Atunci când oamenii renunţă la fumat, organismul nu revine imediat la normal. Două studii recente arată efectele de durată ale fumatului asupra sănătăţii noastre. Imunitatea, în special, pare să fie chiar mai afectată decât se credea până acum.
"Fumatul modifică imunitatea adaptivă într-un mod persistent", au concluzionat autorii unui studiu publicat miercuri în revista Nature.
Noul studiu marchează un progres important în înţelegerea efectelor nocive ale fumatului asupra sănătăţii, care, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ucide anual aproximativ 8 milioane de persoane în întreaga lume.
El a pus în evidenţă un element până acum ignorat: imunitatea adaptivă, care se construieşte pe măsură ce apar infecţiile, rămâne deteriorată timp de mulţi ani după ce oamenii se lasă de fumat.
Aceste concluzii se bazează pe un eşantion compus din o mie de persoane. Ele au fost selecţionate în urmă cu peste 10 ani, în cadrul unui proiect coordonat de Institutul Pasteur din Paris, iar imunitatea lor a fost apoi examinată cu regularitate prin diverse analize, în special sangvine.
Însă rezultatul nu reprezintă chiar ceva nou. Medicii ştiau deja că fumatul afectează imunitatea înnăscută - comună tuturor oamenilor - prin agravarea reacţiilor inflamatorii. Noul studiu a confirmat acest lucru, constatând că acest efect dispare imediat după renunţarea la fumat. Dar, şi aceasta este mare noutate, nu la fel se întâmplă în cazul imunităţii dobândite.
Aceasta rămâne afectată, pentru anumiţi indivizi, timp de ani sau chiar de decenii după renunţarea la fumat, chiar dacă eşantionul a fost prea redus şi reacţiile prea variabile pentru a calcula o durată medie precisă. Continuarea pe digi- world.tv...https://www.digi-world.tv/stiri/medicina/ce-se-intampla-cu-organismul-unui-fumator-dupa-ce-renunta-la-acest-viciu-39645