Președintele Donald Trump a anunțat, vineri seara, că a ordonat forțelor armate să efectueze atacuri „țintite” asupra Siriei. Atacul era în desfășurare chiar în momentul în care șeful Casei Albe făcea anunțul și a avut în vizor ținte precise. Armata americană a fost asistată în această acțiune de forțele britanice și franceze.
„Am ordonat forțelor armate ale Statelor Unite să lanseze lovituri de precizie asupra unor ținte asociate cu arsenalul de arme chimice ale dictatorului sirian Bashar al-Assad”, a anunțat Donald Trump la Casa Albă. El a precizat că forțele americane se coordonează în această acțiune cu Franța și Marea Britanie și a adăugat că scopul campaniei este să „determine o descurajare fermă a producerii, proliferării și folosirii armelor chimice”.
„Răspunsul combinat american, britanic și francez la aceste atrocități va include toate instrumentele puterii noastre naționale - militare, economice și diplomatice”, a punctat președintele american. El a subliniat că atacurile vor continua până când folosirea armelor chimice de către regimul Assad ca înceta. „Suntem pregătiți să susținem acest răspuns până când regimul sirian încetează să mai folosească agenți chimici care sunt interziși”, a spus Trump.
La scurt timp, premierul britanic Theresa May a anunțat într-un comunicat că a autorizat forțele armate britanice să întreprindă atacuri punctuale, dar coordonate pentru „a diminua capacitățile regimului sirian în materie de arme chimice și pentru a descuraja folosirea lor”.
La rândul său, preşedintele francez, Emmanuel Macron a anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă că ţara sa participă la operaţiunea în curs alături de SUA şi Regatul Unit, precizând că loviturile țintesc „capacităţile regimului sirian ce permit producerea şi folosirea de arme chimice". „Nu putem tolera banalizarea utilizării armelor chimce", a explicat preşedintele francez, într-un comunicat.
Acesta este al doilea atac american asupra teritoriului Siriei în decurs de un an. Precedentul atac, care a vizat o bază aeriană siriană, a avut loc la 7 aprilie 2017 și a intervenit tot după acuzații că regimul sirian ar fi folosit arme chimice în lupta sa cu rebelii. Atunci, Statele Unite au atacat cu rachete Tomahawk trase de pe nave.
Oficiali americani citați de CNN spun că de data aceasta în atacurile asupra Siriei sunt folosite atât navele, cât și avioanele. Totuși, avioanele nu au intrat în spațiul aerian sirian, pentru că ar putea fi doborâte, spun sursele CNN.
În orice caz, Siria și-a activat apărarea antiaeriană pentru a răspunde agresiunii, a anunțat televiziunea națională siriană. Aceasta a denunţat o „agresiune americană” în Siria „în cooperare cu Franţa şi Marea Britanie”.
Tot mai multe informații care vin dinspre Damasc spun că guvernul sirian pretinde că a fost capabil să „anihileze” loviturile aeriene ale aliaților atât la Damasc, cât și la Homs, grație unor avertizări transmise de Rusia. De asemenea, Siria susține că a putut să doboare o treime din cele aproximativ 30 de rachete trase asupra teritoriului său.
Potrivit unui oficial sirian, bazele militare siriene fuseseră evacuate cu două zile în urmă.
Pentagonul a spus că a avertizat Rusia de iminența unor lovituri, dar nu i-a dezvăluit detalii despre țintele vizate.
Prima reacție a Moscovei după lansarea atacului occidental țintit asupra Siriei a venit din partea ambasadorului rus în Statele Unite, Antaoli Antonov. El a postat pe Facebook un comunicat în care acuză Vestul de aplicarea unui „scenariu pregătit dinainte” și avertizează că vor fi „consecințe”, iar responsabilitatea pentru aceste consecințe vor reveni exclusiv Washingtonului, Londrei și Parisului. „Insultarea președintelui Rusiei este inacceptabilă și inadmisibilă”, a scris Antonov. „SUA nu au niciun drept moral de a învinovăți alte țări” din moment ce Washingtonul dispune, la rândul său, de un amplu arsenal de arme chimice, a afirmat ambasadorul. Citeste material integral pe Digi24.ro...