Sindromul de oboseală cronică este o boală modernă, neelucidată complet, în care psihicul joacă un rol important. Sigure sunt simptomele: oboseală severă, tulburări cognitive, probleme de somn, stare de rău după efort, manifestări care persistă mai mult de 6 luni și care pot afecta sever calitatea vieții.
Printre posibilele cauze întâlnim:
- Infecțiile: unele persoane dezvoltă sindromul de oboseală cronică după o infecție virală, ceea ce i-a determinat pe cercetători să incrimineze anumite virusuri, precum Epstein-Barr, Virusul hepatitic sau Parvovirusul B19. Oboseala cronică este unul dintre cele mai frecvente simptome raportate de persoanele cu Long-Covid (simptome care durează peste trei luni).
- Slăbirea sistemului imunitar: apare frecvent la persoanele cu Sindromul de oboseală cronică, dar este neclar dacă această afectare produce boala; un rol major se pare că îl joacă neuroinflamația, care duce la eliberarea excesivă de anumite substanțe care pot afecta creierul.
Trauma fizică sau emoțională: unele persoane au explicat că înaintea apariției primelor simptome au suferit o traumă, o pierdere umană, un divorț, frica legată de o boală sau o intervenție chirurgicală, un stres emoțional semnificativ.
Continuarea pe formula-as.ro...https://www.formula-as.ro/2024/01/19/la-marginea-vietii-sindromul-de-oboseala-cronica/https://www.formula-as.ro/2024/01/19/la-marginea-vietii-sindromul-de-oboseala-cronica/