Te confrunți cu Fenomenul Zorilor? Cât de periculos este și cum îl recunoști?
SANATATE!

Fenomenul zorilor este o creștere a nivelului de zahăr din sânge, care are loc dimineața, de obicei între orele 3:00 și 8:00.

Te confrunți cu Fenomenul Zorilor? Cât de periculos este și cum îl recunoști?

   Foto: farmaciata.ro

Fenomenul zorilor este frecvent la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2 și are o prevalență estimată de peste 50 la sută. De obicei, nu este observată la persoanele fără diabet, deoarece creșterea zahărului din sânge este contracarată de insulină.

La persoanele cu diabet zaharat, fenomenul zorilor poate ridica glicemia la niveluri periculoase. De aceea este important să încercăm să gestionăm fenomenul zorilor.

Cauza fenomenului zorilor

Fenomenul zorilor apare din cauza eliberării de hormoni în organism. Acestea pot include lucruri precum hormonul de creștere, cortizolul și glucagonul.

Când nivelul acestor hormoni crește, ficatul este stimulat să elibereze glucoză în sânge. Acest lucru oferă corpului tău un plus de energie pentru a te pregăti să te trezești dimineața.

Această creștere naturală a zahărului din sânge apare la toți oamenii. La persoanele fără diabet, o creștere a zahărului din sânge face ca celulele din pancreas să înceapă să producă insulină pentru a ajuta la menținerea echilibrului nivelului de zahăr din sânge.

Ce se întâmplă la persoanele cu diabet?

Persoanele care au diabet pot produce prea puțină insulină. De asemenea, pot avea rezistență la insulină – atunci când celulele corpului nu răspund la insulină. În acest caz, nivelul zahărului din sânge rămâne ridicat pe măsură ce te trezești dimineața.

Dacă utilizați insulina ca parte a planului dvs. de tratament pentru diabet, este, de asemenea, posibil ca ceea ce utilizați să nu fie suficient pentru a vă gestiona nivelul zahărului din sânge pe parcursul nopții. Acest lucru se poate întâmpla din câteva motive.

Dacă injectați devreme insulina cu acțiune prelungită, este posibil ca nivelul de insulină din sângele dumneavoastră să nu dureze până dimineața. Sau, dacă folosești o pompă de insulină, nivelurile de insulină pe care o administrează noaptea pot fi prea scăzute pentru a contracara fenomenul zorilor.

Unele cercetări arată, de asemenea, că calitatea somnului poate afecta fenomenul zorilor. Un studiu 2017 dintre indivizii cu diabet zaharat de tip 2 a descoperit că magnitudinea fenomenului zorilor a fost mai mare la persoanele cu o calitate slabă a somnului decât la cei cu o calitate bună a somnului.

Este fenomenul zorilor periculos?

Fenomenul zorilor poate crește nivelul A1C, o măsură a nivelului mediu de zahăr din sânge pe trei luni, cu 0,4 la sută. Nivelurile crescute de A1C sunt asociate cu un risc crescut de complicații ale diabetului. Acestea pot include lucruri precum bolile de inimă și afectarea rinichilor.

Chiar și schimbările mici pot crește riscul. De exemplu, studii epidemiologice au sugerat că fiecare creștere cu 1% a A1C este asociată cu o creștere cu 15-20% a riscului de complicații cardiovasculare.

Deoarece chiar și creșterile mici ale nivelului de zahăr din sânge vă pot afecta sănătatea, gestionarea fenomenului zorilor poate fi un pas important în reducerea riscului de complicații ale diabetului.

Simptome

Principalul simptom al fenomenului zorilor este glicemia crescută dimineața. Nivelul ridicat de zahăr din sânge, numit și hiperglicemie, este atunci când dvs citirea glicemiei este fie peste ținta de zahăr din sânge, fie peste 180 de miligrame per decilitru (mg/dL).

Glicemia crescută din cauza fenomenului zorilor este adesea persistentă și greu de gestionat. În general, oamenii care experimentează fenomenul zorilor nu prezintă niciun simptom fizic.

Cu toate acestea, unele simptome ale hiperglicemiei care trebuie urmărite includ: fiind foarte sete sau având gura uscată, urinare frecventă, oboseală, vedere încețoșată, disconfort abdominal, greaţă.

Testarea zahărului din sânge

Dacă observați că aveți frecvent glicemie crescută dimineața, poate fi utilă stabilirea unei rutine de testare pentru câteva nopți. Pentru a face acest lucru, testați-vă glicemia în următoarele momente:

-chiar înainte de a merge la culcare

-în primele ore ale dimineții, cum ar fi între orele 2:00 și 4:00

-primul lucru dimineata

Acest lucru vă poate oferi o idee bună despre nivelul zahărului din sânge în momente diferite și când acestea încep să crească. De asemenea, poate servi ca un jurnal util dacă vizitați medicul dumneavoastră pentru a discuta despre nivelul ridicat de zahăr din sânge de dimineață.

Sfaturi de rutină de seară

Stabilirea unei rutine de seară vă poate ajuta să gestionați mai bine glicemia ridicată de dimineață. Urmați sfaturile de mai jos pentru a începe.

-Evitați carbohidrații înainte de culcare

-Consumul unei gustari pline de carbohidrati inainte de culcare poate duce la cresterea nivelului de zahar din sange. Când acest lucru persistă până seara, efectele fenomenului zorilor pot fi exacerbate.

-Luați cina în mod regulat

-Asigurați-vă întotdeauna că mâncați cina seara. Nerespectarea acestui lucru poate duce la hipoglicemie și efectul Somogyi.

-Pentru a preveni creșterea nivelului de zahăr din sânge atunci când mergeți la culcare, evitați mesele mari și urmăriți să aveți mese cu un raport mai mare de proteine ​​​​și carbohidrați. De asemenea, poate fi de ajutor să mănânci cina mai devreme seara decât mai târziu.

Sursa: medro.org

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Anastasia: Fata de 13 ani a plecat astăzi de acasă!

astăzi, 20:55

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici nu a luat legătura cu familia. Podariu Anasta...

Ordinul de protecție, neluat în serios de botoșăneni: Încă doi bărbați arestați pentru încălcarea acestuia!

astăzi, 19:50

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi încălcat ordinal de protecție provizoriu emis de polițiști, la solicitarea soției sale, pentru fapta de violenț...

BLOCADA la Botoșani: Aproximativ 50 de conducători auto au devenit pietoni în weekendul care a trecut!

astăzi, 18:52

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...