UTIL: Cum se pun muraturile?

Orice gospodina stie ca toamna este sezonul in care se pun muraturile, excelente garnituri pentru aproape toate mancarurile din timpul iernii. Astfel, gogonelele sau patlagelele rosii, castravetii, varza, dovleceii, micii pepeni verzi, gogosarii, ardeii, ciupercile, conopida, pe toate le poti avea in sezonul rece, murate delicios, fara a-si pierde substantele hranitoare (vitaminele, mineralele) si proprietatile curative.

Consumul de muraturi stimuleaza digestia iar acidul lactic degajat in procesul de fermentare este benefic circulatiei sangelui, scrie femeiok.ro.

Cum se pun muraturile?

Legumele ce urmeaza a fi murate se spala in doua, trei ape, se aseaza in borcane sau butoaie, in functie de dimensiune dar si specia sau soiul din care fac parte, alaturi de celelalte ingrediente si se toarna deasupra saramura sau solutia de otet, rece sau fierbinte, in functie de modul de conservare.

Ingredientele folosite la muraturi se spala si ele bine inainte, cu apa rece si se aseaza in borcane sau butoaie odata cu legumele de murat. Aceste ingrediente care dau aroma, tin bacteriile la distanta si pastreaza mai bine muraturile sunt mararul (uscat sau seminte), hreanul (frunze si radacini), telina, ardeiul iute, crengutele cu frunze de visin, ceapa, usturoiul, morcovul, piperul si semintele de mustar.

Dupa ce s-au strans bine capacele si s-au etichetat borcanele, se tin la caldura pentru a fermenta, urmand sa se depoziteze si pastreze in spatii bine aerisite, racoroase si intunecoase.

In saramura sau otet

In functie de preferinte, poti conserva legumele in otet sau folosind apa si sare, ca atare. In general, in otet se pun castravetii, patlagelele, gogosarii, conopida, ciupercile si ardeii capia. Poti sa conservi pentru la iarna ciuperci marinate, pepeni verzi murati, dovlecei in saramura, sfecla rosie in otet sau muraturi asortate. De obicei se asorteaza castravetii cu gogonelele si ardeiul gras, adaugand morcov si frunzele de telina (poti sa pui si sfecla rosie, bucati de pepene, ceapa si usturoi), gogosarii cu conopida, varza cu sfecla rosie si pepenii verzi.

In functie de reteta, saramura se obtine adaugand intre 25 – 60 g sare la un litru de apa iar otetul, care trebuie sa fie natural, obtinut din vin sau mere, se va dilua in proportie de o treime cu apa.

Alte sfaturi

Pentru ca muraturile sa nu se inmoaie foloseste sare grunjoasa neiodata si asigura-te ca ai folosit o cantitate suficienta de sare sau otet. Muraturile se inmoaie si atunci cand capacele borcanelor nu sunt inchise ermetic si inauntru poate patrunde aer care duce la fermentarea lor. Hreanul si crengutele cu frunze de visin ajuta la mentinerea muraturilor tari;
 
Alege pentru murat legume proaspete, fara pete sau lovituri, pentru a nu obtine muraturi seci sau goale la mijloc;

Sorteaza legumele si pune-le la murat pe marimi, pentru ca fermentatia sa se realizeze uniform;

Daca vrei ca varza murata sa fie mai dulceaga si sa capete o culoare rosiatica, adauga in butoiul cu muraturi cateva felii de sfecla rosie;

Daca la punerea muraturilor ai folosit conservanti din comert, desi este recomandat sa le conservi cat mai natural, nu consuma muraturile mai devreme de trei saptamani din momentul in care le-ai pus, pentru ca acesti conservanti se dizolva mai greu si nu este indicat sa-i consumi in starea initiala.
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!

Sunday, 23 February 2025

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

Sunday, 23 February 2025

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...

În această dimineață: Incendiu izbucnit în podul unei case dintr-o localitate din Botoșani!

Sunday, 23 February 2025

Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la între...