Atenție la mesajele pe care ți le transmit plantele tale!

Atenție la mesajele pe care ți le transmit plantele tale!

Iti iubesti si iti ingrijesti plantele cu mare drag si petreci ore intregi acordandu-le atentia necesara. Si totusi, exista destule momente cand acestea nu arata asa cum ar trebui. Ba se ofileste cate o frunza, ba au frunzele patate sau rasucite, ba au varfurile uscate sau cu pete brune. Este clar ca ceva nu le prieste. Insa ce?

Chiar daca pare greu de crezut, plantele sufera foarte mult tocmai din cauza conditiilor "privilegiate" in care traiesc. Din cauza caldurii in exces, a udarii abundente sau a aerului uscat din camera.

Insa partea buna este ca plantele atunci cand sufera, transmit imediat mesaje in exterior, prin modificarea aspectului frunzelor.

Citeste randurile care urmeaza si mesajele transmise de planta ta vor fi corect intelese de tine, iar plante "nefericite" nu vor mai exista in casa ta, ne arata ele.ro:

Planta are aspect ofilit, uscat

De regula ofilirea unei plante se produce mai degraba din cauza udarii in exces, decat a lipsei apei. Radacinile plantei nu trebuie sa "balteasca" in apa, pentru ca imediat putrezesc.

O alta cauza pentru ofilire, inafara de lipsa apei, care se poate verifica la nivelul pamantului (trebuie sa fie umed, nu ud) este si fertilizarea in exces, care duce desoeri la "arderea" radacinii.

Fereste-te de fertilizatorii prea concentrati in fluor, cupru sau brom.

Planta prezinta pe tulpina sau pe frunze bubite sau umflaturi

Orice umflatura este semnul unei infectii. In cazul plantelor aceste infectii sunt cu ciuperci sau bacterii. Tratamentul se face cu un fungicid universal, iar in cazul in care nu da rezultate se trece la unul specific.

 Obligatoriu in cazul infectiilor se trateaza si plantele "vecine" cu bolnavioara, deoarece bacteriile si fungi trec usor de la o planta la alta si desi poate inca nu prezinta simptome, planta afectata iti va imbolnavi alte plante in curand.

 O alta cauza a aparitiei bubitelor poate fi expunerea la lumina prea intensa. Muta planta pentru 24 de ore intr-un loc cu intensitate solara diminuata si vezi cum reactioneaza. Daca observi progrese, mai las-o acolo un timp.

Frunze decolorate

 De regula plantele cu frunze in culori aprinse au nevoie in permanenta de fertilizatori, pentru mentinerea coloritului. Daca observi pete decolorate pe frunze, atunci ii poti administra fertilizatori diluati, prin aplicare directa in pulverizare sau prin udarea solului, pentru a beneficia toata planta.

 O alta cauza a decolorarii frunzelor este si pamantul intarit din ghiveci, care impiedica radacinile plantei sa respire. Afaneaza solul cu un betisor si amesteca partea de la suprafata cu putin nisip. Va pastra solul mai aerisit.

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

UTIL: Cum se pun muraturile?

Luni, 17 Septembrie 2012
138

UTIL: Ce poti sa faci cu otetul de mere

Marţi, 11 Septembrie 2012
54

UTIL: Cum să te speli corect pe cap!

Luni, 10 Septembrie 2012
42

Sfaturi utile pentru gospodine

Miercuri, 5 Septembrie 2012
51

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...