Strânge gunoaiele de pe străzi şi din parcuri, fără ca cineva să-i ceară sau să-l plătească pentru asta. Tânărul este născut în judeţul Botoşani, a crescut într-un orfelinat din judeţul Suceava şi a rămas în Suceava după ce a împlinit 18 ani şi a ieşit din sistemul de protecţie a copilului.
Pentru că este harnic şi cuminte, locatarii dintr-un bloc din cartierul Burdujeni i-au permis lui Nicu Stanarachesă-şi amenajeze la subsol un loc unde să doarmă.
Câţiva dintre cei care îl cunosc, printre care Anda şi Florin Marchitan şi Alexandra Ursu, impresionaţi de situaţia lui Nicu, spun că tânărul „strânge gunoaiele din parcuri, de pe străzi, de oriunde le găseşte, fără a avea nici un venit stabil din această acţiune şi fără a beneficia de plata serviciilor prestate”. „Face acest gest din bun-simţ, din propria lui iniţiativă, fără a aştepta nimic în schimb, fără a cerşi, fără a cere vreo remuneraţie nimănui şi, mare atenţie, o face de ani de zile. Nu consumă alcool şi nici nu fumează. Există mulţi martori care pot confirma că, atunci când găseşte doze de bere, de exemplu, le goleşte conţinutul şi reciclează ambalajul. A devenit extrem de cunoscut în zona în care locuim, oamenii au încercat să îl ajute, fiecare cum poate: unii cu câţiva bănuţi, alţii cu alimente, haine etc., dar suntem conştienţi că această situaţie nu trebuie lăsată să dureze la nesfârşit. Nu putem rămâne indiferenţi, cineva ar trebui să îl răsplătească cu adevărat pentru implicarea de care dă dovadă, perseverenţa şi ambiţia sa de a munci”, consideră ei.
Nicu are 5 degete amputate şi suferă de pancreatită, dar tot munceşte
Problema este că situaţia lui Nicu nu este simplu de rezolvat şi principalul obstacol vine chiar de la el. Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din Primărie, Narcisa Marchitan, ne-a declarat, ieri, că toate încercările de a-l convinge pe Nicu să accepte să locuiască într-un cămin de reabilitare şi recuperare neuropsihiatrică s-au soldat cu eşec şi împotriva voinţei lui, nu poate fi internat. ”De când a ieşit din centrul de plasament, e ca şi copilul nostru, la Direcţie. Putem spune că l-am adoptat, vine zilnic aici. Suferă de un retard mintal, are certificat medical de handicap, nu are capacitatea de a gestiona singur o casă, dar are discernământ şi nu-l putem interna fără voia lui. Nu vrea la cămin, deşi acolo i-ar fi cel mai bine. De foarte multe ori vine şi mănâncă la cantina noastră, dar el decide când vrea să vină şi când nu”, a declarat Narcisa Marchitan. Citeste integral pe Monitorul de Suceava....