O problemă ecologică majoră, legată de uscarea a milioane de icre în urma scăderii controlate a nivelului apei la barajul de acumulare Rogojești, pare a-și fi găsit rezolvarea la timp, după ce câțiva voluntari din zona Siret au hotărât să se implice și să semnaleze probleme în toate mediile posibile, respectiv la instituțiile statului, în mass-media, pe rețele de socializare, potrivit monitorulsuceava.ro.
Acumularea este administrată de Administrația Bazinală de Apă „Siret” Bacău – Sistemul Hidrotehnic Independent Siret, iar sesizarea viza scăderea controlată a nivelului apei din bazin.
Săptămâna trecută, după numeroase deplasări la fața locului, unde au făcut fotografii și filmări, Alin Fercalo și Filaret Anheliuc au sesizat că nivelul apei a scăzut în câteva zile cu cel puțin 20 de centimetri, iar icrele depuse de pești se usucă la soare.
„Pentru lacurile de acumulare destinate producţiei de energie electrică, în perioadele de prohibiţie este interzisă scăderea dirijată a nivelului apei, în scopul asigurării protecţiei zonelor de depunere a icrelor”, se specifică în lege.
Cei doi au sesizat Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) din Botoșani, care are în concesiune acumularea cu privire la gestionarea fondului piscicol. A fost sesizată mai departe Garda de Mediu din Botoșani, care a făcut un control în teren sâmbăta trecută.
Verificările în teren au fost făcute în comun cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) și au vizat întreaga Acumulare Rogojești, amplasată pe raza comunelor Mihăileni (Botoșani) și Grămești (Suceava).
Inspectorii din teren au constatat că în vegetația ierboasă, în dreptul malului stâng al Acumulării Rogojești există icre de pește, însă nu au fost identificate mortalități piscicole.
Controlul a rămas oarecum în coadă de pește pentru că cei de la Sistemul Hidrotehnic Independent Siret au raportat un nivel normal de retenție și respectarea cotelor aprobate de Administrația regională Bacău a Apelor Române.
Contactat ieri de Monitorul de Suceava, profesorul Alin Fercalo, unul dintre voluntari, tocmai făcuse o nouă verificare a situației în teren și avea vești bune.
„Nivelul apei este în creștere cam cu un centimetru la zi. Cred că se merge spre bine și în proporție de 70% zic eu că problema s-a rezolvat. Până spre sfârșitul săptămânii cred că nivelul apei va reveni la valori care să nu mai pună în pericol prohibiția”, a declarat Alin Fercalo.
Acesta a relatat că era la acumulare și când a ajuns la fața locului echipa de control formată din comisarii de mediu de la Botoșani și inspectorii ANANP.
„Ei nu găsiseră nimic și se pregăteau să plece, dar întâmplarea a făcut să fiu acolo și să îi pot duce în zonele unde se aflau icrele uscate. Au văzut și ei cu ochii lor că problema e reală, au făcut fotografii și constatări”, a mai precizat Fercalo.
Bărbatul, în calitate de pescar amator, speră ca astfel de situații să nu se mai repete, pentru a nu se compromite populația de pește. De remarcat că s-a înființat recent și Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării, filiala Suceava.
Asociația are mai mulți oameni și a organizat deja acțiuni de control pe râul Siret și la barajul Rogojești, ridicând plase de mari dimensiuni ale braconierilor.