Mai multi senatori PNL, PSD si UDMR vor ca functionarilor publici sa nu li se mai suspende de drept raportul de serviciu in situatia trimiterii in judecata pentru savarsirea unor fapte de coruptie, infractiuni cu intentie sau infractiuni contra umanitatii, potrivit unui proiect de lege, depus la Senat.
"Articolul 94 alin. (1) litera m) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici (...) se abroga", potrivit initiativei legislative depuse de senatorii PNL Raducu Filipescu si Mircea Cazan, senatorul PSD Eugen Teodorovici si senatorul UDMR Cseke Attila.
Functionarii publici sunt discriminati fata de alte categorii de personal care isi desfasoara activitatea in aceeasi institutie publica prin articolul 94 alin. (1) litera m), sustine senatorul PNL Raducu Flipescu, potrivit expunerii de motive a initiativei legislative.
"In institutiile publice desfasurandu-si activitatea atat functionari publici, cat si personal contractual, dar si alesi locali, pentru egalitate de tratament, este necesara modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, in sensul abrogarii art. 94 alin (1) litera m) care, prevede, pentru functionarii publici, suspendarea de drept a raportului de serviciu in situatia trimiterii in judecata pentru savarsirea unor infractiuni de natura celor prevazute la art. 54 litera h), ceea ce reprezinta, in opinia noastra, discriminarea functionarilor publici fata de celelalte categorii de personal care isi desfasoara activitatea in aceeasi institutie publica", sustine Raducu Filipescu, in expunerea de motive a proiectului de lege.
Articolul 54 din Statutul functionarilor publici, la litera h), stabileste ca o persoana poate ocupa o functie publica, daca "nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, infractiuni de coruptie si de serviciu, infractiuni care impiedica infaptuirea justitiei, infractiuni de fals ori a unei infractiuni savarsite cu intentie care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei publice".
"Apreciem ca prevederile articoluluiu 94 alin (1) litera m) ale Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici trebuie sa fie in concordanta cu prevederile Codului Muncii, cu cele ale Legii nr. 393/2004 (Statutul alesilor locali-n.red.) si cele ale Legii nr. 215/2001 (Legea administratiei publice locale-n.red.) ", spune Filipescu.
In Codul Muncii este prevazuta suspendarea de drept a raportului de munca in cazul arestarii preventive, nu in cazul trimiterii in judecata; Statutul alesilor locali prevede suspendarea mandatului, in cazul in care alesul nu respecta declaratia privind interesele personale in termenele prevazute de lege; consilierii locali sunt suspendati de drept numai in cazul arestului preventiv, nu si in cazul trimiterii in judecata, la fel fiind tratata si institutia primarului la articolul 71 alin (1) si (4) din aceeasi lege, precum si cea a consilierului judetean la articolul 100, argumenteaza senatorul PNL, potrivit sursei citate.
Prezumptia de nevinovatie a functionarilor publici este anulata de articolul 94 alin (1) litera m) din Legea 188/1999, mai spune Filipescu.
Potrivit expunerii de motive, "pentru asigurarea tratamentului egal in fata legii si a autoritatilor publice, precum si pentru respectarea principiului prezumptiei de nevinovatie", pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa stabileasca vinovatia functionarului, nu se impune suspendarea de drept a raportului de serviciu.
Dragnea: Nu cred ca este o idee rea
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, ca sustine propunerea legislativa.
"Nu cred ca este o idee rea, pentru ca trebuie sa ne obisnuim si cu principiul de prezumtie a nevinovatiei. Pana cand un om este condamnat, nu cred ca trebuie sa plece de la serviciu. Sunt de acord cu acesta propunere, sustinem", a spus Dragnea.
Ziare.com