Cea mai mare problemă cu care se confruntă Spitalul Județean „Mavromati” este lipsa personalului. Toți managerii care au venit, rând pe rând, la conducerea unității sanitare au încercat să rezolve această problemă. Unii mai mult, alții mai puțin.
„Mi s-a adus la cunoștință lipsa personalului”
Corneliu Prepeliță, managerul interimar al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, a declarat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc, miercuri, 11 septembrie, faptul că de la începutul mandatului i s-a adus la cunoștință problema lipsei personalului.
Acest lucru este menționat la două luni de la preluarea mandatului, ocazie cu care Corneliu Prepeliță a ținut să se laude cu posturile pe care le-a scos la concurs.
„De la începutul mandatului meu interimar mi s-a adus la cunoștință problema lipsei personalului. Am procedat la demararea mai multor concursuri de angajare a personalului. Respectând legislația în vigoare am reușit să ne mobilizăm și să organizăm mai multe concursuri”, a declarat Corneliu Prepeliță, managerul interimar al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
Cea mai mare lipsă a personalului se resimte pe Radiologie. De la venirea sa pe funcție și după scoaterea la concurs a mai multor posturi de medici radiologi doar un singur post a fost ocupat.
De asemenea, au fost scoase la concurs mai multe posturi de medici pe specialitatea medicină de urgență și nimeni nu s-a înscris.
Promisiuni venite din centrele universitare
Corneliu Prepeliță a anunțat și faptul că urmează să demareze procedura pentru scoaterea la concurs a mai multor posturi de medici. De asemenea, a primit promisiuni din partea cadrelor didactice din Iași că studenți de-ai lor ar dori să vină la Botoșani să profeseze.
O altă problemă a lipsei personalului este și pe Secția de Boli Infecțioase, acolo unde ar trebui angajați urgent încă doi medici.
„Avem vești bune că sunt medici infecționiști care ar dori să vină la noi, ceea ce ne bucură foarte mult. Am fost contactat de cadre didactice de la Universitatea din Iași, care m-au întrebat dacă am avea disponibilitatea de a scoate la concurs. Apreciem intenția profesorilor că promovează intenția noastră de a atrage tineri medici în cadrul Spitalului Județean Mavromati. Ne bucură foarte mult că tinerii medici vor să vină în această unitate sanitară”, a declarat Corneliu Prepeliță.
„Eu trag concluzia că...”
Managerul de la „Mavromati” a ținut să tragă și o concluzie după organizarea acestor concursuri. Având în vedere că pe 13 posturi de asistenți medicali s-au înscris 66 de candidați, Corneliu Prepeliță consideră că persoanele interesate să lucreze la „Mavromati” au încredere în modul de organizare al examenului.
„Eu trag concluzia că încrederea candidaților, absolvenților de școli sanitare sau care au cursuri de calificare, este foarte mare în buna desfășurare a acestor concursuri. Faptul că pe 13 posturi de asistenți medicali s-au înscris 66 de candidați, rezultă că persoanele care candidează au încredere în organizarea acestor concursuri și că se desfășoară corect. Este un semn de normalitate”, a conchis Corneliu Prepeliță.
Note de 10 și 3 la un concurs cu 16 candidați, organizat de Spitalul „Mavromati”!