O șansă în plus pentru pacienții din Botoșani!

Adresabilitatea va fi pentru orice pacient eligibil din judetul Suceava, precum și din județele Botoșani și Neamț, sau oricărui pacient care dorește să se trateze în clinică.

O șansă în plus pentru pacienții din Botoșani!

Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava a inaugurat Centrul de Evaluare și Tratament în Boala Parkinson. A fost efectuată prima procedură de inserare a unei gastrostome percutante.

Miercuri, 17 ianuarie 2024, s-a efectuat în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava, prima procedură de inserare a unei gastrostome percutante, necesară în tratamentul simptomatologiei Bolii Parkinson avansate, prin intermediul terapiilor asistate de dispozitiv. Procedura a fost realizată în blocul operator al spitalului de către echipă o multidisciplinară și a avut ca invitat pe dr. Marius Ciorbă, medic primar gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgul-Mureș.

Conferința multidisciplinară dedicată inaugurării Centrului de Evaluare și Tratament în Boala Parkinson Avansată a avut loc vineri, 15 decembrie, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. La aceasta conferință au participat medici din secțiile de Neurologie, Gastroenterologie, Chirurgie și ATI, specialiști care fac parte din echipa multidisciplinară necesară derulării acestui proiect.

Boala Parkinson reprezintă o importantă problemă de sănătate, ca și incidența, fiind a doua afecțiune neurodegenerativă după boala Alzheimer. Este o afecțiune neurologică cu evoluție lent progresivă la care schema de tratament trebuie adaptată permanent nevoilor pacienților precum și stadiului de boală. Soluțiile terapeutice au evoluat în ultimii ani ducand la progrese semnificative in controlul simptomatologiei acestei afectiuni, inclusiv pentru pacientii cu boala Parkinson avansata.

La acesta conferință au participat și neurologi care își desfasoara activitatea in cabinete neurologice din Suceava, Radauti, Bistrita, Neamt si Botoșani si care vor selecta cazurile avansate de boala Parkinson care nu mai raspund la terapia conventionala si care vor putea beneficia de evaluare in acest centru dedicat, fie pentru optimizarea medicatiei, fie pentru accesarea unei terapii inovative asistata de dispozitiv, arată stireasucevei.ro.

Este vorba despre terapii care administreaza continuu medicatia tripla sub forma unui gel intestinal cu ajutorul unei pompe de mici dimensiuni tip CRONO LECIG. Pana in acest moment pacientii care aveau nevoie de o astfel de terapie erau nevoiti sa se deplaseze pentru montarea acestei pompe in alte centre din tara (Iasi, Bucuresti, Tg Mures).

Costurile aferente intregii proceduri precum si terapia pacientului sunt decontate integral (fara costuri suplimentare pentru pacient), iar ansamblul format din pompa, PEG-J, conectori este pus la dispozitie de compania producatoare STADA.

Coordonatorul Centrului de Evaluare si Tratament în Boala Parkinson constituit la spitalul sucevean, medicul neurolog dr Daniela Neagu, afirma ca aceasta echipa multidisciplinara formata va putea initia, monta si monitoriza aceste terapii, iar adresabilitatea va fi pentru orice pacient eligibil din judetul Suceava, precum și din județele Botoșani și Neamț, sau oricărui pacient care dorește să se trateze în clinică.

Alta terapie inovativă disponibilă în acest centru este reprezentată de tratamentul cu apomorfină, în prezent doar terapia intermitentă cu Pen, iar pentru 2024 și prin intermediul pompei de apomorfină. Această procedură necesită o titrare inițială a medicamentului sub supraveghere medicală în vederea stabilirii dozei optime de tratament.

Odată inițiată procedura, pacientul va putea continua terapia în localitatea de domiciliu prin intermediul neurologului curant. Pe viitor se va avea în vedere organizarea de întâlniri trimestriale atât în cadrul echipei multidisciplinare cât și cu neurologii din alte județe sau cabinete medicale individuale/policlinici pentru a crea un consens privind protocoalele necesare pentru selectarea pacienților eligibili și inițierea terapiei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Candidații PSD pentru Consiliul Județean Botoșani: De la politicieni de carieră la profesori și antreprenori! (Foto)

astăzi, 19:48
3

Candidatul PSD pentru președinția Consiliului Județean Botoșani este Lucian Trufin, acesta regăsindu-se și pe lista de candidați pentru consilieri județeni, pe poziția a doua.Lista pentru...

„Gluma” despre moldoveni i-ar putea aduce sancțiuni lui Marcel Ciolacu!

astăzi, 18:31
88

A fost depusă o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Liderul PSD ar putea fi amendat, dacă CNCD va considera că a greșit.„Am depus o plângere la ...

CFR Cluj – Sepsi, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:53
28

CFR Cluj și Sepsi se întâlnesc în această seară în etapa a șaptea a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Î...