ATENȚIE, PROFESORI și PĂRINȚI! Cum a murit o fetiță de 8 ani, după un incident stupid petrecut la școală!

Un accident stupid petrecut într-o şcoală s-a încheiat tragic pentru o elevă de 8 ani. „Ea ar fi spus că a înghiţit o radieră la şcoală". Fetiţa a murit în braţele tatălui său care tocmai se întorsese acasă încărcat cu daruri.

ATENȚIE, PROFESORI și PĂRINȚI! Cum a murit o fetiță de 8 ani, după un incident stupid petrecut la școală!

   Foto: Adevarul

Emanuela Kăndăluţă, o fetiţă de opt ani din comuna ieşeană Vânători, a murit marţi, 11 aprilie, în braţele tatălui său abia ajuns în ţară din Germania. Copila, aflăm din Adevărul, trăia cu părinţii în satul Hârtoape. Ea a început să se simtă rău în cursul dimineţii, în jurul orei 07.00. Copila tuşea continuu, puternic, şi la un moment dat a indicat că nu mai poate respira.

„Ea ar fi spus că a înghiţit o radieră la şcoală. A doua zi s-a trezit să meargă iar la şcoală şi dintr-o dată i s-a făcut rău. Nu a mai avut aer, a luat-o taică-su în braţe, i s-a învineţit guriţa şi am chemnat salvarea. A pus mânuţa la gât şi a făcut semn că se asfixiază”, a precizat Elena Ionescu, bunica fetiţei. 

Părinţii au sunat la 112, la locul solicitării deplasându-se un echipaj cu medic al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi. În paralel, un medic primar de urgenţă de la SMURD Iaşi le-a transmis părinţilor în timp real indicaţii de prim ajutor pentru salvarea copilei. Cei doi adulţi au decis, totuşi, să plece cu maşina în întâmpinarea ambulanţei cu care s-a întâlnit la intrarea în localitatea Hârtoape.

„Echipajul cu medic a constat că pacientul se afla în stop cardio-respirator. Au iniţiat manevrele de resuscitare, dar din păcate rezultatul a fost negativ”, a precizat Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ Iaşi, conform Adevărul.

Accidentul produs la şcoală

Luni, cu o zi înainte de producerea tragediei, în timp ce se afla la şcoală, Emanuela a mestecat şi aspirat capătul unui pix corector de tip Pic. Eleva a început să tuşească, iar învăţătoarea a încercat să o ajute. A dus-o acasă şi i-ar fi propus mamei să o ducă la spital, la Paşcani. Mama, însă, ar fi refuzat văzând că fetiţa şi-a revenit.

„Accidentul s-a produs în jurul orei 10.00, într-o pauză. Eleva era răcită şi la un moment dat i-a spus învăţătoarei că a înghiţit o radieră de la un instrument pe care copiii din ciclul primar îl folosesc să corecteze greşelile. Cadrul didactic a scos fetiţa din clasă, a ieşit cu ea afară, şi apoi a mers acasă. Domnişoara învăţătoare i-a propus mamei să ducă fetiţa cu maşina personală la spital. Mama a refuzat, lucru pe care îl poate confirma oricând”, a arătat Adina Grivolea, directorul Şcolii gimnaziale din Vânători.

Conform profesorului, pe parcursul zilei, învăţătoarea elevei a ţinut legătură constant cu mama acesteia, transmiţându-i de fiecare dată că Emanuela este bine şi că se joacă cu surioara ei mai mică.

Concluziile Medicinei Legale

Necropsia efectuată la Institutul de Medicină Legală Iaşi a arătat că Emanuela a murit din cauza unei insuficienţe respiratorii acute, apărute pe fondul aspirării unui corp străin. Legiştii au identificat la necropsie o bucată mică de plastic, de 1 centimetru. Medicii n-au precizat însă dacă a fost vorba despre radiera pixului Pic sau despre capacul pixului.

„Cauza principală a decesului este insuficienţa respiratorie cronică. Secundar, s-a stabilit că victima aspirase un corp străin care a dus la blocarea căilor respiratorii”, a arătat Diana Bulgaru, director IML Iaşi.

Potrivit profesorului Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi, aspirarea unui corp străin de mici diminsiuni provoacă o obstrucţie incompletă a căilor respiratorii, în sensul că victima poate respira în continuare, dar se confruntă cu tuse şi iritaţie locală.  "Obiectele de mici dimensiuni, cum sunt seminţele, unele jucării din plastic sau chiar monedele, nu provoacă o obstrucţie completă a căilor respiratorii. Ele rămân blocate, cel mai adesea, într-o bronhie, şi provoacă tuse, respectiv o iritaţie locală. În acest caz, se recomandă celor care sunt în preajma victimei să o lovească în spate de mai multe ori, astfel încât să-i provoace tusea şi să expectoreze obiectul aspirat”, a menţionat medicul ieşean.

Specialistul a mai punctat că o obstrucţie incompletă a unui obiect străin poate evolua într-o obstrucţie completă în urma unei mişcări bruşte sau după adoptarea unei poziţii în timpul somnului, acţiuni care pot duce la mutarea obiectului din locul în care s-a depus. „Printr-o mişcare acel obiect poate să urce şi să blocheze traheea. Atunci se instalează obstrucţia completă a căilor respiratorii. În cazul despre care vorbim, copilul trebuia să ajungă la spital după aspirarea obiectului, astfel încât printr-o radiografie, să fie localizat. Specialistul putea anticipa dacă există riscul unei obstrucţii complete”, a subliniat profesorul Diana Cimpoeşu, conform sursei citate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...