Diabetul zaharat tip 2 se vindecă, doar că, atenție! Cu o condiție importantă!

Diabetul zaharat, mai ales cel de tip 2, adeseori asociat cu obezitatea, este boala secolului XX-XXI.

Diabetul zaharat tip 2 se vindecă, doar că, atenție! Cu o condiție importantă!

   dsp- gorj.ro

Diabetul este o afecțiune cronică care afectează modul în care organismul procesează glucoza (zahărul din sânge). Glucoza este principala sursă de energie pentru celulele noastre, iar nivelul acesteia în sânge este controlat de insulină, o substanță produsă de pancreas.

.Diabetul se împarte două părți majore:

 Diabetul zaharat tip 1 (autoimun) – este cauzat de apariția de autoanticorpi (antiinsulinici, antiGAT, anti celulă beta), care duce, în scurt timp, la dispariția celulelor beta secretorii și, deci, la obligativitatea tratamentului insulinic pentru asigurarea supraviețuirii.

Diabetul zaharat tip 2 (de epuizare) - în care apoptoza celulelor beta este crescută prin suprasolicitare, din varii cauze (cel mai adesea din cauza creșterii necesarului de insulină cauzată de excesul de țesut gras și/sau de creșterea lipidelor sangvine). Numărul celulelor insulinosecretoare scade progresiv și, deci, scade și secreția insulincă. Organismul folosește insulina întâi ca să ,,sature" foamea de insulină a țesutului gras, apoi ca sa depoziteze lipidele sangvine la nivelul țesutului adipos și, pe urmă, ca să scadă nivelul glicemiei, conform Sanador.

Diabetul zaharat tip 2 are o evoluție asimptomatic timp de mult timp. Este descoperit întâmplător. Atunci când descoperim diabetul zaharat tip 2 (asimptomatic - glicemii între 130-200 mg%), el are deja o evoluție de 6-7 ani și jumătate din masa celulelor beta-secretorii a dispărut. Boala evoluează progresiv indiferent de tratament, întrucât suprasolicitarea celulelor restante crește progresiv pe măsură ce rămân tot mai puține.

 Totuși diabetul zaharat tip 2 se vindecă dacă este descoperit în fază incipientă.

„Diabetul zaharat tip 2 este un diabet cauzat de noi, adică de stilul de viață. Dacă-l descoperi la început, poate să dispară. Pe măsură ce avansează, pancreasul își epuizează celulele care fac insulină și apoi diabetul devine ireversibil. La început, când ai glucoza în sânge 150 și hemoglobina glicozilata 6, poți cu regim și stil viață să nu mai ai diabet”, declară  dr. Marius Sava

Printre simtomele la care pacienții trebuie să fie atenți se numără: transpirația nocturnă, amorțirea picioarelor,căderea părului, tulburările de vedere inexplicabile, greață, vărsături. Aceste prSobleme pot apărea și în debutul bolii. De asemenea, alte semnal ale diabetului sunt setea excesivă și urinarea frecventă.

Sursa: spectacola.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

astăzi, 22:34
85

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

astăzi, 21:23
334

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
479

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...