UTIL: Cum se pun muraturile?
Stiri Botosani Monday, 17 September 2012 ActualitateConsumul de muraturi stimuleaza digestia iar acidul lactic degajat in procesul de fermentare este benefic circulatiei sangelui, scrie femeiok.ro.
Cum se pun muraturile?
Legumele ce urmeaza a fi murate se spala in doua, trei ape, se aseaza in borcane sau butoaie, in functie de dimensiune dar si specia sau soiul din care fac parte, alaturi de celelalte ingrediente si se toarna deasupra saramura sau solutia de otet, rece sau fierbinte, in functie de modul de conservare.
Ingredientele folosite la muraturi se spala si ele bine inainte, cu apa rece si se aseaza in borcane sau butoaie odata cu legumele de murat. Aceste ingrediente care dau aroma, tin bacteriile la distanta si pastreaza mai bine muraturile sunt mararul (uscat sau seminte), hreanul (frunze si radacini), telina, ardeiul iute, crengutele cu frunze de visin, ceapa, usturoiul, morcovul, piperul si semintele de mustar.
Dupa ce s-au strans bine capacele si s-au etichetat borcanele, se tin la caldura pentru a fermenta, urmand sa se depoziteze si pastreze in spatii bine aerisite, racoroase si intunecoase.
In saramura sau otet
In functie de preferinte, poti conserva legumele in otet sau folosind apa si sare, ca atare. In general, in otet se pun castravetii, patlagelele, gogosarii, conopida, ciupercile si ardeii capia. Poti sa conservi pentru la iarna ciuperci marinate, pepeni verzi murati, dovlecei in saramura, sfecla rosie in otet sau muraturi asortate. De obicei se asorteaza castravetii cu gogonelele si ardeiul gras, adaugand morcov si frunzele de telina (poti sa pui si sfecla rosie, bucati de pepene, ceapa si usturoi), gogosarii cu conopida, varza cu sfecla rosie si pepenii verzi.
In functie de reteta, saramura se obtine adaugand intre 25 – 60 g sare la un litru de apa iar otetul, care trebuie sa fie natural, obtinut din vin sau mere, se va dilua in proportie de o treime cu apa.
Alte sfaturi
Pentru ca muraturile sa nu se inmoaie foloseste sare grunjoasa neiodata si asigura-te ca ai folosit o cantitate suficienta de sare sau otet. Muraturile se inmoaie si atunci cand capacele borcanelor nu sunt inchise ermetic si inauntru poate patrunde aer care duce la fermentarea lor. Hreanul si crengutele cu frunze de visin ajuta la mentinerea muraturilor tari;
Alege pentru murat legume proaspete, fara pete sau lovituri, pentru a nu obtine muraturi seci sau goale la mijloc;
Sorteaza legumele si pune-le la murat pe marimi, pentru ca fermentatia sa se realizeze uniform;
Daca vrei ca varza murata sa fie mai dulceaga si sa capete o culoare rosiatica, adauga in butoiul cu muraturi cateva felii de sfecla rosie;
Daca la punerea muraturilor ai folosit conservanti din comert, desi este recomandat sa le conservi cat mai natural, nu consuma muraturile mai devreme de trei saptamani din momentul in care le-ai pus, pentru ca acesti conservanti se dizolva mai greu si nu este indicat sa-i consumi in starea initiala.
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Românii stabiliţi în Spania se pregătesc pentru o noapte fără electricitate. Pana de curent ar putea dura toată săptămâna!
Stare de urgenţă în vestul Europei după o pană uriaşă de curent. Aproape 50 de milioane de oameni din Spania, Portugalia, Andorra şi Franţa sunt afectaţi de blackout. Circulaţia trenur...
Două zile de spectacol în această săptămână: „Vasilache şi Mărioara” la Teatrul „Vasilache”! (Foto)
În această săptămână, botoșănenii sunt aşteptaţi la Teatrul „Vasilache” pentru a viziona spectacolul „Vasilache şi Mărioara”. ...
Autoturism radiat din circulație, descoperit la Vama Stânca!
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontirei Stânca efectuează cercetări cu privire la un cetăţean român, care a fost depistat la controlul de frontier...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.78 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici