Tara nordica a suspendat serviciul militar obligatoriu in 2010, dar activitatea militara in regiunea baltica a crescut de atunci, in urma anexarii Crimeii de catre Rusia in 2014, determinand Suedia sa-si intensifice pregatirea militara, relateaza Reuters.
Guvernul de centru-stanga al Suediei va decide, joi, sa reintroduca serviciul militar anul viitor, pe fondul dificultatilor legate de recrutarea pe baza de voluntariat si lipsa de personal, precum si al unei situatii de securitate mai incerta, a anuntat radioul public SR.
Precizam ca Suedia nu este membra, dar coopereaza cu statele membre NATO, fiind o tara care nu a mai luptat intr-un razboi din 1814 si care se mandreste cu traditia sa de a fi neutra.
Decizia de reintroducere a serviciului militar, in urma recomandarilor dupa o investigatie oficiala, va viza atat barbatii, cat si femeile nascute in 1999 sau mai tarziu, desi doar un numar redus de persoane vor fi selectate.
"Am avut probleme cu asigurarea numarului de personal in unitatile militare pe baza de voluntariat", a declarat ministrul suedez al Apararii, Peter Hultqvist, la SR. "De aceea, este necesara reintroducerea serviciului militar", a adaugat el.
Decizia ar conduce la recrutarea a 4.000 de barbati si femei pentru instruire militara in 2018 si 2019, potrivit SR.
Suedia isi modernizeaza armata, cu o majorare semnificativa a cheltuielilor, si a desfasurat trupe pe Insula Gotland din Marea Baltica, lansand de asemenea apeluri guvernelor locale pentru a-si intensifica pregatirile pentru un viitor razboi, scrie Reuters.