Majoritatea parlamentară vrea să taxeze declaraţiile publice în care sunt folosite cuvintele "penali" sau "puşcăriabili". PSD cere şi măsuri reparatorii pentru cei catalogaţi astfel. Argumentul este că se încalcă prezumţia de nevinovăţie. Iniţiativa urmează să fie discutată începând de săptămâna viitoare într-o comisie specială condusă de Florin Iordache.
Klaus Iohannis - președintele României: "Persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului. Nimic împotriva persoanelor fizice, dar în politică nu funcţionează prezumţia de vinovăţie ca în justiţie".
Declarația președintelui a produs rumoare printre politicienii partidelor aflate la guvernare. Care au şi trecut la fapte.
Ioan Dîrzu - deputat PSD: „Declarația președintelui Iohannis despre penali și comunicatele anumitor Parchete încalcă legislația europeană. Termenii de "penali" sau "puşcăriabili" vor trebui să dispară din discursul politic. Discursul preşedintelui pe tema penalilor este un discurs anti-european şi atacă frontal drepturile fundamentale ale omului”.
Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, a cerut partidului său să aplice o directivă europeană privind prezumția de nevinovăție. Declarația a fost făcută chiar înaintea ședinței în care Rovana Plumb a scăpat de urmărirea penală în dosarul Belina, prin votul colegilor săi. Deputații au respins atunci urmărirea penală cerută de DNA. Cu o zi înainte, liderul de grup al senatorilor PSD anunța voința partidului.
Şerban Nicolae - lider de grup al senatorilor PSD: „În primul rând se va discuta probabil de chestiunea legată de prezumţia de nevinovăţie, de acea directivă europeană uitată oarecum la noi de dragul spectacolului, nu ştiu, de dragul unor interese”.
Potrivit unor aleși, în aceeași seară dar și în ziua următoare a circulat prin Parlament un proiect al Guvernului. Destinația finală: comisia specială pentru Codul Penal condusă de Florin Iordache. Proiectul se afla la Senat din 23 august. Noua urgență a PSD este confirmată și de ministrul justiției.
PSD cere sancționarea celor care folosesc termeni precum "penali" sau "puşcăriabili" pentru persoanele cercetate în dosare.
Directiva europeană nu prevede explicit asta, dar cere statelor membre să ia măsuri astfel încât "autoritățile publice, atunci când comunică informații mass-mediei, să nu se refere la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate atât timp cât nu s-a dovedit conform legii că sunt vinovate.”
Digi24.ro