Strigătul unui profesor: ”Azi am corectat la bac. V-am trădat, iubiți colegi, mă umplu de bani!”

Azi am corectat la bac, deși nu aș fi vrut să fac asta. Îmi doream să boicotez prin neparticipare la bac tot ce am trăit în timpul grevei, ura tuturor împotriva noastră, comentariile răutăcioase ale celor care ne-au judecat și au impresia că se pricep la învățământ...

Strigătul unui profesor: ”Azi am corectat la bac. V-am trădat, iubiți colegi, mă umplu de bani!”

   Foto: impact.ro

...așa cum cu ceva timp în urmă, un tip, crezând, fără a fi studiat medicina, că poate să îi facă cezariană soției, era cât pe ce să o omoare, sărmana, improvizând o sală de operații în sufragerie și punându-i viața în pericol.

Cum să te faci tu a fi mai medic decât medicul! Mai profesor decât profesorul!

Aș fi vrut să nu particip la bac! Dar fluturașul de salariu, pe luna mai, m-a făcut să plâng. Având o rată la CAR mai consistentă, restul de plată a fost de 408 lei, deși am peste 30 de ani vechime, gradul didactic l și 2 ore la plata cu ora. Cu greva am fost de acord de la început, asumându-mi asta, deși am colegi care nu au făcut grevă, au primit salariul întreg și credeți-mă că rar am văzut elevi prin școală. Am oscilat între a face și a nu face grevă, gândindu-mă la facturi, la rate, la hrana zilnică, însă fiica mea (care are 7 ani vechime și lucrează în MAI, cu un salariu ce îl depășește pe al meu) mi-a spus că nu e corect față de colegi și că dacă nu suntem uniți, niciodată nu vom obține nimic.

Până a luat soțul salariul, am rămas cu facturile neplătite, iar de la o bancă unde am un credit, o domnișorică mă tot sună și mă agasează pur și simplu pentru 14 zile întârziere, amenințându-mă că mă raportează la biroul de credit etc.

Așa că v-am trădat, iubiți colegi, am fost la bac, mă umplu de bani. Pentru 50 de lucrări corectate poate plec în Maldive, că așa crede lumea că deși avem bani destui, avem pretenții salariale mari... ce or mai vrea și profesorii ăștia, domnule? Nu fac nimic toată ziua și vor bani, bani și iar bani. Că tot zic cei care muncesc cu salariul minim pe economie că plecăm tot timpul în vacanțe prin Grecia, prin Turcia, nu facem nimic la școală și mai avem și cele mai multe zile de concediu față de alte categorii socio- profesionale.

Azi am corectat la bac, dragi colegi, și mă bucur că mi-am revăzut colegii din județ, pentru că pe unii dintre dumnealor nu i-am mai văzut de ceva timp. Aceiași oameni modești, triști, colege îmbrăcate cu tricouri și bluze de la Pepco, cu poșete ieftine, fără fițe sau haine de firmă, fără mirosuri de parfum așa cum lasă în urmă doamnele avocate și judecătoare și chiar doctorițele de familie când mergem la dânsele în cabinet să luăm rețetele lunar pentru câte un apropiat sau membru al familiei, bolnav.

Doamna Budeanu? Alo, doamnă școlită în Marea Britanie, care ați instigat lumea în timpul grevei împotriva profesorilor, făcând-o să ne urască și, pentru unii care nu își fac datoria de profesori ne băgați pe toți în aceeași oală, ia marș dumneata în centrele de corectat pentru examenul de bacalaureat și evaluare națională să vezi cum profesorii corectează 8 ore sau chiar mai mult și în acest interval cam 80% dintre ei mănâncă 2 covrigi care costă 4 lei și își umplu sticla cu apă de la grupul sanitar. Cum ni s-a spus să punem poșetele alea ieftine, nu cum ai matale, într-un dulap din școală, cu telefoanele închise, de parcă cine stie ce puteam face cu ele! Profesorii ăștia pe care îi huliți că nu muncesc, că nu merită măriri salariale, că fac bani din meditații. Numai noi, cei din sistemul de învățământ știm concret ce înseamnă să fii profesor, doar noi cunoaștem situația cu adevărat. Pentru că, dragi prezentatori tv de la televiziunile comerciale și dragă doamna Budeanu, care habar nu aveți ce înseamnă să fii profesor în România, ne-ați denigrat în timpul grevei. Știți ce ați făcut? L-ați coborât pe domnul Trandafir de pe piedestal și i-ați terfelit imaginea. Asta ați făcut!

Pentru că majoritatea dintre noi, profesorii, ne facem datoria, suntem oameni corecți, morali, decenți și empatici. Credeți-mă că așa este! Mie îmi reproșa mereu fiica mea că niciodată nu am fost cu ea în prima zi de școală ca să o conduc în clasă, ținând-o de mână. Și că de multe ori a fost nevoită să mă aștepte cu orele de la activitățile extrașcolare sau de la olimpiadele unde participam o zi întreagă, în weekend, fără să fiu plătită. Îi explicam mereu că așa fac toți profesori, toți colegii mei, că acesta e serviciul meu și nu am ce face! Iar lumea continuă să creadă că noi nu muncim 8 ore pe zi și că avem mult timp liber. Timp liber? Concediu?

Vi-l dau pe tot! Eu nu vreau concediu, merg să vând înghețată pe timpul vacanței, la cofetăria unde e patron un fost elev.

Și vă mai ofer ceva, doamna Budeanu, vă ofer tichetele mele de vacanță că oricum până și la Eforie la hotelurile amărâte de 2 sau 3 stele cu igrasie pe pereți, unde apa caldă abia urcă la etajele superioare, se uită strâmb la noi recepționerii când scoatem cardul de vacanță, să plătim. Cu 1450 de lei, valoarea cardului, plătești câteva zile de vacanță. Atât. Și te alegi și cu ochiade și replici dușmănoase din parte turiștilor..., r-ați ai dracului de bugetari! Noi, la privat muncim de ne spetim și vin ăștia mereu cu vaucere!

Merg să vând inghețată la cornet în vara asta! Că cine stie ce surprize îmi oferă fluturașul pe luna iunie?

Doar noi, cei din sistem știm că în anul acesta atipic, cu module, fără semestre, am fost împinși de la spate să facem cerere de concediu de odihnă între module, așa încât în vacanța de vară mulți dintre noi vom merge la serviciu până pe 10 iulie. Iar de la 1 septembrie începem noul an școlar. Gata odihniți și relaxați. Și mai știm că în concediu nu primim banii pt dirigenție, nici norma de hrană. Iar gradație de merit nu avem toți! Au foarte puțini, doamna Deca.  Interesați-vă la noi, cei care ducem greul, câte gradații de merit sunt ”de merit".

Sper că nu ați uitat, dragi colegi, ce ni se pregătește apropo de noile planuri-cadru! Cum vor dispărea discipline, cum se va reduce numărul de ore. Și vin timpuri și mai grele!

Azi am corectat la bac. Și ca mine au fost mii de profesori din România. Am făcut-o pentru bani, ca să mai recuperez din ce am pierdut la grevă.

Sunt profesor în România și am constatat cu ocazia grevei că stimatul domn Trandafir agonizează, mai are puțin și își dă duhul.  Trebuie să facem ceva, să îi redăm locul pe care l-a avut dintotdeauna în societate, să îl însănătoșim. Pentru că nu numai noi, cei de acum avem nevoie de el, sănătos, ci și cei care vor veni după noi. Să facem ce trebuie până nu va fi prea târziu!

(Un profesor din România)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

astăzi, 18:51
155

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

astăzi, 18:02
298

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
70

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...