Servicii stomatologice gratuite: vezi ce cabinete din Botoșani au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate

Botoșănenii pot beneficia de anumite servicii stomatologice gratuite, acestea fiind decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). De asemenea, și cei neasigurați au parte de un pachet minimal de servicii gratuite.

Servicii stomatologice gratuite: vezi ce cabinete din Botoșani au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate

Potrivit reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) din Botoșani, există un pachet de servicii medicale de bază pentru medicina dentară, dar și un pachet minimal de servicii medicale. Măsurile care au intrat în vigoare pe 1 iulie 2023 prevăd ca unele servicii gratuite să fie acordate o dată pe an, altele de două ori pe an, ori la o perioadă de patru ani, în funcție de categoria de vârstă și de intervenție.

Consultațiile medicale pot fi efectuate gratuit pentru adulți doar o dată pe an, iar pentru copiii până în 18 ani de două ori pe an. Consultația prevede controlul oncologic stomatologic, evidențierea plăcii bacteriene prin colorare și, în funcție de caz, planul de tratament.

Pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani anumite servicii pot fi decontate doar dacă sunt elevi, viitori studenți, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, studenți doctoranzi, care desfășoară activități didactice și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti şi dacă nu realizează venituri din muncă. Pentru aceste categorii, Casele de Asigurări de Sănătate decontează 100% tarifele aferente serviciilor de medicină dentară pentru care este prevăzut procentul de 60%.

Contractul cadru mai prevede decontarea obturațiilor, anesteziei, extracțiilor sau protezelor dentare care pot fi puse gratuit o dată la patru ani și reparația și rebazarea acestora (de două ori pe an).

O altă noutate o reprezintă introducerea detartrajului cu ultrasunete, periajului profesional și a tomografiilor dentare printre serviciile care vor putea fi decontate între 60 și 100%.

Pachet minimal de servicii și pentru botoșănenii neasiguraţi

Și persoanele neasigurate beneficiază de un pachet minimal de servicii gratuite, care includ controlul oncologic stomatologic (copiii până în 18 ani au dreptul la două pe an, iar adulții doar la un astfel de control), tratamente (inclusiv paradontite), redimensionări și reparații proteze (o singură dată pe an).

Cetățenii pot beneficia de gratuitate, doar dacă merg la medicii stomatologi care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din Botoșani.

Vezi în imaginile de mai jos cabinetele stomatologice care au încheiat contract cu CAS.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Noul șef al Poliției Locale este oficial membru ATOP Botoșani! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
931

Lucian Deleanu este noul director executiv al Poliției Locale, funcție pe care o exercită cu caracter temporar până când postul va fi scos la concurs. Acesta ocupa funcția de șef Ser...

Circ politic în ședința de CL la Botoșani, Cosmin Andrei deranjat de limbajul unui consilier. „Mai vociferează colegii mei din partea dreaptă...” (video)

Joi, 25 Aprilie 2024
1350

Joi, 25 aprilie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local a Primăriei municipiului Botoșani. Lupta electorală care bate la ușă i-a făcut pe aleșii locali să se trezească din scaune ...

Premieră în CL: Președinte de ședință numit fără scandal! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
618

În ședința ordinară a Consiliului Local din cursul zilei de joi, 25 aprilie, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul ce vizează alegerea unui nou președinte de ședință pentru următoare...