Tradiții și obiceiuri la țară și la oraș, în Joia Mare

Joia Mare sau Joia Patimilor este cunoscută, mai ales în cultura populară actuală, ca ziua în care se înroÈ™esc ouăle. 

Ouăle se spală cu detergent, se clătesc, se lasă la uscat, apoi se fierb în vopsea. Pe lângă ouă roÈ™ii, românii mai vopsesc ouăle È™i în galben, verde, albastru. Unele gospodine pun pe ou o frunză, apoi îl leagă într-un ciorap subÈ›ire È™i aÈ™a îl fierb, ca să iasă “cu model”. Mai demult, ouăle se vopseau cu coji de ceapă, cu sunătoare (pojarniță), cu coajă de crin roÈ™u sau cu flori de tei. După fiert, luciul ouălor se dă È™tergându-le bine È™i apoi dând pe ele cu puÈ›ină slănină, untură sau o cârpă îmbibată în ulei vegetal.

Ce simbolizează culoarea ouălor de Paști

Ouăle colorate în alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primăverii. Cele colorate în negru simbolizează chinul È™i durerea pe care le-a suferit Hristos pe cruce dar, dacă vrem să vorbim despre arta populară în privinÈ›a ornării ouălor de PaÈ™te, trebuie să ne referim la încondeiatul ouălor.

Ouăle închistrite sau încondeiate sunt simbolul Mântuitorului, care a ieÈ™it din mormânt È™i a înviat, precum puiul din găoace. În Bucovina (È™i nu numai) ele se numesc È™i “ouă muncite”, dedicând strădania de a le face frumoase patimilor pe care le-a suferit Hristos pentru lume.

În cultura populară actuală, ouăle împistrite sunt obiecte de artă. Este o adevărată industrie a încondeierii ouălor, care constituie mândria PaÈ™telui bucovinean. Ouăle vopsite sunt vândute È™i peste hotare (mai ales cele din Bucovina), fiind deosebit de apreciate È™i de străini. Însă tradiÈ›ia general È›inută de români este înroÈ™irea ouălor, o îndeletnicire a fiecărei gospodine pentru Joia Mare.

Alte obiceiuri ale creÈ™tinilor în Joia Mare

În Joia Mare se prăznuieÈ™te spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cina cea de Taina, rugăciunea din gradina Ghetsimani È™i vinderea Domnului de către Iuda. În seara acestei zile creÈ™tinii merg la Denia celor 12 Evanghelii.

Prin sudul țării, fetele fac câte 12 noduri unei aÈ›e, punându-È™i la fiecare câte o dorință È™i dezlegându-le când dorinÈ›a s-a împlinit. Acesta ață È™i-o pun sub pernă seara, crezând că-È™i vor visa ursitul. Tot aici se păstrează obiceiul de a spăla picioarele celor din casă (copii) de către femeile mai în vârstă.

În Vestul țării, o familie care prepară pâinea pentru PaÈ™ti, pentru biserică, o aduce acum cu vase noi, cu lumânări È™i vin, pentru a rămâne până la PaÈ™ti.

Din Joia Mare până în ziua de PaÈ™ti se zice că nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se toaca. Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morÈ›i. Acum se face ultima pomenire a morÈ›ilor din Postul Mare.

În Oltenia È™i acum se fac în zori, în curÈ›i È™i / sau la morminte focuri pentru morÈ›i din boz sau nuiele; se spune ca ele închipuiesc focul pe care l-au făcut slujitorii lui Caiafa în curtea arhierească, să se încălzească la el, când Iuda l-a vândut pe Hristos, sau focul unde a fost oprit Sfântul Petru, când s-a lepădat de Hristos.

Sursa: www.crestinortodox.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un șofer cu alcoolemie uriașă, tras pe dreapta pe strada Pacea!

astăzi, 12:50

La data de 6 iulie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 37 de ani, din comuna Coșul...

Tânăr din Botoșani reținut de polițiști, după ce și-a legat mama cu cabluri și nu i-a permis să plece din casă!

astăzi, 12:20

La data de 5 iulie 2025, poliÈ›iÈ™tii din cadrul PoliÈ›iei Municipiului BotoÈ™ani – Biroul de Ordine Publică au emis ordonanță de reÈ›inere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr, de 31...

Definitivat 2025: La Botoșani sunt înscriși 160 de candidați, la 27 de discipline!

astăzi, 11:32

La nivelul judeÈ›ului BotoÈ™ani, proba scrisă din cadrul examenului naÈ›ional pentru definitivare în învățământ, sesiunea 2025, se va desfășura marÈ›i, 8 iulie 2025, în&n...