Mai destept la cumparaturi. Uite ce trebuie sa stii despre uleiuri in bucatarie

Mai toti ne-am imprietenit insa cu uleiul de masline si am inceput sa intelegm ca e mai bun la salata de vara decat un ulei pentru prajit. Ca sa iti usuram sarcina la urmatoarele cumparaturi ti-am facut o lista cu lucrurile importante pe care trebuie sa le stii despre ulei. Asa ca, data viitoare cand citesti eticheta vei intelege ce vrea sa spuna prin ulei dublu rafinat, presat la rece sau cu grasimi mononesaturate.
 
Notiuni de baza despre uleiuri
 
Punctul de ardere

Este momentul de la care un ulei incins incepe sa fumege si compozitia sa chimica sufera modificari (nu foarte bune), astfel incat gustul uleiului se schimba. Fiecare tip de ulei are un anumit punct de ardere, dar indiferent pe care il folosesti daca a inceput sa scoata fum, mai bine arunca-l si ia-o de la inceput.
 
Grasimi saturate


Le vei gasi nu numai in unt sau untura, ci si in uleiurile de cocos, palmier sau untul de cacao. Sunt acele grasimi criticate de medici si cercetatori pentru efectele nocive asupra sanatatii. O dieta bogata in grasimi saturate creste riscul de boli cronice. E mai bine sa le eviti sau sa le consumi in cantitati infime.
 
Grasimi polinesaturate


Sunt grasimi bune pentru sanatate si le gasesti in uleiul din seminte de struguri sau uleiul de nuca.In ele sunt acei acizi grasi Omega 3 si Omega 6 atat de laudati. E adevarat ca aceste doua tipuri de ulei au un punct de ardere foarte scazut si sunt indicate mai ales pentru a adauga savoare si gust mancarurilor si nu pentru gatit. Nu rezista bine nici la lumina, asa ca e bine sa le pastrezi in camara, la intuneric.
 
Grasimi mononesaturate
 
Intra si ele in categoria grasimilor bune, indicate in dietele sanatoase. Le gasesti in uleiul de masline, in cel de alune de padure si in uleiul de susan.
 
Ulei rafinat


Acest tip de ulei are un punct de ardere mare si este indicat pentru pregatirea alimentelor prin coacere sau prajire. Asadar, sunt ideale pentru gatit. Ai grija insa, pentru ca acest tip de uleiuri se obtine prin mai multe procese chimice, contine doar o mica parte ulei, dar are si apa, si resturi toxice. Sunt, insa, mai ieftine decat cele presate la rece.
 
Ulei presat la rece

 
Sunt considerate uleiuri nerafinate, iar presarea este impropriu spus ca se face la rece. In timpul procesului se ajunge si la temperaturi de 40 pana la 80 de grade. Uleiurile presate la rece au un punct de ardere mic si nu sunt indicate la prajit, calit sau alte tehnici de gatit pe flacara puternica.
 
Ce cumperi pentru gatit?

Daca gatesti la temperaturi mari sunt indicate uleiurile cu punct de ardere ridicat: uleiul de palmier (folosit adesea si la fast-food pentru ca are un punct de ardele aproape de 235C), uleiul de floarea soarelui (rafinat si semi-rafinat), uleiul de rapita sau uleiul de porumb. Toate au puncte de ardere mari, astfel ca nu preaiu mirosurile si se pot refolosi.
 
Daca vrei sa dai arome salatelor sau fripturilor alege uleiurile de nuca, de susan, de cocos sau de arahide. Sunt uleiuri cu un punct de ardere mediu sau mic, asa ca prajitul este exclus.
 
Sfantul ulei de masline despre care se pot scrie romane este indicat sa fie folosit rece, mai ales cel extravirgin. Este unul dintre cele mai laudate uleiuri pentru ca e bogat in grasimi mononesaturate. E indispensabil in retetele bucatariilor mediteraneene si fara el nici sosul de paste, nici vinegretele n-ar mai fi la fel.
 
Uita-te bine ce cumperi! Pe unele sticle cu ulei de masline vei gasi scris "din turte de masline" sau, mai exact, din resturile de la prima presare. Nu inseamna ca nu e bun, dar nu are aceleasi proprietati ca uleiul extravirgin.
 
Uleiul virgin si extravirgin sunt obtinute prin presare la rece prin mijloace exclusiv mecanice, diferenta dintre ele ele fiind aciditatea. Uleiul de masline simplu este o combinatie intre uleiul rafinat si cel nerafinat si este bun pentru gatit la temperaturi mai mari, la fel ca si uleiul din turte de masline.

foodstory.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...