Despre oncologie în ginecologie, cu dr. Dragoș Median - VIDEO

S-a născut pe 15 ianuarie 1976, la Botoşani. Este medic primar Oncologie Medicală la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia din Bucureşti, cea mai veche clinică de obstetrică și ginecologie din România, unde au activat, de-a lungul timpului, cei mai remarcabili profesori de obstetrică din România.

Despre oncologie în ginecologie, cu dr. Dragoș Median - VIDEO

 Dr. Dragoș Median  Foto: estiri.ro

Dr. Dragoș Median a vorbit despre cancerul de sân și importanța diagnosticului precoce, în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate", realizată de prof. dr. Irinel Popescu.
 
Programele de screening au arătat că este posibil diagnosticul cancerului de sân în stadii incipiente, iar acest lucru duce la scăderea semnificativă a mortalității. Din păcate, un astfel de program de screening "în România a fost un eșec. A fost o inițiativă a Ministerului Sănătății de a dezvolta un program național de screening pentru cancerul de sân, dar și pentru cancerul de col uterin și pentru cel de colon. Singura parte din acest program care funcționează oarecum este cea pentru cancerul de col uterin. În momentul de față nu vorbim în România despre screeningul cancerului de sân, ci doar de screening oportunistic: femei care doresc să-și facă această investigație", a explicat dr. Dragoș Median.
 
Iată ce recomandă specialistul pentru depistarea precoce a cancerului de sân: „Pentru femeile peste 45 de ani, o mamografie o dată pe an. Dacă după 2 ani consecutiv mamografia nu prezintă nicio modificare, se poate spația la 2 ani de zile această mamografie”. Această metodă se recomandă până în jurul vârstei de 60 de ani sau chiar și după această perioadă, pentru că speranța de viață a crescut.



Când zâmbetul nu este sarcină de serviciu!

Dragoș Median s-a născut pe 15 ianuarie 1976, la Botoşani. Fost elev al Şcolii 11, pe care a absolvit-o în anul 1990, urmează cursurile Liceului Teoretic "Mihai Eminescu" din Botoşani, devenind apoi student la Facultatea de Medicină Generală – UMF "Gr.T. Popa" Iaşi (finalizată în anul 2000), cu studii post-universitare în cadrul ESMO (Societatea Europeană de Oncologie Medicală).
 
Între anii 2000-2001 este medic stagiar, iar următorii ani, până în 2006, activează ca medic rezident Oncologie Medicală, cu stagii medicină internă, cardiologie, hematologie, radioterapie, anatomie patologică şi medicină nucleară. În prezent este medic specialist Oncologie Medicală la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia din Bucureşti, cea mai veche clinică de obstetrică și ginecologie din România, și unde au activat, de-a lungul timpului, cei mai remarcabili profesori de obstetrică din România.
 
Doctorul Dragoş Median nu a plecat din România pentru că se simte împlinit aici, în ţara care l-a format şi ai cărei oameni îi sunt dragi.
 
Pentru pacienții care ajung la Filantropia, Dragoș Median este omul-care-zâmbește, acesta fiind primul "medicament" pe care îl administrează cu generozitate. Apoi urmează lupta adevărată, care vine atunci când pacientul este pregătit sufleteşte să facă faţă bolii. "Sigur, zâmbetul nu este sarcină de serviciu. Mie îmi place să vin la serviciu. Îmi place ce fac şi, chiar când mă simt copleşit, găsesc şi partea frumoasă a întregii zile. De aceea pot zâmbi", mărturiseşte medicul, într-un interviu pentru publicaţia Puterea. Este conştient că sistemul medical românesc se confruntă cu probleme grave, că este nevoie de o reformă la standarde internaţionale, pentru a oferi condiţii profesioniştilor a căror misiune este de a salva vieţi, nu de a "completa hârţoage".
 
Medicii, spune Dragoş Median, au nevoie de locuri de muncă şi salarii decente şi de respect pentru munca lor. "Ceea ce mă deranjează cel mai mult este că, încetul cu încetul, activitatea mea se concentrează mai mult pe completarea de hârtii, raportări etc. – singurele care contează în evaluarea medicului sau spitalului - şi mai puţin în consultarea pacienţilor. Este o deficienţă majoră a sistemului, care a constatat că singurii umeri cărora le pot fi aruncate toate sarcinile sunt medicii; ei au interesul să muncească şi atunci fac şi munca unui corp administrativ absent", a completat medicul.

Citește integral:
DRAGOŞ MEDIAN, medicul pentru care zâmbetul nu este sarcină de serviciu!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Geniile ne ajută, dar ”nu ne bagă în traistă!” De ce avem nevoie de strategie culturală pe termen lung la Botoșani?

Sunday, 19 January 2025

În cadrul Zilelor Eminescu, manifestări care includ, de câțiva ani, și Ziua Culturii Naționale, a avut loc o primă Consultare publică privind Strategia culturală a județului Botoș...

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...

VIDEO cu artistul Grigore Leșe în această dimineață, înainte de a pleca din Botoșani!

Thursday, 16 January 2025

Un concert aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. După evoluția din cadrul Galei, după ce s-a deplasat la hotel, pe fon...