Bugetul de investiţii al Spitalului Judeţean, cheltuit pe lucrări cerute de pacienţi şi autorităţi

Rezultatele controlului realizat în urmă cu câteva luni la maternitatea botoşăneană de către inspectorii sanitari au dus la modificări în proiectele de investiţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati.

Mare parte din fondurile rezervate pentru achiziţii de instrumentar şi tehnică medicală a fost folosită pentru remedierea deficienţelor depistate la un control al Inspecţiei Sanitare la Secţia de Obstetrică- Ginecologie.

Concret, au fost identificate în Triaj, adică la parterul clădirii, spaţii degradate ce necesitau igienizare şi a fost remarcată lipsa unui spaţiu de prelucrare sanitară a pacientelor la internare. În blocul de naşteri, deşi există şase saloane individuale, pentru travaliu şi lehuze, era un salon cu cinci paturi în care erau internate de-a valma şi gravide şi lehuze.

Mai mult, în spaţiul care ar fi trebuit să fie strict depozit pentru lenjeria curată, inspectorii sanitari au identificat bagaje ale pacientelor, casolete cu materiale desterilizate, un sac cu lenjerie folosită şi un pat cu lenjerie murdară la data controlului. În ce priveşte procedura de sterilizare, din cele trei autoclave existente, doar una funcţionează însă în cazul acesteia nu s-a putut face dovada verificării tehnice.

Mai mult, inspectorii au constatat că nu se respectă în totalitate verificarea eficienţei sterilizării. În secţia de Obstetrică- Ginecologie, inspectorii au găsit o casoletă cu material steril expirat de 24 de ore, cu care, au spus cadrele medicale, s-a efectuat toaleta cordonului ombilicat la un bebeluş. De asemenea, metoda de curăţenie este puţin eficace pentru reducerea riscului de transmitere a infecţiilor asociate asistenţei medicale. Toate aceste observaţii ale controlului efectuat la solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani au determinat conducerea spitalului să ia măsuri.

"Au fost recompartimentate spaţiile, au fost refăcute circuite. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Secţia de Infecţioase, în special în grupurile sanitare, unde de regulă apăreau probleme din cauza umezelii. Din cauza cheltuielilor, a fost nevoie să regândim bugetul, astfel că nu se vor mai face unele dintre achiziţiile prognozate, am fost nevoiţi să prioritizăm", spune medicul Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului.

Despre motivele care au dus la controlul Inspecţiei Sanitare, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:
Ancheta în cazul bebeluşului mort în Maternitate: control de specialitate cu rezultate nefavorabile!

 

Spune-ne opinia ta