În cât timp se regenerează ficatul?

Cu siguranță, ai auzit că ficatul este un organ care se poate regenera, funcţionând chiar şi în situaţiile în care, din cauza suferinţei sau a unei intervenţii chirurgicale, i-a fost afectat şi peste jumătate din ţesut. Însă și alte organe ale corpului se regenerează la un anumit interval de timp.

În cât timp se regenerează ficatul?

Invelisul stomacului are 5 zile

Cunoscut si sub numele de mucus, invelisul care protejeaza peretii stomacului de sucul gastric joaca un rol-cheie in procesul de digestie. Celule speciale din peretii stomacali produc enzime responsabile de nivelul pH-ului din stomac. In mod ingenios, aceleasi celule secreta si mucusul.

Papilele gustative au 10 zile

Micute, dar foarte muncitoare, papilele gustative sunt in jur de 10.000 ca numar si contin peri microscopici care duc informatii despre mancare la creier.

Ele sunt inlocuite destul de des, dar odata cu varsta procesul devine mai lent. Astfel, persoanele in etate ajung sa mai aiba doar 5.000 de papile gustative si, astfel, simt mai slab gustul mancarii.

Pielea are in jur de doua saptamani

Stratul cel mai de la suprafata pielii serveste drept protectie si bariera intre organism si factorii externi. Fiind atacat din afara, el este adesea "avariat" si pot aparea bubite si chiar riduri fine. Din cand in cand, destul de des, el se reinnoieste.

Genele au cam 2 luni de viata

Pe langa aspectul estetic, genele au si un rol important de protejare a ochiului. Blocheaza particulele de praf, care, altfel, ar ajunge la ochi. Genele de sus au in jur de 150-200 de peri, iar cele de jos 75-100.

Desi femeile incearca de decenii sa-si alungeasca genele cu mascara si alte produse, recordul mondial la lungime apartine unui barbat, fiind stabilit in 2007, acesta avand gene lungi de aproape 7 centimetri.

Globulele rosii din sange au 4 luni

O singura picatura de sange contine milioane de asemenea celule, care ajuta la transportul oxigenului prin sange si la mentinerea vietii. Fierul faciliteaza acest proces, asa ca atunci cand lipseste, este important sa consumi alimente precum carnea rosie, ouale, carnea de pui sau fasolea. Celulele rosii se reinnoiesc la cateva luni, asa ca au nevoie de nutrienti.

Celulele hepatice au cam un an de viata (300-500 de zile)

Principalul organ care se ocupa de curatarea organismului, ficatul, este responsabil de filtrarea sangelui, metabolizarea medicamentelor, detoxifiere si multe alte functii de acest gen.

Are in jur de 1 kilogram si 400 de grame si este localizat in partea dreapta a stomacului. Cu o asemenea responsabilitate, nu este de mirare ca celulele lui trebuie sa se regenereze cam o data pe an.

Oasele au cam 10 ani

Poate ca oasele iti par tari si dure, dar celulele din care sunt compuse mor si apar altele noi in mod constant, producandu-se un schelet nou cam o data la 10 ani. Densitatea osoasa este cea mai puternica la 20 de ani, apoi ea scazand treptat. La batranete poate sa apara osteoporoza.

Muschii intercostali au in jur de 15 ani

Coastele ajuta la protejarea organelor interne vitale, cum ar fi inima sau plamanii. Sunt 12 perechi de oase, sustinute de ligamente si muschi. Acesti muschi sunt numiti intercostali si ajuta la extinderea si revenirea la forma initiala a coastelor atunci cand respiri. Si ei obosesc, avand nevoie sa intinereasca din cand in cand.

Cerebelul este cu 3 ani mai tanar decat tine

Aceasta parte din creier este localizata in partea dinspre ceafa a creierului, avand controlul asupra functiilor motorii si ale echilibrului. Desi reprezinta doar 10% din totalul creierului, are mai mult de 50% dintre neuroni, dupa cum spun oamenii de stiinta de la Universitatea din Texas.

Este una dintre primele zone care se dezvolta la bebelusi, imbatranind si mai greu. El te ajuta sa iti mentii o buna postura, sa iti coordonezi miscarile si chiar sa vorbesti.

Sursa Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...