Problema deficitului de medici radiologi a fost pusă pe foaie și în conferința de presă organizată, săptămâna trecută, la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani. Despre această situație Corneliu Prepeliță, managerul unității sanitare, spune că este o problemă rezolvabilă și pe care nu o întâlnești doar la Botoșani, ci peste tot în țară.
„Este o problemă radiologia, dar rezolvabilă. Problema radiologiei nu este doar la Spitalul Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, ci una generală. De ce medicii radiologi specialiști preferă pentru o scurtă perioadă de timp să lucreze în mediul privat?”, a declarat Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
În plus, managerul unității spitalicești spune că a primit informații din partea medicilor care au plecat de la „Mavromati” că ar dori să se reîntoarcă.
„Deja există o reîntoarcere și sunt discuții cu medici care au plecat din cadrul Spitalului care doresc să se reîntoarcă. A fost opțiunea dumnealor de a se reîntoarce în cadrul activității”, a completat Corneliu Prepeliță.
Deși această problemă este discutată de foarte mult timp, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani spune că activitatea este acoperită în momentul de față și că nu este chiar atât de grav pe cât pare.
„În cadrul Serviciului de Radiologie avem 12 posturi pe statul de funcții. Dintre acestea, două funcții de medici sunt ocupate, avem doi medici în concediu fără salariu, trei posturi vacante și cinci posturi ocupate de medici rezidenți. Aceștia trebuie să își îndeplinească studiile în rezidențiat și urmează să fie medici specialiști în cadrul Spitalului Județean Mavromati. Până atunci suplinim liniile de gardă cu colaborări și activitatea este acoperită în momentul de față”, a completat Corneliu Prepeliță, managerul interimar al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
„Este fuga medicilor după Fata Morgana din mediul privat”
Întrebat cum vede el lipsa medicilor radiologi de la Spitalul Județean „Mavromati”, medicul Radu Malancea, șeful Secției de Ortopedie a unității sanitare, spune că lui îi este afectată activitatea de urgență și că sunt nevoiți să citească singuri rezultatele imagistice.
„Mie personal îmi afectează activitatea de urgență, acolo este problema de efectuare. Pe de altă parte, noi suplinim ilegal chestia asta prin faptul că noi, ortopezii, ne vedem singuri imagistica. Nu avem voie din punct de vedere medico-legal să dăm diagnostic, asta doar medicul radiolog”, a declarat dr. Radu Malancea, medic șef Secția de Ortopedie din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
Pe de altă parte, cadrul medical spune că medicii radiologi fug în privat după bani și când ajung acolo o parte dintre ei realizează că nu este ce și-au imaginat.
„Ce se întâmplă acum în Spitalul Județean este fuga medicilor după Fata Morgana din mediul privat crezând că acolo cu muncă puțină vor câștiga sume de neimaginat. Sunt, avem colegi care o duc foarte bine în mediul privat”, a declarat dr. Radu Malancea.
O altă problemă expusă de cadrul medical face referire și la solicitarea serviciilor de imagistică. Medicul spune că nu ar trebui să se ofere consultații de imagistică decât atunci când acest lucru este cu adevărat necesar.
„Poate aici ar trebui de umblat la profesionalismul indicațiilor de imagistică. Ar trebui să ajungem la un bun simț și o analiză a cazurilor atunci când se suprasolicită, așa cum este în Europa spre care tindem. De multe ori se exagerează cu imagistica și asta sigur se exagerează. De multe ori nici nu se uită, scriu «dă-i și aia, dă-i și aia, fă-i și un CT, o ecografie». Aici cred că trebuie o analiză. Îmi vor sări în cap colegii pentru declarația asta”, a completat dr. Radu Malancea.