Cei 100.000 de posibili angajați pe care România nu îi vede!

Cei 100.000 de posibili angajați pe care România nu îi vede!

Criza de pe piata fortei de munca determina tot mai multe companii, in special din retail, constructii sau turism, sa isi indrepte atentia spre atragerea de muncitori straini. Zilele trecute, de exemplu, se vehicula venirea a 500.000 de muncitori pakistanezi pe piata locala. Asta in conditiile in care in Romania exista peste 100.000 de nevazatori, majoritatea neangajati, care, cu minimum de efort si investitii, pot fi integrati pe piata fortei de munca.

“Practic, aceste persoane pot avea orice job pentru care au pregatire si studii, insa cea mai mare problema pentru integrarea lor pe piata fortei de munca este accesibilizarea locurilor de munca. Mai exact, trebuie sa le asiguram mobilitate – deplasarea pana la job - si adaptarea locului de munca - de exemplu, exista softuri care pot citi ecranele computerelor astfel incat persoanele nevazatoare sa isi poate desfasura activitatea la fel de responsabil si rapid ca un om care vede”, a declarat, pentru Wall-Street, Camelia Platt, directorul executiv al fundatiei romano-britanice Light Into Europe care desfasoara primul program de caini ghizi pentru nevazatori din Romania.

Multinationala care a renuntat la o angajata care a orbit

Potrivit reprezentantei Light Into Europe, costurile pentru accesibilizarea locului de munca pentru un nevazator se ridica la cateva mii de euro, insa, pe termen mediu si lung angajatorul isi recupereaza investitia.

18 dintre cei 20 de nevazatori care beneficiaza de asistenta cainilor ghizi au un loc de munca.

Unul dintre cei mai recenti beneficiari este Ana, o tanara de aproape 30 de ani care, in urma cu 8 ani, si-a pierdut vederea, in urma unui diagnostic medical sever. Nici familia si nici angajatorul de atunci nu au inteles situatia tinerei.

“Cand a primit cruntul diagnostic, Ana era studenta si lucra intr-o multinationala care nu a avut nicio problema in a renunta la ea atunci cand aceasta si-a pierdut vederea. Fata a venit la noi, cu moralul la pamant, insa in doar 6 luni a primit un caine ghid si apoi a inceput sa isi caute de lucru. Acum este angajata in departamentul de resurse umane al unei companii care furnizeaza servicii de call center”, povesteste Platt.

Un alt exemplu de integrare este cel al Ancai Ilie, care, cu ajutorul cainelui ghid Bryoni s-a dus la job, dar si-a si dus fata la cursurile de sah, aceasta devenind campioana nationala la acest sport. Citeste mai mult pe wall-street.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...