Comemorare ”pângărită” de medici. Fratele Alexandrei: ”Mi-au lăsat un gust foarte amar” - Foto, Video

Seara de 18 septembrie a adunat în fața Prefecturii mai mulți botoșăneni decât în ultimele săptămâni. La împlinirea a o lună de la moartea Alexandrei Ivanov, oamenii și-au exprimat indignarea cu privire la gestul medicilor de a se plânge în fața autorităților.

Comemorare ”pângărită” de medici. Fratele Alexandrei: ”Mi-au lăsat un gust foarte amar” - Foto, Video

Au ieșit din nou în stradă, pentru a-și exprima solidaritatea față de drama Alexandrei Ivanov. O dramă care a devenit o durere a comunității, atâta timp cât atitudinea cadrelor medicale față de pacienți produce încă traume, spun botoșănenii, și niciun medic de la Maternitate nu și-a cerut iertare pentru moartea tinerei de 26 de ani.

Însă de data aceasta au adăugat nemulțumirilor lor încă una. În ziua în care s-a împlinit exact o lună de la moartea în Maternitate a Alexandrei Ivanov, medicii s-au prezentat în audiență la prefect și s-au plâns de ”agresivitatea pacienților”.

”Dezgust”, ”revoltă”, ”gust amar” sunt cuvintele care s-au auzit cel mai des seara trecută, pancartele din mâna celor aproape 30 de cetățeni fiind cu și mai mare îndârjire ținute în mâini. Au venit multe mămici cu copii mici, s-au aprins lumânări, s-au rostit pe un ton mai răspicat dureri și s-a cerut cu voce tare dreptate.

”În loc să aprindă o lumânare, ei au ales să se plângă ca niște copii”

Fratele Alexandrei le-a ”mulțumit” medicilor care, în loc să își ceară scuze și să aprindă o lumânare, au ales chiar ziua comemorării să se declare amenințați de pacienți și să ceară prefectului să ia măsuri.

”După cele apărute în presă, că medicii au venit și s-au plâns... Cu ocazia asta le mulțumesc tuturor medicilor de la Maternitate. Astăzi este 18 septembrie, s-a împlinit o lună de când sora mea a trecut în neființă, vreau să le mulțumesc că în loc să coboare să aprindă o lumânare, ei au ales să se plângă ca niște copii la domnnul prefect, că se simt amenințați. Dar de ce se simt amenințați? Tot din cauza lor. În loc să vină să își ceară scuzele în numele cadrelor medicale care nu și-au făcut datoria și care nu au empatie față de pacienți, ei au ales să vină să se plângă la domnul prefect. Mi-au lăsat un gust foarte amar. Să sperăm că le va da Domnul minte celor de la conducere ca să ia deciziile corecte și sperăm să se facă dreptate până la urmă”, a spus Vlad Miron.

Medicii s-au arătat nemulțumiți și de ”altarul” din fața Maternității, unde lumânările ard de o lună de zile.

”Am înțeles că sunt nemulțumiți și de acel altar din fața Maternității. După ce s-a întâmplat, faptul că se vede tot mai clar greșeala lor și lipsa de empatie… Cu ce îi deranjează acel altar? În loc să meargă acolo să aprindă o lumânare, ei vor să dispară acel altar…”, a încheiat cu glasul amar fratele Alexandrei Ivanov.

La final, oamenii au ținut un moment de reculegere și au aplaudat.



 

Prefectul: ”Mi-au solicitat să-i sprijin pentru că se simt amenințați, sunt stigmatizați”

Amintim că, în cursul zilei de luni, 18 septembrie, managerul Spitalului Județean de Urgență Mavromati, doctorul Monica Adăscăliței, directorului medical al Spitalului Județean Mavromati, doctorul Ștefan Bercea, doctorul Maria Olaru,  medic primar – sef sectie, doctorul Dorinel Șcladan  – medic primar, doctorul Maria Vîntu  – medic primar, doctorul Alina Brumă - medic specialist obstetrică și ginecologie și doctorul Camelia Todică - medic specialist obstetrică și ginecologie s-au întâlnit cu prefectul Sorin Cornilă.


 

În cadrul întâlnirii, medicii au adus în discuție faptul că, în ultima perioadă, a crescut numărul cazurilor de agresiune verbală din partea pacientelor și a aparținătorilor la adresa personalului medical.

”Am purtat o discuție cu o parte dintre domnii și doamnelor doctor de la Maternitatea Botoșani și cu doamna manager a spitalului județean, despre situația care s-a creat acolo ca urmare a decesului Alexandrei Ivanov. Am încercat să vedem cum putem regla o parte dintre problemele care au apărut între timp, sunt situații în care pacienții sau aparținătorii devin violenți, iar personalul medical primește amenințări, în timpul programului de gardă. Mi-au solicitat să-i sprijin pentru că se simt amenințați, sunt stigmatizați. Eu i-am asigurat de sprijinul meu și i-am asigurat că am încredere în personalul medical din Botoșani. Sunt convins că avem medici profesioniști, dedicați, cu empatie și care-și onorează profesia. Cred că, dacă în cazul Alexandrei a fost o culpă medicală sau altfel de probleme, adevărul va ieși la suprafață și justiția funcționează”, a declarat, luni, prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
2578

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
752

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1222

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...