Medicul botoșănean Diana Anca Sauciuc, specialist ORL, atrage atenția asupra unei afecțiuni auditive destul de neplăcute, dar adesea subestimată.
Este vorba despre boala Ménière, o tulburare a urechii interne, caracterizată de simptome cum ar fi vertijul (senzația de mișcare a obiectelor în jurul tău, chiar și atunci când stai nemișcat), pierderea progresivă a auzului, tinitus (zgomote în urechi, precum bâzâitul sau fluieratul) și o senzație de plenitudine în ureche.
”Aceste simptome pot apărea în crize care pot dura ore sau chiar zile, afectând semnificativ calitatea vieții pacienților”, spune dr. Diana Anca Sauciuc.
Diagnosticul de boală Ménière este relativ dificil de stabilit, în special în perioada de debut, când unele simptome pot lipsi din tabloul clinic. De aceea, pentru a putea pune un diagnostic cât se poate de corect, este necesară o abordare multidisciplinară, realizată de medici din mai multe specializări: ORL, neurologie, cardiologie, endocrinologie, medicină internă, fizioterapie și recuperare.
”Este important să recunoaștem și să conștientizăm impactul pe care Boala Ménière îl poate avea asupra vieții cotidiene a persoanelor afectate. Există opțiuni de tratament și modalități de gestionare a simptomelor care pot aduce alinare și o îmbunătățire a calității vieții, dar pentru ca acestea să fie eficiente, diagnosticul trebuie pus cât mai rapid”, precizează dr. Diana Anca Sauciuc, medic specialist ORL.
Este necesar, în astfel de situații, să fim conștienți și solidari în fața luptei cu afecțiuni precum boala Ménière, spune medicul, iar pacientul trebuie să consulte urgent un specialist pentru evaluarea stării de sănătate să găsirea celor mai bune soluții.