Pr. Diacon George Țapciuc, alinătorul sufletelor plecate departe de casă!

În locurile în care se aude Liturghia în limba română, acolo slujește un om al Lui Dumnezeu care, plecat din România natală, alege să păstorească sufletele celor plecați departe de casă. Un astfel de preot este și botoșăneanul George Țapciuc. Căruia îi urăm și La mulți ani de viață întru vrednică păstorire! 

Pr. Diacon George Țapciuc, alinătorul sufletelor plecate departe de casă!

Pr. Diac. George Țapciuc
Sursa foto: cbrom.de

În urmă cu câțiva ani, fiica marelui teolog Dumitru Stăniloae, Lidia Stăniloae - trecută la Domnul în februrie 2017 - dădea mărturie asupra unui fapt despre care se vorbește prea puțin: în Germania, bisericile sunt din ce în ce mai pustii, multe rămân ferecate sub lacăte grele. Motivul: lipsa credincioșilor, îndepărtarea oamenilor de biserică. 

De o vreme, însă, un fapt extraordinar se petrece nu doar în Germania, ci și în Italia sau Spania. Bisericile pustii prind viață. Și asta nu pentru că cetățenii se întorc la credință! Este vorba despre faptul că în acele locuri comunitățile de români devin tot mai însemnate. Or, se știe, românii plecați peste granițe își găsesc ACASA mai ales în biserică. Nu puține locașuri sunt cumpărate de comunitățile de români sau închiriate de la alte confesiuni, în special cea catolică. La fel cum nu puține sunt cazurile în care comunitățile de români pun mână de la mână și își construiesc biserici noi.

În locurile în care se aude Liturghia în limba română, acolo slujește un om al Lui Dumnezeu care, plecat din România natală, alege să păstorească sufletele celor plecați departe de casă.

Un astfel de preot este și botoșăneanul George Țapciuc. Căruia îi urăm și La mulți ani de viață întru vrednică păstorire!

O dublă sărbătoare pentru un om așezat încă de la naștere sub ocrotirea unuia dintre cei mai mari sfinți ai ortodoxiei! George Țapciuc s-a născut pe 23 aprilie 1985 în Ștefănești, județul Botoșani. A urmat cursurile Seminarului Teologic "Sfântul Gheorghe" Botoșani (2000-2005), apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași, pe care a absolvit-o în anul 2009.

Din 2009 până în 2011 studiază la Masterat, specialitatea Vechiul Testament și Iudaistică, la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași, cu teza "Mesia-Hristos în cartea Profetului Isaia". 

Imediat după Masterat se înscrie la Doctorat, Catedra de Studiul Vechiului Testament și Ebraică biblică din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iaşi. În decembrie 2014 susține teza de doctorat cu titlul "Noțiunile de dreptate și judecată în Vechiul Testament", sub îndrumarea. Pr. Prof. Dr. Petre Semen. 

În perioada 2012-2014 este doctorand al Universității din München, timp în care desfășoară și activitate de asistent la Catedra de Vechiul Testament și Ebraică biblică, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iaşi.

Pentru trei ani (2012-2015) este bibliotecar la Bibliothek Collegium Oecumenicum München, iar începând cu anul 2016 este referent social la Evangelisches Hilfswerk München. 

Începând din 15 noiembrie 2015, este hirotonit întru diacon pe seama Centrului Bisericesc din München. De la această dată, diacon onorific, slujește la Centrul Bisericesc din München.



La Centrul Bisericesc din München slujesc patru preoți: Episcop-vicar Dr. Sofian Brașoveanul, născut în Covasna, Pr. Mihail Baku, născut în Sighișoarea, dar crescut de la 11 ani în Germania, pr. Ciprian Burlăcioiu, născut în București, și pr. diac. George Țapciuc, botoșăneanul născut în Ștefănești într-o zi de 23 aprilie 1985.

Cei care trec pragul bisericii în care slujesc cei patru mărturisitori ai lui Hristos sunt impresionați de frumoasa comuniune a creștinilor, de bucuria întâlnirii, dar mai ales sunt copleșiți de bucățica de Românie creată acolo, pe pământul german. Oamenii învață mai ales să se ajute unii pe alții. 

"Vă mărturisesc că pot număra pe degete de câte ori am fost la biserică în toți cei 38 de ani pe care îi am, însă duminică am simțit o emoție aparte, înconjurat de zeci de români de-ai tăi, fiecare cu povestea, sacrificiile și realizările lui, la peste 1000 de kilometri de țara natală. Era o bucățică de Românie care vibra între zidurile acelei biserici", sunt cuvintele unui român trăitor, Sergiu Rusu, astăzi în München, și care a intrat într-o duminică în biserica celor patru preoți.

La zi aniversară, îi dorim pr. diacon George Țapciuc LA MULȚI ani binecuvântați, sănătate sufletească și trupească, întru frumoasă slujire!


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Rugăciune și veșnică pomenire pentru Mihail Poetul în Biserica în care a fost botezat. Recital în fața statuii lui Eminescu! (Foto, Video)

astăzi, 16:20

Un ianuarie eminescian geros la Botoșani, dar tandru sub razele unui soare menit să lumineze, încă o dată, cerul orașului ce ni l-a dăruit, în urmă cu 175 de ani, pe Mihai Eminescu....

Cultura sau curajul de a fi bun! Enescu a părăsit definitiv România cu gândul la țăranii din Liveni și Cracalia!

astăzi, 08:26

Pe 6 septembrie 1946, George Enescu şi Maria Cantacuzino părăseau România. Cu viza de America în buzunar, cu gândul la Paris, cu concerte planificate, nimeni nu bănuia – ni...

Mihai Eminescu pomenit în bisericuța familiei. Și ”o istorie foarte interesantă” cu una dintre mătușile Poetului! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

 “…toți se nasc spre a muri/ Și mor spre a se naște”, spunea Mihai Eminescu în cel mai cunoscut poem al său, ”Luceafărul”. Cuvintele poetului, ”ca ...