Durata concediului paternal nu va mai fi dublată. Măsura genera un efort financiar suplimentar pentru angajator

Durata concediului paternal nu va mai fi dublată. Măsura genera un efort financiar suplimentar pentru angajator

   Foto: Profit.ro

Durata concediului paternal acordat la nașterea copilului nu va mai fi dublată, proiectul, anunțat anterior de Profit.ro, fiind respins după ce a stat blocat în Parlament mai mult de un an. Motivul respingerii este că extinderea concediului genera un efort financiar suplimentar pentru angajator. Pe de altă parte, Guvernul acceptase proiectul tocmai pentru că efortul financiar nu cădea pe umerii săi, ci ai angajatorului.

Potrivit Profit.ro, inițiativa legislativă, aparținând mai multor parlamentari liberali, prevedea dublarea duratei concediului paternal acordat prin lege la nașterea unui copil, de la 5 la 10 zile.

Inițiatorii legii au explicat necesitatea extinderii perioadei de concediu paternal prin faptul că rezolvarea unor acte administrative necesare la nașterea copilului durează adesea mai mult de 5 zile, cât prevede legea pentru concediul paternal în prezent.

În plus, proiectul stabilea ca perioada de 8 săptămâni de la nașterea copilului în care tatăl poate solicita acordarea concediului paternal să fie extinsă la 2 luni.

Proiectul a fost aprobat și de senatori încă din decembrie 2015, dar a stat blocat în Parlament până acum, așteptând o decizie a deputaților, care însă l-au respins. Cum deputații au în acest caz ultimul cuvânt, proiectul a căzut definitiv.

Extinderea concediului genera un efort financiar suplimentar pentru angajator, fiind stabilit în proiect că indemnizația pentru concediu paternal este plătită integral din fondul de salarii al unității la care părintele este angajat. Acesta a fost de altfel și motivul pentru care deputații au respins proiectul.

"Membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, respingerea inițiativei legislative, având în vedere faptul că modificarea perioadei de concediu paternal generează un efort financiar suplimentar pentru angajator, căruia îi revine sarcina plății concediului paternal", relevă documentul parlamentar.

Pe de altă parte, cum efortul financiar cădea pe umerii angajatorului, nu al bugetului, Guvernul a avizat favorabil proiectul.

După aprobarea în Senat, deputații din Comisia de muncă au întocmit raport favorabil proiectului, care urma să fie adoptat în plenul Camerei Deputaților la finele lunii februarie 2015. În pofida raportului favorbil, proiectul a fost trimis din nou la comisie, pentru rezolvarea unor amănunte de tehnică lgislativă. După mai bine de o lună, în aprilie 2015, când a ajuns din nou în plen, proiectul de lege a fost retrimis la comisie, fără nicio explicație de această dată, pentru un al treilea raport.

Proiectul a ajuns din nou pe agenda plenului Camerei Deputaților în sesiunea din toamnă a Parlamentului, dar, de data acesta cu raport de respingere din partea aceleiași comisii care îi întocmise în două rânduri raport favorabil pentru aprobare.

Argumentul comisiei pentru respingere a fost că “modificarea perioadei de concediu paternal generează un efort financiar suplimentar pentru angajator, căruia îi revine sarcina plății concediului paternal”.

Legea prevede că indemnizația pentru concediul paternal este plătită din fondul de salarii al unității angajatoare și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Tocmai acesta a fost însă motivația Guvernului pentru a susține proiectul de lege, care a transmis Parlamentului că este de acord cu extinderea perioadei concediului paternal.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...