluța Amarandei)

 

VIDEO: Colinde interpretate de Larisa Onciu (Podriga), Corul Seminarului Teologic Dorohoi si Corul Asociatiei "Inimi la Unison" Botosani, Mihai Tucalau (Iasi)

Foto: Marius Petrescu

GALERIE FOTO:















































































 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime: „Mă bucur că am reușit să contribui la sprijinirea unei familii pentru care orice ajutor face diferența”! (Video)

astăzi, 13:14

„Tot ce le-a mai rămas este o comunitate unită, care nu vrea să rămână indiferentă la durerea lor și face tot posibilul să dea o mână de ajutor. Tot ceea ce vedeți &icir...

Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoșani, nemulțumit de sporul pentru activitatea desfășurată în zilele libere și sărbători legale!

astăzi, 11:52

Prin acțiunile desfășurate în acea perioadă s-a reușit eliminarea unei serii de pierderi. De partea pozitivă poate fi reținut faptul că angajații din sănătate au în continuar...

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura ordinea publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj!

astăzi, 10:00

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreu...