Cele mai rele şi cele mai "blânde" tipuri de cancer. Vezi ce simptome au şi cum te poţi proteja

Cancerul de pancreas şi cel pulmonar evoluează exploziv, cel mamar şi de prostată se dezvoltă mai lent.

Cele mai rele şi cele mai "blânde" tipuri de cancer. Vezi ce simptome au şi cum te poţi proteja

   Foto: Doctorul Zilei

În ciuda progreselor în medicină, pentru cancer nu s-a găsit un tratament care să-l vindece 100%. Între timp, a devenit o molimă: este principala cauză de mortalitate în lume (ucide aproape 8 milioane de oameni anual) şi se preconizează că numărul îmbolnăvirilor va creşte cu 50% în următorii 20 de ani. Există peste 100 de tipuri de neoplasm, unele mai rele decât altele. În cazul celor mai dure, doar un om dintr-un milion poate ieşi învingător.

Unele se multiplică exploziv, altele "bat pasul pe loc"

Prognosticul depinde de stadiul bolii (cu cât este mai mic, cu atât pacientul trăieşte mai mult), dar şi de gene (anumite gene grăbesc evoluţia chiar şi în stadiul I). Totuşi, există anumite cancere care evoluează exploziv, indiferent de stadiu: cancerul pulmonar, de pancreas, de stomac şi cel hepatic. În topul cancerelor "blânde", care evoluează mai lent, se află cel de prostată, de testicule, la sân şi leucemiile. "Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche că sunt cuminţi. Cancerul la sân poate fi foarte agresiv şi în stadiul I, dacă este prezentă o anumită genă", atrage atenţia dr.Florin Băcanu, medic oncolog la Spitalul "Sf.Maria", din Bucureşti.

Cancerul pulmonar şi cel gastric ucid cei mai mulţi oameni, în lume. În România, cancerul la plămâni conduce la mortalitate, fiind urmat de cancerul la sân, de colon, de col şi de prostată. Cât despre incidenţă, cancerul la sân este cel mai frecvent, urmat de cancerul pulmonar, de col şi de colon. Boala apare când celulele încep să se multiplice necontrolat. Dacă au început să crească într-un organ sau ţesut, excrescenţa se numeşte tumoră primară. Uneori, celulele canceroase sunt purtate de sânge în alte părţi ale organismului. Aşa apar metastazele. De exemplu, cancerul de prostată se extinde şi la oase.

Ce rol joacă factorii genetici

Aceste modificări ale celulelor au cauze genetice în proporţie de 50%. Mai mult de o treime din cancere pot fi însă prevenite prin evitarea factorilor de risc: fumat, obezitate, sedentarism, abuz de alcool, infecţia cu Virusul Papiloma Uman. Istoricul familial creşte riscul cu maximum 15%. Când stabilesc cancerele "blânde" sau rele, medicii iau adesea ca reper rata de supra­vieţuire pentru cinci ani, chiar dacă mulţi bolnavi trăiesc mult peste această limită. Mai jos sunt cele cu cea mai mare, respectiv cea mai mică rată.

TOPUL CELOR MAI AGRESIVE CANCERE

PANCREAS "Boala milionarilor"

DATE GENERALE: E cel mai agresiv cancer: doar 4% dintre pacienţi supravieţuiesc cinci ani. E cancerul care i-a răpus pe Steve Jobs, pe Patrick Swayze şi pe deputatul Victor Surdu. Anual, sunt diagnosticate peste 200.000 de cazuri, cu o rată de mortalitate de 98%. "E întâlnit mai des la vârstnici. Peste 80% sunt depistaţi în fază avansată. Între 10-30% din cei operaţi supravieţuiesc cinci ani", explică oncologul Florin Băcanu.

FACTORI DE RISC: Cauzele includ fumatul, alimentaţia bogată în grăsimi, diabetul şi pancreatita cronică, expunerea la pesticide.

SIMPTOME: Primele semne sunt îngălbenirea pielii şi a ochilor, urina închisă la culoare, scaune deschise la culoare, durere în capul pieptului, slăbiciune, lipsa apetitului, greaţă, pierdere bruscă în greutate. Se depistează prin teste de sânge, RMN, ecografie etc.

Citeste continuarea pe dcotorulzilei.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...