Orice gospodina stie ca toamna este sezonul in care se pun muraturile, excelente garnituri pentru aproape toate mancarurile din timpul iernii. Astfel, gogonelele sau patlagelele rosii, castravetii, varza, dovleceii, micii pepeni verzi, gogosarii, ardeii, ciupercile, conopida, pe toate le poti avea in sezonul rece, murate delicios, fara a-si pierde substantele hranitoare (vitaminele, mineralele) si proprietatile curative.
Consumul de muraturi stimuleaza digestia iar acidul lactic degajat in procesul de fermentare este benefic circulatiei sangelui, scrie femeiok.ro.
Cum se pun muraturile?
Legumele ce urmeaza a fi murate se spala in doua, trei ape, se aseaza in borcane sau butoaie, in functie de dimensiune dar si specia sau soiul din care fac parte, alaturi de celelalte ingrediente si se toarna deasupra saramura sau solutia de otet, rece sau fierbinte, in functie de modul de conservare.
Ingredientele folosite la muraturi se spala si ele bine inainte, cu apa rece si se aseaza in borcane sau butoaie odata cu legumele de murat. Aceste ingrediente care dau aroma, tin bacteriile la distanta si pastreaza mai bine muraturile sunt mararul (uscat sau seminte), hreanul (frunze si radacini), telina, ardeiul iute, crengutele cu frunze de visin, ceapa, usturoiul, morcovul, piperul si semintele de mustar.
Dupa ce s-au strans bine capacele si s-au etichetat borcanele, se tin la caldura pentru a fermenta, urmand sa se depoziteze si pastreze in spatii bine aerisite, racoroase si intunecoase.
In saramura sau otet
In functie de preferinte, poti conserva legumele in otet sau folosind apa si sare, ca atare. In general, in otet se pun castravetii, patlagelele, gogosarii, conopida, ciupercile si ardeii capia. Poti sa conservi pentru la iarna ciuperci marinate, pepeni verzi murati, dovlecei in saramura, sfecla rosie in otet sau muraturi asortate. De obicei se asorteaza castravetii cu gogonelele si ardeiul gras, adaugand morcov si frunzele de telina (poti sa pui si sfecla rosie, bucati de pepene, ceapa si usturoi), gogosarii cu conopida, varza cu sfecla rosie si pepenii verzi.
In functie de reteta, saramura se obtine adaugand intre 25 – 60 g sare la un litru de apa iar otetul, care trebuie sa fie natural, obtinut din vin sau mere, se va dilua in proportie de o treime cu apa.
Alte sfaturi
Pentru ca muraturile sa nu se inmoaie foloseste sare grunjoasa neiodata si asigura-te ca ai folosit o cantitate suficienta de sare sau otet. Muraturile se inmoaie si atunci cand capacele borcanelor nu sunt inchise ermetic si inauntru poate patrunde aer care duce la fermentarea lor. Hreanul si crengutele cu frunze de visin ajuta la mentinerea muraturilor tari;
Alege pentru murat legume proaspete, fara pete sau lovituri, pentru a nu obtine muraturi seci sau goale la mijloc;
Sorteaza legumele si pune-le la murat pe marimi, pentru ca fermentatia sa se realizeze uniform;
Daca vrei ca varza murata sa fie mai dulceaga si sa capete o culoare rosiatica, adauga in butoiul cu muraturi cateva felii de sfecla rosie;
Daca la punerea muraturilor ai folosit conservanti din comert, desi este recomandat sa le conservi cat mai natural, nu consuma muraturile mai devreme de trei saptamani din momentul in care le-ai pus, pentru ca acesti conservanti se dizolva mai greu si nu este indicat sa-i consumi in starea initiala.
UTIL: Cum se pun muraturile?
Stiri Botosani Monday, 17 September 2012 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Excelență și emoții la festivitatea de premiere a Olimpiadei Naționale de Matematică din Botoșani! (Foto, Video)
Sunday, 6 April 2025
„Olimpiada punctului de la infinit”, așa cum a fost numită de domnul conf. univ. dr. Cătălin Liviu Gherghe, președintele comisiei centrale, a ajuns la final. Sâmbătă seară...
România are printre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă consumul crește cu 50% de Paște!
Sunday, 6 April 2025
România are printre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă în această perioadă a Sărbătorilor Pascale consumul intern crește cu 50%, iar ...
Acesta este cel mai puternic motor din lume. Are 1850 de cai-putere și a fost creat de o companie puțin cunoscută!
Sunday, 6 April 2025
A fost creat cel mai puternic motor V12 din lume. Deși multă lume s-ar aștepta să fie o marcă înregistrată Ferrari sau Lamborghini, surpriza e pe măsură. Asta, pentru că motorul minu...