Rocadă de botoșăneni la Ministerul Muncii. Cum va arăta Guvernul PNL-PSD-UDMR

PNL și PSD au stabilit, luni, lista finală a miniștrilor pe care fiecare partid îi trimite în Guvernul Ciucă. Deputatul botoșănean Marius Constantin Budai a fost validat de social-democrați, cu unanimitate de voturi, pentru funcția de ministru al Muncii.

„Ne bucurăm că județul Botoșani va avea ca reprezentant în Executiv un profesionist! Poziția de ministru al Muncii este o funcție cu foarte multă responsabilitate întrucât această instituție coordonează activitatea din tot sistemul de muncă și protecție socială”, spune lidera organizației județene a PSD, Doina Federovici.

PSD a fost nevoit să aleagă, în prima etapă de guvernare, între funcția de prim-ministru și implementarea pachetului social, însemnând Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei.

„Motivul pentru care PSD a intrat la guvernare a fost de a opri căderea nivelului de trai și de a stabiliza situația economică, socială și sanitară din România. Acest obiectiv, cuprins în pachetul social, a fost prioritar în raport cu negocierile privind alocarea portofoliilor de miniștri. Noi am considerat că deciziile pentru îmbunătățirea vieții românilor trebuie să prevaleze față de interesul firesc de partid de a deține funcția de premier”, explică Federovici.

Marius Budăi a mai fost ministru al Muncii din 2018 până în 2019. Deputatul este economist licențiat și are un master în Managementul financiar-contabil al administrației publice. În trecut, a fost director executiv al Casei de Pensii din Botoșani, director la Agenția pentru Prestații Sociale din același județ, șef de serviciu și inspector la Protecția Copilului, dar și reprezentant zonal la o firmă de curierat și administrator la o firmă din domeniul alimentației publice. El are un master în Managementul financiar-contabil al administrației publice, la Universitatea „Spiru Haret”.

Din decembrie 2020 până la învestirea noii coaliții de guvernare, Ministerul Muncii este condus de deputatul Raluca Turcan, fost vice-premier.

Nicolae Ciucă va depune marți, la Parlament, lista de miniștri și programul de guvernare. Audierea miniștrilor va avea loc miercuri, iar votul pentru învestirea noului guvern, joi.

Cum va arăta Guvernul Ciucă

Executivul va avea 20 de ministere la care se adaugă și funcția de secretar general al guvernului. Față de guvernul anterior, Guvernul Ciucă are două ministere noi: ministerul pentru IMM-uri și Turism și ministerul Tineretului și Familiei. Premierul desemnat a avut deja o primă ședință informală cu miniștrii care vor face parte din Cabinetul său, luni seara, la Palatul Victoria.

PSD va avea nouă ministere și secretariatul general al guvernului, PNL va avea opt ministere și UDMR - trei. Liderii celor trei partide au stabilit un sistem de rotativă, în care intră premierul și ministerele Finanțe, Justiție și Transporturi.

Astfel, din vara anului 2023, premierul ar urma să fie de la PSD, iar liberalii vor avea ministerul Finanțelor și ministerul Transporturilor. Justiția ar urma să treacă la PSD.

Prim-ministru: Nicolae Ciucă

Vicepremier: Kelemen Hunor

Vicepremier: Sorin Grindeanu

Miniștrii PSD

Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu

Ministerul Apărării: Vasile Dîncu

Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu

Ministerul Muncii: Marius Budăi

Ministerul Tineretului și Familiei: Gabriela Firea

Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu

Ministerul Economiei: Marius Humelnicu

Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila

Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu

Miniștrii PNL

Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu

Ministerul Fondurilor Europene - Dan Vîlceanu

Ministerul Energiei- Virgil Popescu

Ministerul de Interne- Lucian Bode

Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu

Ministerul Educației - Sorin Cîmpeanu

Ministerul Digitalizării - Florin Roman

Ministerul IMM-urilor și Turismului - Constantin Cadariu

Miniștrii UDMR

Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila

Ministerul Mediului: Tanczos Barna

Ministerul Sportului: Eduard Novak

 

Spune-ne opinia ta