Victor Foca – 80. Artistul care își trăiește cu discreție menirea!

Victor Foca aniversează 80 de ani, dar mai presus de toate celebrăm alături de artist triumful culorii și al luminii. Făuritor de simboluri și creator al unei cromatici prin excelență poetică, Victor Foca rămâne pentru Botoșani omul discret, dar îndrăzneț care ne oferă o altă viziune asupra noțiunii de artă.

Victor Foca – 80. Artistul care își trăiește cu discreție menirea!

Poate și de aceea regretatul critic Valentin Ciucă vorbea despre ”sacralitate și destin”, despre ”misiune” și ”consecvență”, evidențiind deopotrivă caracterul ales al artistului Victor Foca, cel care niciodată nu a putut fi bănuit că ar căuta ”câștiguri materiale” sau ”beneficii de imagine”.

"...încerc să reconstitui parcursul statornic al artistului, cel care nu are nimic în comun cu ceea ce vedem de obicei pe simeze. Nu urmărește câștiguri materiale și nici beneficii de imagine. El știe că are o misiune de îndeplinit, aceea de a ridica vălul de pe lucruri care trimit la sacralitate și destin. Proiectul său artistic și plastic surprinde prin consecvență și continuitate, fiind, aproape la fel cu artistul care a pictat toată viața același motiv", scria despre Victor Foca criticul de artă Valentin Ciucă.

Născut în ziua de 25 ianuarie 1944, la Bucureşti, Victor Foca a fost elev al Liceului "Octav Băncilă" din Iaşi, parcursul artistic purtându-l, în acelaşi Iaşi al culturii româneşti, prin atelierele Facultăţii de Arte Plastice (promoţia 1966), la clasa ilustrului pictor şi profesor Dan Hatmanu.

După cursurile academice se stabileşte la Botoşani, unde activează ca profesor de desen, la Şcoala 8 din municipiu. Victor Foca este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România și al International Association of Art. Organizează zeci de ediţii expoziţionale şcolare "Cu ochii copilăriei", având lucrări abstracte la Botoşani, Zürich, Budapesta, precum şi Expozitia itinerantă "Porni Luceafarul", pe 10 ianuarie 1999, la Botosani, respectiv 5 martie 1999, la Bucuresti, dar și la Ștefăneștii lui Luchian.

Victor Foca rămâne fidel propriei firi artistice, ideii care l-a consacrat, el dezvoltând un discurs cromatic extrem de abstract, căruia îi împrumută nota personală, amprenta coloristică inepuizabilă şi remarcabilă. 

"Există la Victor Foca o dorință de a înțelege și de a proiecta dimensiunile sacrului în planul concret al acestor compoziții, dominate de legi severe, raționale și ordonatoare. El se întâlnește, aici, cu eforturile constructiviștilor din primele decenii ale secolului nostru, cu pictura orfică, cu cei care încercau să așeze, în discursul pictural, într-o evidență unitate însemnele sensibilității și ale proceselor mentale. Cred că în această angajare a resorturilor sale sensibile și raționale, în integrarea expresiilor geometrice într-o clară poetică a sacrului constă originalitatea lui Victor Foca în pictură românească de astăzi", spunea în 1999 un alt renumit critic de artă, Constantin Prut.Dar mai există la Victor Foca și o forţă a interiorizării poetice, o abia simţită dorinţă de a crea o stare transcendentală care, oricât ai încerca să o transpui în cuvinte, se abstractizează şi se (re)compune cu fiecare clipă ce trece, timpul conferind privirii acel răgaz necesar trăirii artistice, devenind el însuşi complice actului privirii.

Și asta pentru că nimic în arta lui Victor Foca nu este întâmplător. Geometria culorilor, combinaţiile pigmentare pe care le-a studiat şi experimentat ani la rând, devin instrumente ale înţelegerii diversităţii culorilor, prilej de organizare cromatică a orizontului vizual. 

Materialul de lucru al lui Victor Foca, "lutul" din care îşi modelează conceptul artistic, nu este culoarea în sine, ci capacitatea ei, a culorii, de a se descompune geometric, dar nu în formele clasice ale rigorii, ci ca percepţie raţională asupra unei idei, a unei semnificaţii profunde.

Valentin Ciucă aduce, spre deplina înţelegere a personalităţii artistului şi a viziunilor picturale, ample argumente despre profilul uman al lui Victor Foca, completând, în acest sens, chiar cu meditaţii pe care artistul botoşănean le-a formulat în vreme: "Măsura este legea ce ține-n echilibru furia vieții, ce desparte iubirea de păcat… Din cap clătinând, cădelnița vremii împarte speranțe fierbinți în suflete moarte, iar când șerpii flămânzi din priviri înviate se-ntrec fluierând, când veninul din adâncul uitării zâmbește, șoptind repetat amenințările morții promise…".

La împlinirea a 80 de ani, îi dorim artistului Victor Foca LA MULŢI ANI, sănătate sufletească şi trupească, inspiraţie deplină şi pace!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Vlad Ivanov și filmul pentru care a învățat limba maghiară, dar în care nu i se aude vocea!

Joi, 11 Aprilie 2024
263

Vlad Ivanov este actorul botoşănean pe care publicul românesc îl identifică încă şi, poate dintr-o stranie complicitate cu vremurile dinainte de 1989, îi atribuie şi ast...

Începi să trăiești cu adevărat atunci când afli că vei muri! (Foto, Video)

Joi, 4 Aprilie 2024
770

”Căutătorul de vânt” este filmul care te pregătește pentru marea confruntare. Dar nu e o confruntare cu lumea, ci cu tine însuți. Este filmul care îți dezvăluie un...

Între credința care salvează și curajul mărturisirii prin iubire. Cum decizi să donezi un rinichi pentru salvarea aproapelui tău!

Marţi, 2 Aprilie 2024
2059

Este un creștin practicant, însă spune că împlinirea credinței se simte cel mai bine atunci când schimbi cu adevărat viața aproapelui tău.”Sunt credincios de mic cop...