Consumul de tutun convențional, țigări clasice, a înregistrat un declin în ultimii ani, pe măsură ce legislația și politicile anti-fumat s-au înăsprit tot mai mult cam peste tot în lume, prin crearea de spații fără fumat, taxare, educația în școli și asigurarea unor servicii de calitate, de sprijin al fumătorului, inclusiv în cazurile de sevraj. În multe cazuri însă, locul lăsat liber de țigările clasice a fost luat de noile „alternative”- țigara electronică și tutunul încălzit, promovate agresiv de industrie ca fiind mai puțin nocive, lucru datorat în special breșelor existente, deocamdată, în legislația foarte multor țări. „Prin aceste produse alternative, politica industriei tutunului este de reinserție a fumătorului în spațiile sociale, de renormalizare, într-un fel, a fumatului”, arată prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București și una dintre cele mai cunoscute voci anti-fumat din zona medicală din România.
În Statele Unite, vânzările de țigări electronice le-au depășit deja pe cele de tutun clasic, iar România nu face nici ea excepție și nu a fost ocolită de aceste noi dispozitive de fumat. Studiile arată că cel puțin 50% dintre adolescenții români au încercat o țigare electronică în ultima lună. „Este un lucru cert că în toate țările, în ultimii 5 ani, procentul adolescenților care consumă țigări electronice și tutun încălzit a crescut vizibil”, afirmă prof. dr. Florin Mihălțan.
Sunt aceste noi produse mai puțin nocive decât țigările clasice, așa cum susține industria tutunului, sau vorbim despre un mit? Ce știm și ce nu știm încă despre efectele lor asupra sănătății? Și ce avem de făcut pentru a împiedica dependența de ele, în special la adolescenți și tineri? Aflăm răspunsurile dintr-un interviu cu prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.
Care este diferența dintre tutunul clasic și noile alternative la tutunul clasic și de ce aceste alternative sunt promovate de industrie ca fiind variante mai puțin dăunătoare pentru sănătate?
Continuarea pe hotnews.ro...https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-26884538-cum-ajuns-tigarile-electronice-tutunul-incalzit-fie-promovate-agresiv-variante-mai-putin-novice-industria-tutunului-incearca-reinsertie-fumatorului-spatiile-sociale-renormalizare-fumatului.htm