Mamele ar putea primi, de la stat, haine pentru copiii lor, la fiecare naștere

La naștere, mamele din România ar putea beneficia de un sprijin material din partea statului, dar doar dacă au fost la controale medicale în timpul sarcinii. Măsura acordării ajutorului material este prezentă într-un proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere.
 
Propunerea legislativă privind privind stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale, ce a fost înregistrată de curând la Senat pentru dezbatere, prevede acordarea, în anumite condiții, a unui ajutor material gravidelor din țara noastră. Proiectul de act normativ are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea Parlamentului, de promulgare și de publicare în Monitorul Oficial.
 
Mai exact, gravidele care se prezintă la consultațiile prenatale s-ar putea bucura, potrivit propunerii legislative, de un sprijin material care va consta în produse de îmbrăcăminte și îngrijire pentru nou-născut la nivelul indicatorului social de referință (ISR). Pentru acest an, ISR are valoarea de 500 de lei, după cum am scris și aici. Așadar, gravidele ar putea primi produse de îmbrăcăminte și îngrijire în valoare de 500 de lei.
 
Conform propunerii, acest ajutor material se va acorda o singură dată pentru fiecare nou-născut, la ieșirea din spital sau la eliberarea certificatului de naștere, dar, după cum spuneam și mai sus, doar dacă gravida s-a prezentat la consultațiile prenatale.
 
Inițiatorii motivează această propunere prin faptul că, în țara noastră, doar o gravidă din trei se prezintă la consultațiile prenatale în perioada sarcinii și, în condițiile în care specialiștii recomandă cel puțin opt controale ginecologice, două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic.
 
Statisticile relevă că, în România, se înregistrează valori record ale mortalității materne și infantile. De exemplu, o româncă din 2.600 moare în timpul sarcinii, în timp ce, în Uniunea Europeană (UE), media este de un deces la 8.900 de sarcini, iar mortalitatea infantilă din prima zi de viață are o valoare dublă față de media UE.
 
Pentru elaborarea acestui proiect de act normativ a fost folosit modelul Finlandei, țară în care, pentru a combate mortalitatea infantilă, se aplică măsura acordării unui sprijin material încă din anul 1938. Chiar și după atâția ani, acest ajutor material face parte din tradițiile finlandeze importante și contribuie la înregistrarea celei mai mici mortalități infantile din lume.
 
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Senat și de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI