Societatea, intre diploma de carton si carnetul de partid

Societatea, intre diploma de carton si carnetul de partid

Nu cred ca suntem mediocri. Nici toleranti, ingaduitori, analfabeti, prosti, idioti, ignoranti sau incapabili de o minima judecata.

Decenta nu este nici pe departe o regula de bun simt intr-o societate bazata pe principiul smecheriei la vedere. Nu cred ca ce se intampla in urma cu 50 de ani poate fi considerat mai grav decat ce se intampla de ceva timp.

Nu cred ca mai-marii politicieni nu realizeaza anomalia in care incepem sa traim, urmarile care incep deja sa apara, malformatiile intelectuale si comportamentale majore, la o varsta care ar fi trebuit sa fie a deplinei maturitati sociale.

Un oras, o tara, milioane de oameni dati pe mana unor oameni care au singurul merit, declarat si recunoscut, ca au lipit afise, au fost disciplinati si ascultatori.

Toata stima si mandria! Nu are nimeni nimic cu ei! Sunt in curtea lor, nu in a noastra!

Dar sa dai pe tava, cu suspecta usurinta, pe mana unor oameni care nu au dovedit decat pe linie de partid ca merita ceva, sa politizezi la maximum cultura, sanatatea, sportul unei comunitati, este de neinteles!

Asta in timp ce un tanar cu scoala, diplome, inteligenta - a nu se confunda cu produsele pe banda rulanta ale facultatilor de container - un tanar ca cel despre care povesteam nu reuseste sa treaca de furcile caudine ale unei birocratii de carton.

Insa cartonul este fabricat in laboratoarele subterane si subversive ale grupurilor de interese, fiecare dupa cont si putinta financiara.

Pentru ca, daca e prea destept, nu are destula vechime. Daca are prea multe diplome, nu o are exact pe cea care trebuie. Si tot asa! Iar cand va avea destui bani sa isi cumpere postul, tanarul inteligent, daca e destul de inteligent, va sti ce sa faca cu banii...

De partea cealalta, ne transformam intr-un popor din ce in ce mai priceput in toate cele. Ne place tot mai mult sa ne dam cu parerea, chiar daca este o parere exprimata execrabil, intr-o limba romana siluita la drumul mare.

Parca niciodata, in ultimii 50 de ani cel putin, nu ne-am confruntat cu asemenea incultura, analfabetism, dublat de o ignoranta uriasa, incurajata mediatic, dupa principiul: stiu ca esti prost, dar contezi la numar.

Forumurile editiilor electronice ale ziarelor abunda de pareri categorice, uneori pertinente, de cele mai multe ori ordinare, comune, valabile in fiecare zi si la oricare subiect. Pentru ca toate cuprind aceleasi cuvinte, aceleasi greseli, doar injuraturile se imbogatesc de la o zi la alta.

Mai nou, si actele oficiale au inceput sa arate la fel! Si profesori care incalca normele elementare ale limbii apar tot mai des, imbalsamati intr-o indecenta incultura.

Asta in timp ce dascalii de bun-simt si aleasa simtire se retrag in tacere, intru fericirea colegilor lor de breasla.

Pe sticla, moderatori TV fara nici o logica, doar buni si repede vorbitori, inaltati in proprii ochi doar pentru ca ataca fara mila, si uneori nesimtire, subiecte de asa-zis interes public, cu invitati dupa chipul si asemanarea lor…

Mi s-a intamplat sa urmaresc, zile la rand, o moderatoare care vorbea mai mult decat invitatii, invitati care oricum habar nu aveau de ce sunt acolo, insa aceeasi persoana tacea profund si aproape sforaitor cand, neinspirata, a adus in studio doi oameni inteligenti, destepti, cu carisma si oarece har.

Explicatia? Simplu: nu mai reusea sa deschida gura, pentru ca abia intelegea despre ce se vorbeste, pentru ca cei doi discutau minunat intre ei, spre deliciul spectatorilor.

In 20 de ani vom fi un popor semianalfabet, semiinteligent, lovit de debilitate. Ce mai conteaza?

(Florentina Tonita)

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

INSP: Două persoane s-au infectat cu virusul West Nile în ultima săptămână

Vineri, 30 Septembrie 2022
55

Două persoane s-au infectat cu virusul West Nile în ultima săptămână în România, numărul total ajungând la 44, a informat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Pu...

Autoritățile locale vor fi obligate să implementeze colectarea separată a deșeurilor textile și periculoase. Noi reguli privind gestionarea deșeurilor, adoptate la Guvern

Vineri, 30 Septembrie 2022
38

Din cauza nivelului redus al îndeplinirii de către autoritățile administrației publice locale a obligațiilor ce le revin în materia gestionării deșeurilor, România se află sp...

Cei ce vor să-și înlocuiască becurile convenționale cu becuri LED vor putea primi de la stat vouchere de 200 de lei

Vineri, 30 Septembrie 2022
115

Persoanele fizice interesate de schimbarea becurilor convenționale pe care le folosesc acum în locuințe, ce au un consum mare de energie electrică, cu unele LED, ce consumă mai puțin, vor p...