Povestea fascinantă a medicului botoșănean Leon Dănăilă, cel mai bun neurochirug din Europa. O carte i-a schimbat viața

Povestea fascinantă a medicului botoșănean Leon Dănăilă, cel mai bun neurochirug din Europa. O carte i-a schimbat viața

Neurochirurgul Leon Dănăilă are o carieră de peste 60 de ani, în care a efectuat peste 40.000 de intervenții chirurgicale. De aici, a fost numit medicul care a operat un stadion de oameni, fiind inclus în Academia Recordurilor Mondiale ca medicul cu cele mai multe operații neurologice. Este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa și unul dintre cei mai mari specialiști din lume.

El a introdus microscopul și laserul în sălile de operații din România și a reușit să reducă rata mortalității în operațiile pe creier de la 60% la doar 4%. Este academician, profesor universitar, cercetător cu 18 brevete de inventator și autor al 59 de tratate și cărți de neurochirurgie, potrivit ȘtirideRomânia.ro.

În ciuda titlurilor sale și a reușitelor excepționale, marele Leon Dănăilă este cunoscut pentru modestia de care dă dovadă, merge cu metroul și mănâncă o singură dată pe zi.

Medicul Leon Dănăila, în vârstă de 88 de ani,  fost invitat la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, unde oamenii au putut să-l cunoască mai bine pe omul Leon Dănăilă.

O carte i-a schimbat viața

Și-a dat seama că este atras de medicină în timpul liceului, când a găsit o carte de chirurgie aruncată la gunoi. A luat-o, a curățat-o, a legat-o și după ce a citit-o și-a dat seama că poate să ofere oamenilor o viață mai bună.

Marele medic s-a născut la Darabani, județul Botoșani, și provine dintr-o familie în care școala nu a fost o prioritate. Tatăl lui era cizmar și nu știa carte, iar mama lui avea doar 4 clase. Și totuși, el este un “geniu” al medicinii. Un frate a ajuns matematician, iar altul chimist.

“Eu provin dintr-o familie mai mediocră, mai săracă, și am muncit mereu. Eu provin dintr-o regiune (  unde oamenii care erau bolnavi erau tratați de o babă care venea și le descânta sau preotul care venea și îi împărtășa. Cam cu asta se reducea tratamentul unui om bolnav. Eu auzisem că la Cernăuți, care e aproape de noi acolo, sunt medici care operează, care fac bolnavii bine, dar acolo pot să ajungă numai oamenii care au bani și care au posibilități materiale. M-am hotărât atunci că eu trebuie să mă fac medic, trebuie să-i ajut pe oamenii săraci, să-i fac bine, nu numai cu descântecul și cu împărtășania. Împreună cu cartea respectivă pe care am găsit-o, am legat-o, am citit-o cu mare atenție, m-a determinat să urmez această Facultate de Medicină pe care am terminat-o cu bine.”, a povestit renumitul medic Leon Dănăilă în emisiunea “40 de întrebări cu Denise Rifai”, de la Kanal D.

A dezvăluit că nu a fost niciodată premiant, dar a citit foarte mult tot ce a ținut de medicină, reușind astfel să ajungă la performanțe “destul de bune”, după cum mărturisește chiar el.

Și-a vândut pâinea pentru a avea bani de cărți

În 1980 s-a înscris în Partidul Comunist, pentru a putea pleca cu o bursă la New York. A studiat în mai multe locuri din străinătate, însă a decis să revină în țară, pentru a-i face bine pe români.

Alături de Albert Eistein, medicul Leon Dănăilă, face parte din top 500 genii ale secolului. El i-a cerut chiar presei locale să nu-l mai numească geniu.

“Eu sunt un om obișnuit, care își vede de treabă și îmi fac meseria cu foarte mult discernămând și cu multă dragoste. E singura mea bucurie, că avere n-am făcut niciodată. Iar cartea, n-au scris-o românii, căci ei, dacă te-ar putea anihila, ar face-o”, a dezvăluit acesta.

Citește și: Maria Cuţarida Crătunescu, prima femeie doctor din România și prima feministă a țării

Și-a vândut pâinea primită de la internatul din Dorohoi, acolo unde a făcut liceul, pentru a putea face rost de bani, din care să-și cumpere cărți. Profesorii nu l-au încurajat să dea la medicină, pentru că nu avea doar note de 10. Nu s-a lăsat și a intrat la Facultatea de Medicină de la Iași, dar nici părinții lui au primit vestea cu bucurie, căci nu aveau bani pentru a-l întreține. Avea două cămăși cu gulerele rupte și pantofi găuriți. A avut noroc cu bursa de studiu, din semestrul al doilea.

“Aveam pantofi numai de formă. Mă întâlneam cu colegi, colege pe strada și mi-era rușine. Am avut toți anii apoi bursă”, a dezvăluit el.

Medicul Leon Dănăilă este cunoscut faptul că este un om modest. În urmă cu câțiva ani, el a fost surprins călătorind cu metroul, iar fotografia cu el a devenit virală pe rețelele de socializare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

astăzi, 20:34
246

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

astăzi, 19:51
91

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

astăzi, 19:15
60

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...