Stii cine te reprezinta? - Vezi care sunt cei mai populari parlamentari de Botosani!

Stii cine te reprezinta? - Vezi care sunt cei mai populari parlamentari de Botosani!

Deputatul Obuf, cel mai popular printre botosaneni

Au candidat uninominal, dar au fost votati pe culori politice! La doi ani de la alegerile parlamentare, cei mai multi dintre botosaneni nu au habar cine ii reprezinta in Parlamentul Romaniei! Surprinzator este faptul ca toti botosanenii intervievati de reporterul Stiri Botosani au stiut doar de la ce partid politic au fost cei pe care i-au votat.

In aceasta situatie, votul uninominal nu pare a reprezenta mare lucru pentru alegatorii botosaneni, care au recunoscut ca au votat, de fapt, partidul si nu persoana. Solicitati sa numeasca trei parlamentari care ii reprezinta la Bucuresti, niciun botosanean intervievat nu a putut da un raspuns complet. Cei mai multi au nominalizat o singura persoana si nu putini au fost cei care nu au stiut nici macar un nume.

Cel mai popular parlamentar de Botosani pare a fi deputatul Catalin Obuf Buhaianu, cu toate ca numele acestuia nu este intiparit complet in mintea alegatorilor. Insa popularitatea "deputatului Obuf" (acesta fiind numele retinut de botosaneni), nu coincide si cu faptul ca cei care l-au nominalizat l-au si votat.

"Pai, Obuf. Doar pe el il stiu. Eu am votat cu PNL-ul la alegeri, dar nu stiu sa va spun persoanele. Insa stiu ca Obuf e de la PDL. Asta stiu sigur", a spus o pensionara, in varsta de 63 de ani.
 
"Eu am votat cu PSD la alegerile parlamentare. Nu prea m-au interest persoanele, ci sa castige social-democratii. Dar pot sa va dau un nume: Obuf! Stiu ca e pedelist", a declarat Maria Cazacu, vanzatoare.

Un alt botosanean intervievat a declarat: "Il stiu pe Buhaianu, dar nu stiu care e numele lui mic. Nici nu ma intereseaza, de fapt. La alegeri am mers pe mana celor de la PNL. Nu stiu sa va dau un nume, desi a fost vot uninominal. Eu cred ca oamenii nu mai cred in politicieni, de asta nu le retin numele. Mai ales in cei din Botosani, care oricum nu fac nimic pentru noi. Degeaba i-am trimis acolo!".

Printre numele parlamentarilor retinute de cei care i-au votat se numara si cel al senatorului Liviu Campanu.

"Il stiu pe Liviu Campanu, mi-a ramas numele lui in minte de cand cu motiunea asta. L-am vazut pe la televizor. Nu stiu pe la ce partid mai e acuma, parca e independent, nu? La alegeri am votat PSD, dar spre rusinea mea nu stiu sa va spun nici macar un nume de parlamentar de la acest partid", a spus un botosanean in varsta de 30 de ani, de profesie "inginer-somer", cum s-a autointitulat.

"Nu va pot spune acuma, pe loc, trei nume. Dar unul pot: Campanu. Pe asta il stiu ca a fost pe la toate partidele", a spus un pensionar de 68 de ani.

Desi in judetul Botosani au fost fruntasi la alegerile din 2008, cei mai vitregiti de popularitatea "uninominala" sunt social-democratii. Niciunul dintre botosanenii intervievati de reporterul Stiri.Botosani nu a stiut nici macar un nume al unui parlamentar de Botosani. Un motiv ar fi, insa, si acela ca parlamentarii PSD sunt mai cunoscuti in Colegiul Dorohoi, unde social-democratii au obtinut cel mai bun scor.

Nici penelistii nu stau mai bine. Singurul parlamentar PNL de Botosani cunoscut de alegatori este Florin Turcanu. "Eu va pot spune doar numele lui Turcanu. Am votat cu PNL si stiu ca era si el pe un buletin de vot. Altul nu mai stiu. De fapt, il mai stiu pe unul de la PDL, Obuf. E unul mare si cret. Dar altul nu mai stiu. Asta e, parca daca i-as sti cu ce m-ar ajuta pe mine?", a spus revoltat un botosanean in varsta de 38 de ani, profesor.

"Nu va pot da nici macar un nume pentru ca, oricum, nu am fost la vot. Degeaba a fost uninominal, ei tot ca oile gandesc, la gramada. Toti fac ce li se zice, nu au pic de coloana vertebrala. De ce sa le retin numele? Ei stiu macar cati oameni au in colegiul pe care il reprezinta? Cu siguranta, nu!", a spus revoltata o tanara de 27 de ani, asistenta medicala.

"Ihhh, nu cred ca stiu. Chiar nu stiu. Am votat cu PSD, dar nu imi amintesc cu cine anume. Si daca as sti, ce? Mi-ar creste salariul? S-ar ieftini carnea? Nu!", a spus, la fel de revoltata, Camelia, de 40 de ani, agent comercial.

Sondajul reflecta, din pacate, nu numai lipsa de incredere a botosanenilor fata de parlamentari, ci si inutilitatea votului uninominal, atata timp cat candidatii nu se vor delimita de partidele pe care le reprezinta. 

De asemenea, strategia independentului Liviu Campanu, care pentru aproape o saptamana a tulburat apele politice demisionand din UNPR si facand acuzatii grave, invocand faptul ca i s-au oferit posturi importante pentru a nu vota motiunea, a dat roade, chipul si numele sau ramanand in memoria botosanenilor.



Va invitam sa va spuneti parerea, la rubrica de Comentarii, despre activitatea parlamentarilor de Botosani. Totodata, intrebarea reporterului este valabila si pe site-ul Stiri Botosani: Numiti trei parlamentari pe care i-ati trimis la Bucuresti sa va reprezinte sau de a caror activitate ati auzit in cei doi ani dupa alegeri! 



 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
33

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
19

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
24

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...