Danemarca renunță definitiv la administrarea vaccinului anti-Covid-19 de la AstraZeneca

Danemarca renunță definitiv la administrarea vaccinului anti-Covid-19 de la AstraZeneca

Danemarca va înceta definitiv să administreze vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca, potrivit unor surse citate de Reuters.

Măsura va întârzia cu câteva săptămâni campania de vaccinare. Fără vaccinurile de la Johnson & Johnson și AstraZeneca, experții avertizează că programul de vaccinare din Danemarca ar putea să nu fie finalizat înainte de sfârșitul anului.

„Putem ajunge la linia de sosire cu Pfizer și Moderna, dar în această situație cred că nu vom fi vaccinați complet până la sfârșitul anului 2021“, a declarat profesorul Jan Pravsgaard Christensen de la Departamentul de Imunologie și Microbiologie de la Universitatea din Copenhaga.

Danemarca a suspendat temporar vaccinarea cu AstraZeneca din 11 martie, iar în această săptămână urma să decidă dacă va continua imunizarea cu acest ser, după ce țara descoperise o legătură între vaccin și apariția cheagurilor de sânge, scrie Bloomberg.

Decizia a fost luată „după raportarea unor cazuri grave de formare de cheaguri de sânge la persoane care au fost vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca“, anunța Agenţia Naţională de Sănătate.

În paralel, Comisia Europeană a decis să nu reînnoiască contractele cu AstraZeneca și Johnson & Johnson pentru anul viitor, în timp ce state precum Germania a anunțat deja că va folosi alte vaccinuri pentru rapel în cazul celor care au făcut deja primul vaccin.

 

Spune-ne opinia ta